Zimbabwe chválí ministra Hegera

Zimbabwský ministr zdravotnictví David Parirenyatwa pochválil svého českého kolegu Leoše Hegera a jeho studii o přínosnosti kouření pro státní rozpočet. Pochvalný dopis od Davida Parirenyatwy je reakcí na českou studii prokazující, že kuřáci se státu vyplatí. „Za léčení nemocí kuřáků se ročně spotřebuje v systému veřejného zdravotního pojištění asi šest miliard, přínos do státního rozpočtu z té daně za kuřivo je asi 60 miliard“ prohlásil 14. 8. 2011 Leoš Heger. S ministrem Hegerem a se závěry prezentované studie sice nesouhlasí někteří čeští odborníci na léčení následků kouření, ale i o nich se Hegerův zimbabwský kolega zmiňuje. Přikládám text dopisu:

Vážený pane ministře, milý Leoši,

rád bych Tobě i Tvému týmu co nesrdečněji poděkoval za zveřejněnou studii o přínosech kouření pro státní rozpočet. Je skvělé, že se Vám v České republice konečně podařilo vědecky dokázat to, co u nás v Zimbabwe ví každý politik už dlouho – že kouření je pro státní rozpočet požehnáním. Vůbec totiž nevím, jak bychom bez kouření v naší zemi rozpočtově přežili. I díky kouření máme očekávanou délku života kolem 42 let a nemusíme mít tím pádem sociální pojištění a dělat si starosti s důchodovým systémem.

Doneslo se k nám, že i u Vás je skupinka šarlatánů, kteří tvrdí, že kouření je pro státní rozpočet nevýhodné a léčení následků kouření stojí dvakrát více, než kolik se z daní na kuřivo vybere. U nás jsme takovouhle skupinku také měli a nechali jsme je jako čaroděje upálit. Nemůžeme si totiž dovolit tolerovat takové tmáře.

Rád bych Tě poprosil, zda bych mohl Vaši studii převzít. Jak víš, zimbabwský rozpočet je v současné době dosti napnutý. Nějaké finance jsem sice od společnosti Philip Morris na podobné studie dostal, ale raději bych je ušetřil pro svou rodinu.

Zdravím do Prahy a rád bych Tebe i Tvé přátele Karla a Mirka pozval do Harare na prezentaci plánu naší vlády na ozdravení našeho hospodářství. Projekt se jmenuje „Čím hůř, tím líp“ a je založený na vypozorovaném faktu, že čím se v naší zemi daří hůře, tím pravděpodobněji nám pomůže mezinárodní společenství. Třeba byste se mohli inspirovat, protože některé kroky zcela jistě již  Váše vláda od nás převzala.

Tvůj

David Parirenyatwy

Autor: Jan Čižinský | čtvrtek 25.8.2011 9:21 | karma článku: 14,92 | přečteno: 982x