Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomická krize je pouze návratem k rozumné spotřebě a investicím

Nedávno jsem viděl v televizi nějakého určitě velmi chytrého pána, jak nabádá lidi, aby hlavně utráceli - to prý je ten pravý zaručený recept, jak vybřednout z ekonomické krize. Jistě, ekonomika je postavena na spotřebě, ale na podobných základech stojí i její krize, tj. na nesmyslné spotřebě, nezodpovědných investicích, nebezpečném zadlužování, korupci a přebujelém sociálním systému, který omezuje stát v jeho konkurenceschopnosti.

Pravděpodobně nejúspěšnější podnikatel naší historie, pan Tomáš Baťa pronesl v roce 1932 slova, která obzvláště dnes sedí, jak ona pověstná prdel na nočník:

Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe, to čemu jsme zvyklí říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je pak následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující...

Tomáš Baťa to zhodnotil naprosto přesně. Klaním se jeho moudru, které je platné v každé době. Představa, že nalitím miliard korun, dolarů nebo eur firmám, které byly nezodpovědné ve své hamižné touze po zisku za každou cenu, bez schopnosti realistického uvažování, se dosáhne očekávaného obratu, je zcela mylná. Vygenerovaný dluh pouze oddálí nevyhnutelné a to je naprostý kolaps takového systému. Čím dál víc se ukazuje, že daleko důležitější, než všelijaké rádoby sofistikované systémy a množství "plzeňských" titulů před jménem, je mít na čelných místech ve firmách a vládě především lidi inteligentní s vysokým morálním kreditem a schopností vidět dál, než za hranici svého volebního období.

Vše se točí okolo peněz a jejich utrácení, a proto by se měla zásadně posílit finanční gramotnost a zodpovědnost lidí. Ne každý musí mít každý rok nutně novou plazmovou televizi, ne každý mu na ni musí půjčit. Pokud si někdo představuje, že ekonomika bude růst neustále 5% tempem, tak je to blázen. Podobně jsou na tom mnohé firmy, jejichž nerealistické firemní plány, vycházející z touhy po bonusech konkrétních manažerů, jsou důvodem, proč se ta která firma zadluží, případně hodnotí svůj nižší růst negativně, bez schopnosti vidět vše v širších souvislostech. Rozumná míra růstu, ale třeba i stagnace, nebo mírný pokles není důvodem k panice, ale naopak důvodem k zamyšlení se a k zefektivnění svého úsilí. Ostatně, pokud bude zítra růst ekonomika o 1%, další rok o  0% a za další rok ekonomika o 1% klesne, tak to neznamená nic jiného, než že na tom budeme stejně jako dnes a pravděpodobně lépe, než včera. Netřeba z toho dělat kovbojku. Někdy se prostě daří víc, někdy míň. Co by měli říkat takoví sportovci, kdyby se měli po každém poklesu formy zhroutit. Pouze politici a někteří rádoby ekonomové si zvykli na to, že ekonomika pořád poroste. Utopie!

Samotný dluh však není příčinou problémů, důležitý je jeho důvod a schopnost se se svými závazky vypořádat. V dnešní době, kdy jsou lidé masírováni (uznávám, nikdo je násilím nenutí) na každém kroku k utrácení za každou cenu, kdy jsou podporované takové nesmysly jako půjčky na vánoční dárky, dovolené a další věci, které si na dluh pořídí jenom hazardér, se nelze divit tomu, že je tolik lidí v bankrotu a počet exekucí přesáhl jeden milion. Na druhé straně však stojí ti, kteří takové investice posvěcují. Jejich chování je stejně nezodpovědné, jako chování spotřebitelů, kteří si takové věci pořídí na dluh a pak je nejsou schopni splácet.

Především rozumná spotřeba a zodpovědné investice, přehledné právo a efektivní justice, zrušení například anonymních akcií, zefektivnění výběru daní potlačením všelijakých výjimek, omezení sociálního systému, například vázáním přídavků na dítě na to, že dotyčné chodí do školy a má nějaký rozumně vymahatelný prospěch, poskytování podpory pouze těm, kteří si nejsou prokazatelně schopni pomoct sami, větší flexibilita v přijímání a vypovězení zaměstnanců, efektivní budování diplomatických a obchodních vztahů - tj. například neuzavírání některých ambasád ve světě (naprosto šílené mi přijde uzavření ambasády například v Keni, v zemi která je nezpochybnitelným lídrem a vstupní branou pro investice v celé východní Africe), nenavyšování daní podnikatelům a zaměstnancům jsou dle mého názoru možným řešením dnešního stavu a zvýšením konkurenceschopnosti naší země ve světě.

 

Autor: Petr Čunderlík | neděle 13.11.2011 9:27 | karma článku: 22,48 | přečteno: 1945x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer