Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Živnostníci se nelíbí jak socanům, tak jistým velkopodnikatelům. Jsa z rodiny živnostnické a také jsem se asi 12 let živil jako živnostník, vím dobře, oč jde.

Problém je, že čtyřicet let "socialismu" přervalo přirozené vztahy k práci a zanikla podnikatelská etika a morálka. Za první republiky se smlouvy uzavíraly podáním ruky. Dnes - ani desetistránková smlouva nezaručuje, že je vše OK.

Pohled na soukromé vlastnictví a podnikání dokázali pokazit experti typu Kožený a spol.

Z kapitalismu a socialismu jsme si zatím dokázali převzít jen to horší. Náprava bude trvat ještě dlouho, je na nás, abychom předvedli, že pojem živnostník bude spojen s úctou.

Karma!

1 0
možnosti
FS

No, Ivo, souhlasím. btw, socan je pro mne už sprosté slovo. Už dlouho let. Krade mi to totiž moje těžce vydělané prachy, aby je pak prožral. A jedinou jeho invencí je jeho svinskost a pokrytectví. Nic jiného neumí.

Bože, to jsem se zase nas... štval :-)

3 0
možnosti
Foto

To máte těžký, to všechno se vyřeší, až všichni politici podepíšou kodex toho nejmoudřejšího z nás! Nejmoudřejší z nás se snaží dnem i nocí, na ministerstvu už prošoupal schody, ale výsledky se jistě dostaví, jen kdyby mu ti Svobodní pořád neházeli klacky pod nohy. Jen co se to povede, nastane ráj na zemi. Místo práce budete ležet doma na gauči a peníze se jen pohrnou.  :-)

2 0
možnosti
ZH

Fakt mě baví, jak obě strany sporu o parazity argumentují. Napadlo někoho, že pravdu mají vlastně oba? Že živnostníci jsou solí země, ale mezi nima nima jsou i paraziti? Že spousta jich platí odvody jako zaměstnanci, ale zároveň si přivydělávají na fuškách? Že poctivej živnostník na sebe bere rizika, který zaměstnanec nemá, ale často je brát nemusí, jen je mu momentální zisk milejší, než si platit nemocenskou? A co se týká Švarc systému, tak Vy nikoho neznáte, já znám docela dost lidí, 1/4 paneláku šroubuje regály po celé Evropě už několik let. Nikdo nechtěl dělat na živnostňák, ale prostě stáli před volbou, buď na pracák, nebo živnostňák a pro holandskou firmu montovat. Dneska když s někým občas sedím na pivu, tak jsou spokojený, všechno odepíšou na paušálech a neplatí skoro nic. Ukazujou fotky z Thajska a jezdí pěknýma autama na splátky. Teda všichni kromě jednoho, ten měl úraz. Dostal vyplacenou pojistku za kterou si doplatil auto, které měl na splátky a od té doby žije z ruky do huby. Až mu zdrhne žena, asi chcípne hlady. Ale byl 2x v Thajsku. Jestli řeknete, že to byla jeho volba, neplatit si pojištění, tak budete mít pravdu, ale až skončí na sociálce, tak to solidárně budeme platit my všichni, kteří jako zaměstnanci poctivě platíme svoje procenta z toho co vytvoříme. Mě osobně se líbí systém v privátního zdravotního pojištění v Německu. Tam se klidně může každý, kdo si myslí, že platí moc privátně pojistit. Horst by to mohl jistě popsat lépe. Ale privátně pojištěný neplatí podle výšky platu, platí podle toho jak si to sjedná s pojišťovnou. A můžete být i zamlada slavný umělec, klidně Vás nechají chcípnout, když neplatíte.:-)

0 0
možnosti
Foto

Nějak jsem nenašel ve vašem příspěvku, co jste jím chtěl vlastně říct? Že jsme všichni stejný? Že když někomu seberete těžce vydělaný peníze, on bude příště hledat způsob jak se nenechat obrat? Že když někdo chce moc, občas nemá nic? Že celý náš systém státní péče je na velký kulový? Pokud to, tak máte pravdu.

4 0
možnosti
Foto

Důležité je i to, že jen u nás se řeší Švarcsystém. V jiných státech ho neřeší a je jim lhostejné, jakou smlouvu má kdo s kým uzavřenou. Řeší jen to, když někdo pracuje načerno a častěji ještě bez povolení k práci. U nás byl do oblasti nelegální práce zaveden i Švarcsystém a to i přesto, že jde o smluvní vztah. Taky dalo dost práce označit, jaká vlastně činnost z oblasti Švarcsystému je nelegální. Pokoušeli se to různě naroubovat, takže třeba nesmíte dodavateli diktovat kdy a jak smí pracovat. Což je absurdní, protože pokud si pozvu instalatéra domů, tak mu taky budu diktovat, kdy přijde a od kdy do kdy bude pracovat.

Největší problém je v tom, že u nás je zaměstnávání lidí drahé, nejde jen o odvody, ale i o všechna pravidla, přehnané požadavky na bezpečnost práce, povinné zdravotní prohlídky placené zaměstnavatelem, pracovní prostředí, kontroly, pokuty, vykazování, administrativa, to všechno je třeba zaplatit. A dále pak přebujelý zákoník práce, kdy je obtížné se problematického zaměstnance zbavit, kdy musíte v případě, že je firma v krizi vyplácet královské odstupné. Trh práce je nepružný a drahý a to samozřejmě celou situaci jen zhoršuje, ale socanům to člověk nevysvětlí, kdyby se pokrájel. :-(

3 0
možnosti
Foto

Švarcsystém byl v posledních letech nejvíc stíhán ve stavebnictví, protože ouřadům se nelíbilo, že každý zedník na stavbě má živnosťák a žádná kontrola na stavbě vlastně nevěděla s kým má co řešit. Četl jsem svého času elaborát právničky z MPSV ohledně uplatnění Svarcsystému mezi překladateli, protože se začali ozývat, že rozhodně nechtějí s níkým povinně uzavírat pracovní smlouvu. Kdyby s tím textem vystupoval někdo na estrádách tak má asi na dost dlouho vyprodano na všechna představení. Třešničkou na dortu pak bylo když se profláklo, že téměř všichni asistenti našeho zákonodárného sboru makají ve Švarcsystému. Od té doby se honba na živnostníky výrazně zklidnila. Teď ale začíný ládovat kanóny Babiš, tak uvidíme za jak dlouho se zesměšní mezi svými věrnými. Už pochopil, že na loterii plebs neutáhne. Třeba začne slibovat nějakej podíl na pokutách bonzákům.

1 0
možnosti
Foto

Ivo, byl jsem tu, prostuduji si to později - teď mám strašidelnou krimi...

1 0
možnosti
Foto

Tak teď! A jsem rád že už jsem v důchodu. Jen se mi nelíbí, že i tak musím každý rok dělat daňové vyrovnání.

1 0
možnosti
KV

Autore, počítání na třetiny by vám šlo. Tak konkrétně kolik je u nás OSVČ, kteří mají podnikání jako hlavní činnost.?;-)

0 0
možnosti
Foto

I77v16o 16C55i42l23i36c22h

1. 3. 2015 20:56

Na konci prvního kvartálu 2014 to bylo 378 152 z 963 572 evidovaných OSVČ.

0 0
možnosti
Foto

R^

Ano. Přesný prototyp socana nesnášejícího anomálie. A živnostník je pro ně anomálie vždy, protože mu dost nemohou nařizovat a zakazovat.

4 0
možnosti
Foto

Ano, typický bolševik vidí chování jiných přesně tak jako by se choval on sám. Proto jich najdete poměrně pořídku mezi těmi poctivými živnostníky. Od půlky těch, co uvažují stejně se při delší konverzaci dozvíte, že sami taky podnikali a tedy vědí jak to chodí. Proč myslíte, že přesně vědí jak to chodí a proč už nepodnikají?;-)

6 0
možnosti
RH

;-€Když je zima, má socdemák jednu ruku ve své kapse, aby se zahřál, druhou ruku má v kapse živnostníka, aby se opeřil. Teď už cpou svou špinavou pazouru i do kapes těch, které "prý" chrání. Za první republiky se říkalo: "Kudy chodil, tudy krad, sociální  demokrat". Sedí to, sedí to.

7 0
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2339x
Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.