Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I86v40o 85C48i64l66i31c31h

7. 3. 2015 17:08

Zde je zdroj těch dat:

http://www.mvcr.cz/clanek/poskytnuti-informace-statistiky-poctu-trestnych-cinu-spachanych-legalne-a-nelegalne-drzenou-zbrani-kategorie-a-b-c.aspx

Ty "zjištěné TČ" jsou vykazovány k poslednímu dni v roce a když se v trestním řízení později ukáže, že šlo o krajní nouzi či nutnou obranu a trestní stíhání se zastaví nebo soud obžalovaného zprostí, tak se ty statistiky zpětně neupravují. Takže skutečný počet je ještě o něco nižší.

A aby to bylo ještě o něco komplikovanější, tak se zde vykazují všechny zjištěné, tedy i v případě že jedním skutkem spáchá několik trestních činů (například loupež, ublížení na zdraví, braní rukojmí, násilí proti úřední osobě) tak se vykážou všechny 4 trestné činy nebo pokud rabiát přepadne 5 benzínek a 4 herny (vyšetřování se zahajuje proti neznámým pachatelům) tak to v té statistice pěkně naskáče přestože se pořád jedná jen o jednoho jediného pachatele.

0 0
možnosti
MP

Nemuzu si odpustit jedno male rejpnuti - v celem clanku pisete o palnych zbranich a s timhle vyrazem se odkazujete i na ten graf, ktery pak ale popisuje strelne zbrane. Jak jiste dobre vite, neni to uplne totez :)

Taky mi prijde lehce zvlastni, ze ten posledni sloupec obsahuje jen legalne drzene zbrane kategorii A, B a C. Trestne ciny spachane legalne drzenou zbrani kategorie D (ono takovou zbran neni uplne snadne drzet nelegalne) sem uz zapocitane nejsou.

0 0
možnosti
Foto

I10v20o 95C82i59l11i65c95h

6. 3. 2015 20:21

Tu první výtku jsem tak trošku čekal už při psaní článku ;-) Divím se, že jste s tím přišel až Vy dnes :-)

Faktem ovšem je, že ten rozdíl je z hlediska trestných činů prakticky zcela zanedbatelný (navíc veřejnost i novináři to obvykle nerozlišují vůbec). Kolik z těch 47 trestných činů bylo způsobeno například kuší nebo katapultem? Pokud většina, tak tím lépe pro palné zbraně - o to méně trestných činů bylo spácháno jimi, ale obávám se, že tam nebude ani jeden jediný případ.

Já to pochopil tak, že jde o zbraně na které je třeba mít povolení (zbroják, průkaz zbraně), což na zbraně kategorie D třeba není. I když nelegálně je lze držet také, například tím, že dotyčnému držiteli ještě nebylo osmnáct ;-)

Mimochodem, narazil jsem dnes na zajímavý článek o déčkách:

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2015030501

0 0
možnosti
Foto

nevím, jak se bere, když někdo použije v sebeobraně nelegálně drženou zbraň, ale pokud někdo v sebeobraně použije legálně drženou zbraň, tak je vše jasné. Sám ale připouštíte, že i s legálně drženou zbraní byl spáchán sem tam nějaký zločin. Tedy i té zločinnosti by mohlo být méně, kdyby počet legálně držených zbraní se limitně blížil k nule.

V každém případě platí, že k sebeobraně by v zásadě mělo stačit držení jedné zbraně.

0 0
možnosti
Foto

I95v14o 48C46i52l43i50c80h

6. 3. 2015 17:18

Pokud někdo v sebeobraně použije legálně drženou zbraň, tak se stává, že to PČR  a státní zástupce vyhodnotí jako trestný čin. Stává se dokonce i to, že to takto vyhodnotí i soud první instance. A teprve vyšší soud rozhodne, že se ve skutečnosti jednalo o nutnou obranu. Ale ve statistikách PČR je to již navždy vedeno jako trestný čin s legálně drženou zbraní. A některé sebeobrany neuzná žádný soud (u nás je to mnohdy jen o štěstí nebo smůle na soudce), přestože to byla reakce na nějaký brutální útok, protože obránce v tom stresu třeba udělal nějaké (třeba jen formální) chyby, ale kdyby se nebránil, tak je dnes mrtvý nebo v lepším případě na vozíku. Takže dle Vaší logiky by vlastně bylo naopak méně úspěšných sebeobran proti napadení.

A nevím co je komu do toho, kolik zbraní člověk doma má, nosit venku stejně může maximálně dvě najednou.

2 0
možnosti
JC

Omezit je nutno náklaďáky, aby to nikdo neudělal jako Hepnarová.

A omezit je nutno plynové přípojky, aby to nikdo neudělal jako ten magor ve Frenštátě.

3 0
možnosti
Foto

Za velkou blbost považuji hlavně tento výrok : "To znamená, je zde možná otázka na místě, zda neomezit zákonem počty držených střelných zbraní u konkrétních osob i reálnou fyzickou dispozici s těmi zbraněmi. To znamená, například, pokud se týče toho, kdyby ty zbraně měly být fyzicky uloženy a pod jakou kontrolou." To zase bude jednou paskvil zákon. Každopádně se domnívám, že lékaři jsou od toho, aby kompetentně posoudili i pomocí psychotestů vhodnost držení té či oné zbraně, především u krátké. Ale to by museli mít kompetence. Ne se bát zakročit, v tomto případě zakázat, jako mnohdy člen policie, že jeho zákrok bude nepřiměřený apod.

1 0
možnosti
MP

Především by na pana státního zástupce měl být podáno trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy

1 0
možnosti
Foto

Ivo, prozradím maličkost, na espezetce mám N jako Norimberk, poté pomlčku. Následují poslední dvě čísla narozenin mé osoby a poté mé ženy, a poté začáteční písmena našich křestních jmen. A teď jsme u toho. Nejdřív jsem chtěl mít BH, ale tak Němci říkají podprsence, tak jsem raději zvolil značku kuřidla HB. Proto dávám karmu hned teď!

1 0
možnosti
Foto

Poslední dvě čísla roku narozenin, aby to bylo přesnější

1 0
možnosti
II

Ať tak nebo tak, já osobně jsem přesvědčen, že střelné zbraně mezi lidmi dobrotu nedělají. A čím je jich víc, tím je to horší. 

I když sleduji postoje a názory lidí třeba tady na blogu, neubráním se pocitu, že touha vlastnit střelnou zbraň ve skutečnosti nevychází z oné proklamované potřeby se bránit nebo bránit někoho jiného. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o touhu silně iracionální, že to souvisí s určitými „temnými pudy“ v člověku. 

Také si myslím, že poměrně značné procento majitelů střelný zbraní tajně sní o tom, že jednoho krásného dne budou mít příležitost tu zbraň použít. Jako Bruce Willis ve Smrtonosné pasti. Že stejným způsobem zaválejí a budou si moci vychutnat ten slastný pocit, když se mozek nepřítele rozprskne na zdi…

1 6
možnosti
MP

výrokem 'ze své praxe' měl zřejmě JUDr. Kavka namysli trestnou činnost, kterou legálními zbraněmi páchá on sám, jinak mi není jasné, kde vzal tu valnou část :-)

10 0
možnosti
Foto

I46v69o 84C81i78l65i86c28h

5. 3. 2015 22:04

Třeba je Uherský Brod jeho zcela první případ, pak by opravdu nelhal ;-)

4 0
možnosti