Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mira UL

20. 8. 2010 10:22
Nesmírní hrdinové.

Za války seděli doma a vztekali se, nechali za sebe bojovat ostatní, a po válce, když už nehrozila represe od okupantů, začali se mstít. Opravdoví hrdinové, hodni úcty. To jsou skuteční vrazi. Nikoli partyzánská skupina bratrů Mašínových, jak se nám tady snaží namluvit jistý Kaktusák a rejzir - reprezentanti a oslavovatelé skutečných vrrahů.

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti

Deleter

20. 8. 2010 10:30
Re: Nesmírní hrdinové.

Mašíni jsou především lháři a zbabělci.

0 0
možnosti

marlow

20. 8. 2010 9:52
Souhlas

R^

0 0
možnosti

capjar

20. 8. 2010 2:25
PS.

PS.  

Očekávám, že vážený autor bloger ve svém komplexním vidění tohoto problému časem připomene i jiné události, alespoň např. Mnichov 1938 či 15. březen 1939 nebo 17. listopad 1939. Příkladů je hodně a rozhodně si zaslouží (minimálně) stejnou pozornost!

0 0
možnosti

viveka77

20. 8. 2010 7:07
Re: PS.

Ty události jsou bohatě zdokumentovány a není problém si k nim vyhledat takovou kupu literatury, že ji do konce života nedočtete. Na rozdíl od těchto v článku zmiňovaných.

0 0
možnosti

capjar

20. 8. 2010 2:18
Ano

s tou minulostí se musíme umět vyrovnat se ctí. A taky seriozně a nedělat z ní jen mediální humbuk. Vidět nejen důsledky, ale najít i příčiny. A těmi rozhodně nebyly jen zmíněné volby v r. 1936. Také důkladně studovat dochované prameny a též vidět obdobnou snahu u druhé strany. Nezapomínat i na to, kdo byl tím agresivním útočníkem a kdo jen tím zoufalým obráncem.  

Jinak z hlediska současného práva je vražda a rabovaní samozvanců zavrženíhodné a je třeba takové případy trestat, to je v civilizované společnosti snad samozřejmé. Živelné excesy několika jedinců, vyplývající z možných emocí (msta) nebo jen z hmotného obohacení (rabování) nebo snad z jiných důvodů (vlastní blbosti) jsou pochopitelně smutnou kapitolou v dějinách každé společnosti. Na druhou stranu ale život není černobílý a nelze ho jen soudit či moralizovat dnešní optikou bez znalosti věci a potřebných důkazů.    

0 0
možnosti

2mmmm_2

19. 8. 2010 22:24
Divoký odsun a různé excesy z české strany,

v dobové terminologii "gestapismus", byl smutným vyvrcholením desetiletí trvajících sporů o rovnoprávnost Čechů s Němci. Snad prosincovka byla tím předělem, kdy se česko-německé vztahy v českých zemích nenávratně pokazily. V R-U se Němci v Čechách drželi politicky (i volební geometrií - viz "velikost" německých pohraničních okresů a počet poslanců z nich v říšské radě) na výši, ale ekonomicky - jak to ukázala např. Jubilejní výstava - už jim dech úplně nestačil...A pak to začalo skřípat i v politice - viz tahanice ohledně jazykových nařízení, kde se ukázalo, že klidné až přátelské soužití Němců s Čechy prostě není možné. Němcům v Čechách mimo jiné nikdo neodpáře, že mnozí vzpomínali na říjnové dny 1938 - příchod Německé armády do pohraničí - jako na nejšťastnější dny svého života. Po Lidicích už soužití nebylo možné vůbec. Bylo jen otázkou, kolik obětí na obou stranách (viz např. řádění SS z benešovského cvičiště v Praze) konec té jejich tisícileté říše přinese....

0 0
možnosti

capjar

20. 8. 2010 1:44
Re: Divoký odsun a různé excesy z české strany,

Souhlas! R^

0 0
možnosti

2mmmm_2

19. 8. 2010 22:08
Jedna věc (správná) je

odsoudit vraždy. Druhá věc po pochopení dobových souvislostí a jejich výklad. Odsoudit vraždy ano, ale nějaké sebemrskačství ne.

0 0
možnosti

marlow

20. 8. 2010 10:03
Re: Jedna věc (správná) je

Nevsiml jsem si vyzvy k sebemrskacstvi. Vsichni vime kdo rozpoutal valku i to ze drtiva vetsina nemcu u nas nemela s Nacismem problem dokud sla jejich armada od vitezstvi k vitezstvi. Jde jen o to priznat, ze i na ceske strane se nasly bestie a jejich obeti se po valce stali nevinni Nemci i Cesi. A dat po 40 letech na hroby jejich obeti kriz. Tot vse.

0 0
možnosti

Pavel Skeptik1

19. 8. 2010 21:38
Někdo někde

snad napsal o českých hrdinech? Ne! Ale napsal o čestné obci SS! Víte, já bych se někdy rád dozvěděl, proč my, jako stát pod ochranou, a Slovensko, jako stát spojenecký, máme stejné procento obětí jako jiné státy, Němci poražené! Nebude to náhodou tím, že Němci, tak nějak cca do bezpodmínečné kapitulace, holt byli pěkné svině?

0 0
možnosti

Ivana32

19. 8. 2010 21:38
Bohužel ten poslední žijící

(údajný) aktér toho masakru neřekne, jak to doopravdy bylo. Možná už to jeho paměť vytěsnila, protože to i pro něj byl zážitek k zblití, nebo to s ohledem na své potomky už říct nechce. V téhle chvíli se o tom celém ví moc málo: zajímá mě, kdo byli ti Němci, provinili se na konkrétních lidech, způsobili přímo či nepřímo něčí smrt? Pokud ano, měli být předáni soudu (ale to těžko čekat v atmosféře, která musela těsně po válce panovat, vždyť všude bylo ještě plno násilí a válečných zločinců na útěku). Hurávlastenci  a náhlí hrdinové z revolučních gard (často sami kolaboranti ) spáchali mnoho ohavných zločinců na Němcích, to se dnes už ví a je třeba o tom mluvit. Ale může mě naštvat, když okamžitě začnou křičet Rakušané, kteří dali světu Hitlera,  že Čechy dohonila jejich minulost a mají se kát za poválečný odsun. Kde oni mluví o zabírání Sudet a zločinech na Češích s tím spojených?

0 0
možnosti

peterudes

19. 8. 2010 21:58
Re: Bohužel ten poslední žijící

souhlasím s vámi R^ každý národ ať si řeší svoje hříchy a do ostatních se nemontuje, reakce Rakušanů je trapná

0 0
možnosti

viveka77

19. 8. 2010 20:31
Dobře napsáno.

Souhlas a karma. R^ Není co dodat.

0 0
možnosti

ladyevil_cz

19. 8. 2010 19:52
Já nevím, nijak jsem...

...nepátral...ale...nějaké konkrétní důkazy proto, že...šlo o vraždy...že vraždili státní příslušnící ČSR...že šlo o vraždy zvláště zavrženíhodné...nebo se tu jen tak fantazíruje? ;-) Zatím jsem jen nějak namátkou zaslechl, že poslední žijící svědek...si nevzpomíná...a mrtvá svědectví zatím nejsou k dispozici a těžko asi už budou...

0 0
možnosti

viveka77

19. 8. 2010 20:32
Re: Já nevím, nijak jsem...

Já myslím, že v článku nejde jen o tento konkrétní případ, těch masakrů bylo mnohem víc, a ty prokázané jsou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer