Doba se mění: garanci kvality výrobku přebírá kupující - Kocourkov!

Nechtělo se mi věřit této informaci a i teď mi přijde naprosto neuvěřitelné, že se česká vláda rozhodla nakoupit 1 milion dávek "údajné" vakcíny proti prasečí chřipce, která vystačí pro půl milionu lidí, za podmínek, které nelze nazvat jinak, než vyděračské.

V obchodě se pohybuji několik let a zkušenosti, které mám, mi naznačují, že tohle je teda "obchod snů". Naše vláda jedná s farmaceutickými firmami z pozice naprostého zoufalce, protože jinak by snad nemohla přistoupit na takovéto podmínky. Dovoluji si ještě jednou připomenout, za co zaplatí česká vláda 200 milionu korun:

1. vláda přebírá garance za případné nežádoucí účinky vakcíny

2. "vítězná" firma nemusí dodržet termíny dodání

3. "vítězná" firma nemusí dodržet množství dávek

4. vláda podlehla tlaku, že se musí vyjádřit do dnešního poledne

Tedy za něco takového platit 200 mega, to je teda úlet. Zajímalo by mě, zdali si ostatní vlády taktéž vybojovaly takové exluzivní podmínky, jako ta naše. Proč se v tomto neangažuje EU? Do spousty jiných věcí strká ty svoje dlouhé byrokratické pracky, ale u takto zásadní věci nedokáže vystupovat jako celek? Přeci není problém, aby si jednotlivé vlády řekli, kolik chtějí dávek a poté jednali z pozice EU jako celek. Hlavně, že jsou normy jak mají být zakřivené banány a podobné nesmysly...

Prodávat produkt a přenášet zodpovědnost za funkčnost na stranu kupujícího je neskutečný blábol, který jsem v obchodě snad ještě nikdy neslyšel. Chtít po kupujícím, aby nesl garanci kvality za mnou prodávané zboží, v tomto případě garanci za nežádoucí účinky vakcíny, nemá obdoby snad ani v Kocourkově. To je naše vláda opravdu tak nekompetentní, nebo si je vědoma toho, že celá hysterie okolo prasečí chřipky je nafouknutá a je uměle podporována právě farmaceutickými firmami a tudíž jim v této atmosféře projde vyhození 200 mega ze státního rozpočtu do kapsy firmy, která nechce ručit za svůj produkt a přenese zodpovědnost na kupujícího. Jak jinak se dá nazvat obchod, v němž utratíme 200 mega za něco, co negarantuje vůbec nic, čas, množství, účinnost. Na úrovni suveréního státu a zároveň člena EU by mělo platit, že pokud přijde takováto firma s takovou vyděračskou nabídkou, tak by se měla poroučet od válu a toto její chování by ji mělo zdiskreditovat po celém světě. Jenom my jsme tak hloupí a podělaní až za ušima a přistoupíme na takové podmínky. Zlaté pravidlo win-win prostě pro státního úředníka neplatí.

Autor: Petr Čunderlík | pátek 21.8.2009 11:58 | karma článku: 29,34 | přečteno: 1579x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80