Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Chytry.Kocour

29. 7. 2010 17:10
s tím mám tu samou zkušenost

mi zadarmo nabídl pracák rekvalifikaci po půl roce  evidence nebot vystudovaný obor jsem nemohl dělat ze zdr,důvodů.

0 0
možnosti
RP

radim36

29. 7. 2010 10:16
rekvalifikace funguje velice omezeně.

Rekvalifikace coby změna oboru nebo přechod z neperspektivního na perspektivní obor, ve kterém se práce najde funguje velice omezeně. Většinou se rekvalifikace dělá tak, že je k dispozici určený objem dotace a ten se snaží rozpočítat na co největší počet rekvalifikovaných zájemců. Rekvalifikovaný obor se tedy lépe či hůře odpřednáší a potom praxe se obvykle trošičku vyzkouší, v horším případě formálně jakoby vyzkouší. Výsledek je ten, že rekvalifikovaný v krátké době týdnů po ukončení rekvalifikace, než to zapomene, má v novém oboru určitý přehled a dokáže v tom oboru dělat ty nejjednodušší práce za nejoptimálnějších podmínek a ještě pod stálým dozorem zkušeného.  Jenže zaměstnavatel potřebuje, aby se nový zaměstnanec postavil k práci a od prvního, nejpozději po cca týdnu pátého dne naplno a bez dozoru hákoval. To rekvalifikant udělat nemůže,  ten se to bude ještě týdny i měsíce učit....

 proto jen samotná rekvalifikace k změně oboru moc nepomůže.

0 0
možnosti
RP

radim36

29. 7. 2010 10:26
Re: rekvalifikace funguje velice omezeně.

Pokud má být rekvalifikace úspěšná, musí se změna oboru udělat tak, že rekvalifikace je jen malý objem z celkového množství učení a praxe.

Konkrétně, pokud se někdo rekvalifikuje třeba na grafika,  tak musí po  rekvalifikaci například vzít doma počítač, sehnat a nainstalovat do něho příslušné programy, denně na nich hodiny pracovat a získat v tom rutinu. Po rekvalifikaci na účetní musí třeba stále sledovat příslušné zákony, sledovat oborové weby, dále se učit. Po rekvalifikaci na svářeče nebo třeba soustružníka musí mít zajištěnou možnost, že dále kolem toho stroje bude chodit, třeba si něco zkoušet, doma třeba svařovat,  dále studovat....

Pokud si někdo myslí, že se přihlásí na rekvalifikaci , vyfasuje studijní materiály, které si přečte, odsedí na rekvalifikačním kursu příslušné hodiny a má rekvalifikaci hotovou, tak  se sakra plete......

0 0
možnosti
K

Kozel_

28. 7. 2010 22:37
Nemyslím, že rekvalifikace jsou vyhozené peníze

POkud někdo získá rekvalifikaci a udělá si kurs práce s počítačem, nebo jazykový kurs zakončený zkouškou o dosažené úrovni (např. B1), tak i když dotyčný nezmění profesi, tak v rámci té své má širší možnost uplatnění. Nebo se chytne mimo obor - ale díky základní kvalifikaci (maturita, vyučení) a díky dalším znalostem - jazyky, práce s PC.

Rekvalifikovat by se jinak mělo tak, kde bude zaručená poptávka. Nejlépe se zaručeným umístěním po získání nové kvalifikace. Např. po řidičském kurzu na tramvaj místo u DP apod. I zde by ale bylo na zvážení, jestli stát má platit kvalifikaci zaměstnanců, jak ti tramvajáci, nebo si to má hradit sám DP apod.

Na rekvalifikaci by měly být obory, po kterých je poptávak. Ale dostáváme se zpět ke školství - to by nemělo dotovat ze státního plno kulturologů, gender odbornick - vědeckých feministek, kvanta egyptologů, archeologů atd. Nelze, aby vš si otevřela obor dle zájmu, když pro praxi není uplatnění - tak to bohužel ale je.

0 0
možnosti
K

Kozel_

28. 7. 2010 22:40
Re: Nemyslím, že rekvalifikace jsou vyhozené peníze

Dost lidí udělá vš, aby vůbec nějakou měli. Usuzují, že jsou na tom pak lépe než středoškoláci, i když obor nikdy dělat nebudou. Takto vznikají budoucí nezaměstnaní. U sš je pochybné, že maturitu získá 92% populace - dřív to odpovídalo tomu mít ukončenou základní školní docházku, tj nepropadnout a neabsolvovat zvláštní školu. Řemeslníci ovšem chybí. Chtělo by překopat školství, pak řešit rekvalifikace.

0 0
možnosti
KJ

zpetak

28. 7. 2010 21:10
Jasně.

Úřady práce a rekvalifikací je k ničemu. Dle mého názoru to musí být provázané se zaměstnavateli a možnosti se stěhovat. To znamená mít ochotného zaměstnavatele, který rekvalifikanta přijme a také sehnat dostuoné bydlení.Zde se mnou asi naši internetoví ideologové nebudou souhlasit s tím bydlením.Tak jo, dá se koupit také  malé áčko.

Ad.2. Déle je přece nesmysl být rekvalifikován třeba z pekaře na zámečníka či svářeče či obsluhu CNC obráběcích strojů za půl roku.

Jako vždy není nic dotáhnuté.

0 0
možnosti
KJ

zpetak

28. 7. 2010 21:12
Re: Jasně.

Ale jako vždy si určitě něco v reakcích od našich internetových ideologů přečteme cosi o líné lůze, vyžírající státní pokladnu....

0 0
možnosti
J

jaja.v

28. 7. 2010 21:07
rekvalifikace

to jsou státem zbytečně vyhozené peníze.

0 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 13,64
  • Průměrná čtenost 1047x
Na mém blogu uvidíte převážně přírodu, zvířata a místa, které jsem navštívila, ale občas zde dám článeček, který bude ze života, jen politiku zde nenajdete tu přenechám s radostí jiným.

Seznam rubrik