Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Šerlok Homeless

7. 2. 2010 12:44
Schodek státního rozpočtu je díra v systému

zastupitelské demokracie. Systém spočívá v tom, že špatnou vládu lze bez krveprolití poslat do opozice ve volbách.

A díra v to systému spočívá v tom, že ta špatná vláda nicméně může zavázat budoucí vlády. Problémem jsou mandatorní výdaje: Zákony ukládají vládám platit kdeco a zákony jsou schvalovány parlamentem. V tom je asi první problém.

Myslím, že následující systém by byl funkčnější: Ústava by měla stanovovat minimum, které musí financovat za státního rozpočtu každá vláda. A co je navíc, to vláda může, ale nemusí financovat, ale nesmí si na to půjčit (čili schvalování rozpočtu by měl být věcí vlády, nikoli parlamentu) . Pokud by si chtěla vláda vyjímečně půjčit, musela by požádat o svolení dejme tomu obě komory parlamentu.

Myslím, že tohle by mohlůo fungovat, ale před státním bankrotem je to neprosaditelné.;-(

0 0
možnosti
JC

Mr-Rubikon

7. 2. 2010 16:54
Re: Schodek státního rozpočtu je díra v systému

Myslím, že přesun pravomoci k schodku by měl být věcí referenda. Pokud si poslanci vymyslí rozdávání našich peněz nad rámec jejich výběru, měli by umět přesvědčit o nezbytnosti schodku nejen sami sebe, ale nadpoloviční většinu obyvatel. To by se teprve ukázalo, zda jsou to skuteční politici na svém místě a ne jen tlučhubové opilí mocí. Zadlužování země je natolik škodlivé a nebezpečné zejména pro budoucnost veřejných financí, že by mělo být zcela vyjímečnou záležitostí. Že se schodek SR stal v EU bohužel normou ještě neznamená, že bychom jej měli brát jako něco zcela běžného či dokonce prospěšného.

0 0
možnosti
H

handy1962

6. 2. 2010 9:46
IQ

Bohužel, aby volič mohl mít alespoň podobný, nebo dokonce stejný názor na věc jako autor, k tomu je nutné mít také odpovídající IQ. Bohužel, průměrné IQ v naší republice na to nestačí a tak stále budeme mít kampaně  založené na slibech pro dnešek a nic pozitivního přinášející pro budoucnost.

0 0
možnosti
P

pslama

5. 2. 2010 20:29
Správně. Tak se přiblížíme čínskému modelu.

Autor to asi neví, ale Čína má dosavadní rozpočty přebytkové. Renomovaní ekonomové z významných mezinárodních institucí jí nyní radí, aby přešla do režimu schodkových rozpočtů. Co je pro jednoho špatné, to může být pro jiné dobré.

0 0
možnosti
ZB

zberanek

5. 2. 2010 20:03
Jak dlouho to budeme trpět?

Dobrý článek. Je třeba napsat svůj názor na politiky. V zahraničí to ale funguje jinak, jen se nepíše a nekecá, ale orgány činné v trestním řízení jednají. Politici v Anglii musí vrátit i to, co je dle zákona OK, ale je to neetické. V Japonsku je vyšetřována téměř celá vláda. U nás to ale funguje tak, že většina zkorumpovaných politiků má své jisté a ještě mohou dále okrádat daňové poplatníky.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

5. 2. 2010 20:09
Re: Jak dlouho to budeme trpět?

Jojo ... zrovna mi tu na zemi leží Evening Standard - Cheating MPs in £1M Payback Day .... to u nás zatím nehrozí ... a přitom třeba jen v Praze jde o miliardy ...

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

5. 2. 2010 19:53
k diskuzi dole ... důchody

Milí zlatí, valorizací by bylo zvednout důchody o dvě stovky každý měsíc. Jednorázový "důchod" ve výši 2400 vůbec nic nevyřeší. Dědci ho propijou a babky strčí do strožoka či Spořitelny, nebo rozdají vnukům, kteří ho prožerou nebo propijou. Efekt veskrze žádný. Je to jen další přisypání peněz zahraničním korporacím, které sem hrnou nekvalitní spotřební zboží za nekřesťanské ceny a mastí si na tom kapsu, ze které pak platí své paláce, helikoptéry a podobné nesmysly ... tohle ovšem socan není schopen vidět - socan nevidí na metr daleko ...

0 0
možnosti
RH

Radek Hampl

6. 2. 2010 6:40
Re: k diskuzi dole ... důchody

Jen nevim, proč valorizovat důchody, když míra inflace za rok 2009 dosáhla 1 procentního bodu? Jinak souhlas, socani jsou katastrofou pro naší republiku. Stačí se podívat, jak likviduje Rath Středočeský kraj...

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

5. 2. 2010 19:32
čísla

většina lidí si nedokáže představit větší množství peněz než svůj měsíční plat, miliony a miliardy jim splývají dohromady, vztekají se nad rozkradenými statisíci stejně jako nad zmizelými miliardami.

Takže myslím že by se neměl uvádět schodek a že tvoří pouhých pár procent DPH ale vždy by se měl uvádět celý dluh, a pokud možno v lůze srozumitelných jednotkách, přepočtený na cisterny piva,  kamiony cigaret, atd.. 

0 0
možnosti
Z

zohan

5. 2. 2010 19:43
Re: čísla

socanum je schodek u zadele - at je prevedeny na jakekoliv jednotky.Socana zajima jen  "na co ma narok" a kdo ho pripadne potesi uvalenim vyssi dane na ty kteri se maji lepe nez on.

0 0
možnosti
EV1

E.M.R. verze 1.0

5. 2. 2010 18:26
Chcete přebytkový rozpočet ?

Odstěhujte se do číny !:-P

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

5. 2. 2010 17:23
Zkuste

Vyjmenovat státy, které za posledních 10 let měly vyrovnané nebo přebytkové rozpočty. Moc vás o to prosím. Kohokoli.

0 0
možnosti
SR

Sam Raften

5. 2. 2010 18:11
Re: Zkuste

a nikdo neví co s tím , ani v západní evropě .  Jak to dopadne , kdo tenhle mejdan zatáhne to je ve hvězdách .

0 0
možnosti

Dr No

5. 2. 2010 17:07
Přoč by měli politici šetřit?

Za sebevětší průšvih, který ve své funkci způsobí, nenesou žádnou konkrétní zodpovědnost. Nejhorší, co se jim může stát, že je odvolají, nebo nebudou příště zvoleni. Přitom ohledně toho příštího zvolení má asi tak milionkrát větší šanci ten, kdo plnými hrstmi rozhazuje, než ten, který bude šetřit. Takhle je ten systém nastaven, takže se bude utrácet a zadlužovat, dokud to jen půjde a nikdo s tím nic neudělá. Zapomeňte soudruzi občané, že to můžete ovlivnit nějakými lístky, vhozenými do volební urny. I kdyby se tam čirou náhodou dostal někdo jiný, než ti současní darebáci a pitomci, tak je prakticky jisté, že se bude chovat stejně.

0 0
možnosti
M

marav

5. 2. 2010 14:53
Je jednoduché řešení .....

Volte pouze NEPARLAMENTNÍ strany. Vyberte tak 2-3, a pojďme těm co si 20 let pěstují bezedná koryta ukázat, že končí ..... . Ti co teď mlaskají u koryt - ti opravdo o nějakou změnu k lepšímu zájem nemají .

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1552x
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.