Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P63e59t25r 36Č98e44j32k91a

14. 7. 2021 19:37

Plánují kromě snížení počtu státních zaměstnanců o 13 procent, což má přinést úsporu !!7 miliard korun !!zrušit například dotaci slev na jízdném pro dopravce.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ekonomicke-plany-koalice-spolu-stanjura-ne-zvysovani-dani.A210714_112721_domaci_kop

;-D;-D A ještě k tomu bonus na fb stránkách jako odpověď ke komentáři:

Spolu21

Dobrý den, v žádném případě nepůjde o nějaké čistky, že by ze dne na den bylo propuštěno toto množství úředníků. Tak jak bude přibývat digitalizovaná a genda, bude docházet ke snižování počtu úředníků, využitím běžné fluktuace zaměstnanců a odchodu do důchodu.

0 0
možnosti
Foto

Snaha snižovat počty úředníků je pouhým populismem. V současné době a nemalou zásluhou EU máme tak neskutečnou míru byrokracie, že by komunisté mohli jen tiše závidět. Takže správným krokem by bylo, osekat zbytečnou byrokracii až na dřeň a teprve potom snižovat stavy úředníků.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji mnohokrát a přeji hezký den:-)

1 0
možnosti
PK

Snižování počtu úředníků jsem už zažil. Vykáže se např. zrušením neobsazených míst nebo se propustí, ale jeho činnost se bude nakupovat jako externí. Takže se neušetří nic. Učitelé - uvádíme např. cca 19-20 děcek na jednoho pedagoga. Lucembursko 9. Máme tady rezervy? Tím neříkám, že je vše v pořádku - např. si myslím že tolik plnohodnotných krajů na malou zemičku je moc a počty ouředníků to zvedá. Má podobné a obdivované Rakousko méně "úředníků" ve Vašem pojetí - t.j. včetně učitelů, vojska, policie, hasičů, kněží apod.? A rakouské platy jsou minimálně 2,5x vyšší.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za názor - rozumím Vašemu argumentu o externím službách, ale mám spíše na mysli rušení NEPOTŘEBNÝCH úřednických míst (některé zmiňuji ve svém blogu).

Zcela zásadní problém je totiž v tom, že ve státní správě nikdo úspory nehledá. Úředníci si přeci nebudou podřezávat větev, na které sami sedí..:-)

Uvedu konkrétní příklad - jedna VŠ zrušila celé oddělení správy budovy (propustila 4 úředníky a zadala tu agendu soukromé firmě). Po roce zjistili, že tak ročně ušetřili skoro půl miliónu. Chápu, že toto lze udělat jen někde, ale je to jen jeden příklad .....

Zmiňujete Rakousko. Bohužel neznám podrobněji systém st. správy (např. sociální péče), ani počty jeho státních zaměstnanců. Přesto mě ale jedno srovnání napadá - Rakousko je nám podobné rozlohou, počtem obyvatel i geopolitickou polohou, přesto má ve světě o cca 10 ambasád méně. Tento rozdíl znamená cca 50 úředníků a provozní náklady ve sto milionech korun (berte to prosím s jistou rezervou, je to jen odhad od stolu)....

Přiznám se ale, že mě zajímá, co se děje u nás a Rakousko moc neřeším. Víc mě zajímá strmě rostoucí zadlužování našeho státu a naše mzdy, než to, jak hospodaří jinde.

Děkuji Vám za přečtení mého blogu i za korektní diskuzní příspěvek.

1 0
možnosti

P51e31t94r 30Č14e50j81k57a

12. 7. 2021 16:15

Všichni vás tu chválí, tak já jdu s kritikou a budu trochu ostřejší, protože tahle selanka "skvělý článek" apod. mě nebaví, když se dopouštíte vcelku laciné a populistické manipulace (jak si naklonit čtenáře? přece kopnout si do úředníků, proč ne?) a vadí mi, že jste ani při psaní článku sám nepřišel na to, jak si obdivuhodně protiřečíte.

1.) prosím podívejte se na rozložení počtu zaměstnanců pracujících pro stát.... první trošku jedovatý rýpanec - nechápu, jak člověk, který pracoval ve veřejném sektoru může nevědět, že státní zaměstnanec je totéž, co úředník, protože státním zaměstnancem je osoba ve služebním poměru podle zákona o státní službě - a nikdo jiný.... To jenom taková terminologická poznámka, na kterou jsem vysazený a čtenáři jí asi nepochopí (např. učitel není státní státní zaměstnanec, ale zaměstnanec státu - a není to totéž (ač to média třeba nerozlišují, ale člověk co ve veřejném sektoru dělal, by to vědět a rozlišovat měl), protože učitel není zaměstnancem pod zákonem o úřednících). A v tom koláči celkového počtu zaměstnanců se prosím podívejte, kolik z toho jsou kteří zaměstnanci. Zjistíte, že třeba pedagogů (187 tisíc z celkových 492 tisíc) je oproti těm vašim "nenáviděným úředníkům" více než dvakrát tolik (pokud vím, tak poslední uváděné počty úředníků jsou někde kolem 70, dejme tomu 75 tisíc)....

A teď mi prosím řekněte, proč svým článkem vsugerováváte čtenáři a voliči, že je přece naprosto fajn, když bude víc učitelů (kterým se mimochodem přidávalo násobně víc, než komukoliv jinému ve veřejné sféře) a že je naprosto v pořádku, když bude víc hasičů (ti jsou pod ozbrojenými složkami, kterých je celkově 14 % z těch 492 tisíc), ale že za ten strašlivý nárůst 90 miliard za čtyři roky můžou ti zlotřilí úředníci.... světe div se, ten hlavní nárůst výdajů za zaměstnance pod státem je jinde - a stačí si vzpomenout, komu vláda kolik přidávala a kolik je podíl těch lidí na celkovém počtu těch 492 tisíc.... Hmmm?

0 0
možnosti

P23e94t52r 70Č12e26j73k35a

12. 7. 2021 16:30

2.) byl bych velmi opatrný v generalizování "pracoval jsem na tom a tom úřadě a myslím, že jinde to bude stejné...." - nemusí to být pravda - nezobecňujte.

3.) četl jste aktuální článek s paní Zamrazilovou? I hypotetické razantní úspory na úřednících (protože na učitele či hasiče nebo zdravotníky si žádná politická strana aspoň před volbami nedovolí ani sáhnout, že?) mohou vést maximálně k úsporám v řádech nízkých desítek miliard korun (ona uvádí strop 20 až 24 mld), a to by muselo jít o kombinaci, která je neprůchozí - totiž jak propouštění, tak snižování platů.... Jsem velmi zvědav, která politická strana do takového šílenství s tak malým výsledkem úspory půjde - a to za cenu zhoršení práce úřadů samozřejmě. Tzn. z toho vašeho nárůstu o devadesát mld. by šlo možná o čtvrtinu (už vám dochází, že ten nárůst výdajů bude hlavně jinde?)....

4.) ty kauzy, které mají někdy trestněprávní charakter, se přece musí řešit tím, že se úplně jinak budou rozdělovat prostředky z hlediska základů, příplatků a odměn a musí to být všechno poměrově vyvážené a zastropované. Jinak řečeno - je třeba velmi výrazně zvýšit tabulkové základy (tvrdím, že jsou podstřelené nejméně o 30 %) a je třeba omezit prostředky na všelijaké odměňování kamarádů kamarádů, známých ala "dřela jako kůň". Jinak řečeno - celková roční odměna nesmí přesáhnout například třetinu celkové roční základní tabulky, která zaměstnanci přísluší apod. Jenže ono se pod rouškou "potřebujeme široké manažerské pravomoci a prostředky jak odměňovat ty dobré" utrhlo v "platíme dobře ty, kteří jsou naši kamarádi...." Kauzy typu středočeský kraj, jsou největší ostudou pro "běžné" úředníky, protože to samozřejmě úplně zkresluje povědomí veřejnosti o tom, jak ve skutečnosti špatně ten sektor placený je. A jsme u toho - bez dobrých peněz neseženete dobré lidi atd atd. Takže ten článek se vám příliš nepovedl - kopl jste si, ale poněkud.... nečestně.

0 0
možnosti

Vynikající článek.R^R^R^

2 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za Vaše hodnocení:-)

0 0
možnosti
PS

Tesat do kamene. Nebo raději dát na billboard před každý městský/krajský úřad a před Poslaneckou sněmovnu a Senát. Protože se domnívám, že tento malý stát na přebujelou byrokracii a stále bobtnající státní aparát brzy dojede. ;-€

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za pochvalu i Váš diskuzní příspěvek, přesně to jsem měl na mysli při psaní blogu. Problémům státní správy se chci věnovat i v dalším blogu...

1 0
možnosti
Foto

I91v85o 62C88i76l28i60c87h

12. 7. 2021 6:48

Výborný text R^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za přečtení i pochvalu, která ješitného autora vždy potěší....:-)

0 0
možnosti
VB

Asi každý český politik v současné době má svá "specifika". Např. premiér Babiš se jako neodborník natolik angažuje v očkování, že nyní chce zase navrhnout změnu v intervalu mezi dávkami vakcíny. Možná je to nebezpečnější než pouhá změna v počtu úředníků.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, že každá strana i každý politik hledá specifická témata, jak oslovit voliče, zejména před volbami. No a tak se opět začíná předvolební masírka, aby získali náš hlas...

Problém počtu úředníků vidím hlavně v tom, že se o tom dříve až tak nemluvilo, vždy byla jiná důležitá témata - korupce, migranti apod. Ta jsou samozřejmě důležitá taky, ale je jen dobře, pokud se bude hovořit i o problému státní správy, protože setrvalé nárůsty úředníků a rostoucí objemy jejich mezd si prostě nemůžeme dovolit.

Změnu intervalu očkování nějak nedokážu posoudit, přestože asi opravdu nepochází z hlavy A.Babiše. Problém je spíše v jeho nedůvěryhodnosti, kdy po zpolitizování koronakrize už málokdo věří, že cokoliv udělá, není jen jeho další předvolební tah. Četl jsem někde dosti logickou myšlenku, že po loňském podcenění příchodu 2.vlny teď bude horečně dělat opatření pro 3. vlnu, aby těsně před volbami mohl do médií tvrdit, že opět zachránil "tisíce mrtvých", a zapomnělo se přitom na ty předchozí průšvihy...

1 0
možnosti
PK

Jsem v řadě poslední, který by sympatizoval s pirátskou lodí, ale panu Hřibovi držím palce, aby se mu to povedlo a když ještě nějaké procento přidá, tak se mu to jistojistě odrazí na preferencích....do tohoR^

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za Váš diskuzní příspěvek. Myslím, že problém státní správy má především ekonomický rozměr a tak s ním může operovat jakákoliv politická strana. Podstatné ale je, aby to aspoň někdo začal opravdu řešit. Pokud se to povede na pražském magistrátu, tak to bude takový malý krůček správným směrem...:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1862x
Zajímá mě veškeré dění ve společnosti, zejména pak politika a fungování státní správy, ve které jsem 30 let pracoval. Věřím v lidskou slušnost a jen těžko se vyrovnávám s lidskou hloupostí spojenou s arogancí a beztrestností při porušování zákonů.

Seznam rubrik