Ten, jehož se korupčníci bojí

Korupcí ničené české společnosti schází novodobý Alexandr Solženicyn, mladý Václav Havel či český Roberto Saviano. Spisovatelé - svědomí národa – jsou málo slyšet.

Psané slovo může mít netušenou váhu. Před texty lidí, jakými byl Alexandr Solženicyn, Václav Havel či Petr Pithart se v minulosti třásli strachy mnozí mocní východního bloku. Hrdinou dnešních dnů je v Itálii spisovatel Roberto Saviano. Ten analyzuje italskou společnost a roli, kterou v ní hraje mafie. Mafiáni jej nenávidí a musí žít s ozbrojenou ochrankou. Někoho takového zoufale potřebujeme. Postrádáme literáta, který by psal o české korupci.

Alexandr Solženicyn, Václav Havel, Petr Pithart i Roberto Saviano byli či jsou uměleckými analytiky své doby. Jeden den Ivana Děnisoviče, Moc bezmocných, Osmašedesátý či Gomora přestavují strhující výsledky jejich práce a měly či mají velký dopad na celou společnost. Vyhlížím někoho takového.

Nevidím zatím toho, před jehož slovem se budou čeští korupčníci třást strachy. Ještě nejsou napsané řádky, které budou úplatkáři nenávidět. Nemáme zatím ve svých řadách člověka, jehož tvorba bude pro lobbisty úhlavním nepřítelem. Není zde strhující popis české korupce, toho největšího problému naší společnosti a našeho hospodářství. Schází nám text, který by korupci popsal jako systém. Nemáme psané slovo, které by korupci odhalilo jako zločin a její aktéry jako ubožáky a zbabělce, kteří se bojí čisté soutěže.

Mnoho lidí mluví o korupci jako o něčem nezničitelném a na tváři mají pobavený úsměv těch, kteří vědí. Spousta Čechů osobně zná velké korupčníky a obdivuje jejich úspěch. Většina z nás zná někoho, kdo pro korumpované či pro úplatkáře pracuje. Mnozí jim závidí postavení a plat. Málokdo si uvědomuje, co vše každého z nás korupce stojí.

Kde je vazba mezi rozkradenými miliardami a těmi miliardami, které chybí na léčbu roztroušené sklerózy? Kde je souvislost mezi konty korupčníků a bezradností lidí s postižením nad tvrdostí posudkových lékařů? Kdo prováže „obchodní úspěch“ založený na úplatcích s pocity poctivého Čecha platícího daně?

Roberto Saviano píše o italské mafii, která pere peníze v Praze a v Brně. Až se objeví český Saviano, popíše naši úplatkovou mafii kupující majetky v Toskánsku. Už aby to bylo.

Autor: Jan Čižinský | středa 28.3.2012 16:00 | karma článku: 20,45 | přečteno: 1411x