Co s dětmi, když si úřad zamane

Na nařízení zastupujícího primátora Tomáše Hudečka, respektive TOP 09, o uzavření školek, základních a středních škol, kvůli záplavám a s tím spojených dopravních opatřeních a omezeních, není nic zvláštního. Ale nařídit plošné uzavření v celé Praze a navíc ve večerních hodinách, kdy už rodiče nemají moc možností řešit hlídání dětí, je ukvapené a nerozumné.

Je to 14 dní, co byl odvolán exprimátor Bohuslav Svoboda, a pražský magistrát pod vedením TOP 09 v čele se zastupujícím primátorem Tomášem Hudečkem plave ve špatných rozhodnutích ohledně záplavových a následně povodňových rozhodnutích. Z mého pohledu stavba protipovodňových hrází začala o hodiny později, vlastně až ve chvíli, kdy si na magistrátu uvědomili, že ta voda, co je teď v jižních Čechách, přišla i do Prahy. Přijít toto rozhodnutí dříve, mohli mít hasiči, vojáci i dobrovolníci nohy v suchu.

Naopak o pozdní rozhodnutí se nejedná v případě nedělního nařízení magistrátu o uzavření školek, základních a středních škol. Toto nesmyslně plošné rozhodnutí bylo více či méně ukvapené a přišlo v tu nejnepříhodnější dobu. V neděli v 9 večer většina rodičů už odpočívá u telky a knížky a relaxují po náročném víkendu, jejich ratolesti chrupkají do peřin. Najednou musí rychle řešit, co s dětmi, kdo je pohlídá, když babičky nejsou, chůvy na zavolání si všichni dovolit nemohou, školek zřízených zaměstnavatelem je poskrovnu a k tomu zaměstnavatel vyžaduje, abyste byli ráno v práci.

Stejně jako rodiče, se to dověděli, ředitelé, učitelé i kuchařky, takže ještě večer nebo brzy ráno se žhavily telefony a narychlo se domlouvalo, co a jak. Bez omezení fungují mateřské a základní školy v Praze 6, 13, 16, 17, 18, 19, 20 a i v některých okrajových částech města. Některé instituce slouží jako evakuační centra a jiná se nabídly, že děti pohlídají. Aspoň někde měli svou hlavu a použili selský rozum.

Rozhodnutí o zastavení výuky a uzavření škol náleží příslušným městským částem a plošné zrušení výuky bez ohledu, zda instituce je v místě s omezenou dopravou nebo uprostřed obytné části, kde je bezpečno, nebylo správné a magistrát se tak začal zasahovat do pravomocí městských částí.

Kdyby pánové z TOP 09 nechtěli být všemocnými, každá městská část si mohla rozhodnout sama o uzavření nebo ponechání výuky dle jejich situace.

 

 

 

 

 

Autor: Petra Chvílová | pondělí 3.6.2013 16:28 | karma článku: 25,15 | přečteno: 1163x