Na co zákon, když si můžeme pomoci sami?

Zrovna narozené dítě má už na svých bedrech část státního dluhu. S tím my, obyčejní lidé, nic moc neuděláme a nezbývá nám nic jiného, než se s tím smířit, případně svým hlasem ovlivnit vítěze vládnoucí strany. Do vínku svým dětem však už předem můžeme dát také budoucí obtěžování, kterému se můžeme v jejich dětském věku vyhnout.

Ochrana osobních údajů svou podstatou je pouze uzákonění ochrany osobnosti a tím také dobrých mravů jak nakládat s osobními údaji. Nikomu se nelíbí, když naše osobní údaje poskytuje druhá strana straně třetí, aniž bychom o tom věděli a měli o tom ponětí.

Denně mou e-mailovou schránku zaplavují desítky newsletterů a informačních e-mailů od různých společností, od e-shopu, kde jsem kupovala vánoční dárky až po pojišťovny nebo banky, u kterých využívám některý produkt. Párkrát do roka mi volá společnost, u které jsem nikdy nic nekupovala a nikdy nijak nespolupracovala. Za toto všechno si však můžu sama. Sama jsem dala společnostem souhlas ke zpracování osobních údajů, poskytla svá další osobní data. Sama jsem si nepozorně přečetla smlouvu s mobilním operátorem nebo bankou, ve které někde pod čarou, malinkými písmeny píšou, že mohou osobní údaje poskytnout třetí straně.

Několikrát jsem se při této situaci rozčílila, proč mi volají lidi, které vůbec neznám. Můžu si za to ale úplně sama. Svou nepozorností a laxním přístupem ohrožuji sama sebe. Přitom stačí, abych jednoduše zrušila zasílání newletterů, případně požádala volaného, aby vyškrtl mé jméno z databáze.

Nikdy se mi však nestalo, aby někdo kontaktoval mé dítě a už v útlém věku mu nabízel výhodný nákup ložního prádla nebo nákup auta. Věřím, že když nebudu zmiňovat jméno, datum narození a jiné důležité informace svého dítěte, vyhnu se zneužití jeho osobních údajů.

I přes existenci Úřadu pro ochranu osobních údajů, který chrání naše zájmy a v případě konfliktu by řešil naši stížnost, stačí pouze používat selský rozum, pozorně číst smlouvy a uvědomovat si co, kde a proč podepisuji a jaká políčka při elektronické komunikaci zaškrtávám. A tím dávat pozor, komu osobní údaje poskytuji a proč. Ochráním tím jak svá práva, tak práva svého potomka.

Autor: Petra Chvílová | úterý 28.1.2014 7:05 | karma článku: 12,03 | přečteno: 540x