Mých vysněných 58 - 5. díl

Je to 14 dní, co jsem prodělala restart ve svém hubnutí. Je to 14 dní, co jsem dala vale pečivu, knedlíkům a sladkostem. A jak mi to šlo? Ne zrovna na jedničku.

Začátek byl skvělý, děti byly na celý týden u babičky, mne čekal pracovní týden a měla jsem čas jen na sebe. Přeinstalovala jsem mozek na úsporný režim, který v mém případě omezuje myšlení pouze na práci, lehké domácí práce a sebe samu. Oprostila jsem se od vaření pro děti, prací, žehlení a úplně a naprosto a úplně od upozorňování, okřikování, hlídání, přestala jsem mít oči a uši věčně ve střehu.
Óóó, jak bylo jednoduché pravidelně jíst a trochu si zacvičit. No to cvičení přeháním, to ani trocha nebyla. Jen půlhodinka jógy a potom krátké sprinty na autobus, posilování u umývání oken a věšení prádla. Moc jsem tomu za 14 dní nedala a to je mé první velké mínus.

S jídlem jsem se držela. První týden nepřišel stesk po čerstvých houskách ani po čokoládě. Zdárně jsem nahrazovala přílohy zeleninou a chuť na sladké zaháněla jogurtem s domácím třešňovým džemem. Mnozí si řeknou, že je to taky sladké. A mají pravdu, ale tak trochu jinak, tak po domácku a bez sraček, kterou cpou do průmyslové výroby.

Plány na pravidelnou stravy zhatil odjezd pro rarachy a krátký pobyt u rodičů. Už samotná cesta je doslova lemována zlozvyky. Při dlouhých cestách jsem se vždy zastavovala na kávu, nakoupila sladkosti do auta a nějakou tu bagetu, abych neměla hlad. Snažila jsem se tyto chutě zahnat a podařilo se jen částečně. Na pumpě jsem šalamounsky obešla regál se sladkostmi, v automatu navolila kávu bez cukru a v chladicím boxu vybrala snad to nejmenší zlo, sendvič z tmavého chleba s kuřecím a zeleninou. Rychle zaplatila, s klapkami na očích zamířila z prodejny rovnou do auta a vyjela na 300 kilometrů dlouhou trasu za svými láskami.

A jak to bývá u rodičů, maminky vaří nejlépe a dopřávají svým dětem jen to nejlepší. Navíc mají pořád pocit, že jejich děti málo jí, i když mají na talíři 4 knedlíky. I moje maminka je taková, naštěstí ale chápe mou snahu a podporuje mne v ní, snad proto jsem si volila svou stravu sama. Neodolala jsem však omáčce s čerstvými fazolkami, bramborovým plackám s cuketou a večernímu popíjení vína. Největší lákadla však čekala až po návratu domů.

Víkend jsme pojali opravdu prázdninově, v pátek večer na pivečko a k tomu několik jednohubek se sýrovou omáčkou a hustou majonézou (na lačno se nemá přece pít) a sobotní grilování a to rovnou hamburgerů dvouručáků, statečně jsem si dala jen jeden, ale chuť byla i na další.

Abyste si nemysleli, chci zhubnout, nedělala jsem jen samé boty. Snažím se dodržovat pitný režim, zřekla jsem se limonád, coly a vody se šťávou. Leju do sebe jen čistou vodu, zelený čaj a kávu (té se ale odmítám zřeknout). Zvýšila jsem příjem zeleniny jak čerstvé tak tepelně upravené, mléčných výrobků, hlavně čerstvých sýrů a bílého jogurtu. Rozhodla jsem se však požádat o pomoc odborníka, který mi řekne, jak na tom jsem a co všechno dělám špatně (teď to vypadá, že úplně všechno od nulového cvičení po špatný jídelníček). Podělím se s Vámi o to.

Než k tomu však dojde, přiznám barvu a zveřejním opět své míry:

- přes prsa: 96

- snížený pas, tzv. pneumatika: 95

- přes boky: 106

A ještě jeden receptík pro hladovce a hladovějící:

Zapečený lilek
1 lilek (mívá mezi 300-500g) rozpůlíme podélně a vydlabeme vnitřek buď lžící, nebo vykrojíme nožem. Vydlabané půlky vložíme do olivovým olejem mazané zapékací misky a odložíme na chvíli stranou.
Na pánvi s olivovým olejem osmažíme na drobno nakrájenu cibulku, přidáme nakrájený vnitřek lilku, nakrájenou červenou papriku, cuketu, rajčata. Vše podle chuti a podle toho, co máme zrovna v lednici.
Já přidávám trochu šunky a případně žampiony. Směs trochu osolíme, opepříme a pravidelně mícháme. Až je zelenina doměkka a žampiony hotové, vypneme sporák a do směsi přimícháme na kostky nakrájený sýr, skvělá je niva nebo balkánský sýr.
Lžící potom naplníme obě půlky lilku, dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 220 stupních cca půl hodinky. Poté vytáhneme a rovnou podáváme. Z 1 lilku máme 1-2 porce, podle velikosti lilku.
Toto vyjde na cca 50 Kč.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Chvílová | pondělí 24.8.2015 11:30 | karma článku: 10,96 | přečteno: 452x