Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

L71i48b70o60r 68B93í62l27e39k

30. 3. 2021 14:04

Myšlenky Járy Cimrmana mají mnoho společného s myšlenkami pana Svěráka, tady bych se v tom ústy pana Smoljaka moc nepitval

0 0
možnosti
JK

Naprosto přesně. Veškerý pohyb ve společnosti vychází z "obecné morálky", jakéhosi průměru chápaní úrovně vztahů mezi lidmi a vztahů lidí k okolí. Lidé s podobnou obecnou morálkou se sdružují ve správních celcích, zpravidla je to stát, aby mohli některá obecně uznávaná pravidla vepsat do zákonů. Ta obecně uznávaná pravidla jsou tedy onen duch zákona.

Jistě je mnoho lidí, kteří se vymykají průměru v chápání vztahů a nezřídka jsou i ambiciózní a nevadí jim publicita, to je žádoucí, posouvá to společnost vpřed, jinak by ustrnula. Problém s těmito lidmi začíná v okamžiku, kdy dotyčný je i sociopat a bez ohledu na následky prosazuje osobní materiální zájmy. Protože si tím vytvoří řadu odpůrců potřebuje i příznivce a k dokonalosti to je dotaženo v politice. Onen politik, nemorální sociopat potřebuje pouze cca 15% obyvatelstva což je cca 30% voličů na své straně, vybere tedy vypočítavě nejsnáze ovlivnitelné skupiny obyvatel ty odmění, něco jim nalže a hlavně si je zaváže tím, že vykope názorové zákopy, očerní protivníky a na každého se snaží přilepit nálepku, jasný odznak který zřetelně oddělí skupiny od sebe. Tohle oddělení je důležité, sejmutí nálepky a přesun do jiného tábora je fakticky nemožný, druhý tábor takového jedince nepřijme. Volební základna je tak zakonzervovaná a zlomit tohle prokletí je schopná až nová generace. Jen se podívejme jak hluboce jsou v zákopech zakopáni skalní komunisté ani revoluce, která je sesadila od moci nenahlodala jejich zvrácenou morálku, a to snad už ani větší důkaz o zvrácenosti jejich systému dostat nemohli. Podobně zakopaní jsou i skalní Babišovci, ale ta základna je proti té bývalé komunistické minimální.

Proto máme tu demokracii, kde jejím základem je střídání osob u moci, pokud bude demokracie fungovat, tak historicky krátké období vlády sebestředného sociopata nemá na celkový vývoj velký vliv. Je tedy na těch 85% obyvatel 60% voličů, aby demokracii pohlídali, protože když ta padla vynořil se vždy krvavý diktátor

1 0
možnosti
PK

Představa morálně čistého establishmentu je utopie, která nebude nikdy naplněna a ano souhlasím s pojmem, že některé , pouze některé státy k ní částečně směřují, btw. Já je ovšem neumím vyjmenovat, snad vy ano.

Nesouhlasím s vámi v tom podstatném a to je, že politik a morálka to může tvořit spojitý celek,chcete li jasnou rovnici. Morálka je nadčasové a závazné pravidlo, ale politika je každodenní a vyžaduje flexibilitu. Kdyby měla být morálka měřítkem správné politiky, předpokládalo by to, že se všichni aktéři podřídí stejné autoritě, jako je třeba náboženská víra a trestající Bůh nebo Charta lidských práv. Nefunguje ani jedno, ani druhé. A tak může být morálka v politice pouze jeden z možných cílů, ale nikdy měřítko pro politické chování vůbec.

Stávající, předchozí a jsem si jistý i ta následující vláda totiž morálku používá (la,bude používat) jako nástroj k manipulaci veřejného mínění. Když se jim to hodí, velmi rádi apelují na náš soucit a dělají národu svědomí.

Taky bych si přál na hradě a ve vládě samé hrdiny slova a činu, to nebude nikdy fungovat....jinak zajímavý blog k diskusiR^

1 0
možnosti
JK

Co to máte s tou potřebou jediného vůdce, u moci se mají střídat různé názorové skupiny (program strany), jedině tak může být dodržena ona obecná morálka. Jednomu vůdci je morálka spíš na obtíž a když chce moc tak musí lhát, nebo udělat násilný převrat. Obojí se praktikuje, u nás vůdce lže až neuvěřitelně a mediálně to zakrývá výbušnými a pro něj nepodstatnými tématy. Třeba úřední maturitou.

2 1
možnosti
Foto

R^ A přesto kde kdo dál si přeje volit toho či onoho destruktora, byť se chová tak, že do nebe to volá. Pak není se co divit, že paní ministryně domů z televize navrací se jak by na praseti jela, aby celá pohoršená o své misi metalesku blesku poslala rozechvělá kupodivnou esemesku.

1 1
možnosti
Foto

Naprostý souhlas, karma R^

2 1
možnosti
Foto

I21v65o 76C72i60l67i49c65h

30. 3. 2021 2:49

Velmi dobře popsáno R^

1 0
možnosti
Foto

Od zkušeného blogera pochvala těší dvojnásob. Díky.

0 0
možnosti
AL

Bez víry jen těžko nějakou morálku zavedete: Bůh není, a proto budeme dělat dobro :-)

2 1
možnosti
PK

souhlasím,ale prostě není...

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 40,75
  • Průměrná čtenost 1858x
Zajímá mě veškeré dění ve společnosti, zejména pak politika a fungování státní správy, ve které jsem 30 let pracoval. Věřím v lidskou slušnost a jen těžko se vyrovnávám s lidskou hloupostí spojenou s arogancí a beztrestností při porušování zákonů.

Seznam rubrik