Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Samozřejmě karma. A článek určitě patří na stránky časopisu Vesmír, přičemž nějaká krátká verze by se měla, alespoň podle mého, objevit i na Technetu, kde má redakce iDNESu redaktory, věnující se vědě.:-)

2 0
možnosti
Foto

Díky za radu. Někam článek nabídnu.

1 0
možnosti

Opravdu důstojné uctění památky pana Petra Vopěnky. Díky za to. Bohužel, lidi co něco dokážou se většinou nedočkají mediálně zveřejněného uznání v této kvalitě, jako jste to, Jaroslave, udělal Vy.R^

5 0
možnosti
Foto

Díky za pochvalu.

Masové sdělovací prostředky se skutečně zatím spokojily s velmi stručnou vzpomínkou.

Očekávám však, že např. Jednota českých matematiků a fyziků ve svém časopise nebo na nějakém svém setkání na Vopěnku a jeho práci zavzpomíná.

Ono to pro ně však nebude jednoduché, protože Vopěnka byl v mnoha směrech skutečně  kontroverzní.

Některé jeho poslední přednášky, které jsou k nalezení na youtube, jsou dosti divné. V jedné z nich tvrdí, že matematické nekonečno neexistuje. Není v ní zcela jasné, co tím myslí. Místy říká, že nekonečno v matematice vede ke sporu. Ale důkaz, že je velmi složitý, napsal o tom prý knihu, která není ke koupi, ale dá se někde zadarmo vyzvednout. Buď je ještě chytřejší, než jsme si kdy mysleli, nebo se na stará kolena trochu pomátl. Nebyl by první, komu se to stalo a to nijak nezmenšuje jeho dřívější příspěvky matematice a to, že vychoval spoustu dobrých matematiků.

Chtěl jsem mu v minulých týdnech ještě zavolat nebo požádat někoho v Praze, aby mi tu knihu vyzvedl a posal, že bych si ji přečetl. Neudělal jsem to, zabralo by mi to dost času a kdoví zda bych tu knihu pochopil. Ať to zkontroluje někdo jiný. Obávám se však, že to je nesmysl.

1 0
možnosti
Foto

Krásná vzpomínka R^

Já v téhle oblasti moc nedělám, ale i za nás (v 80.letech) byla kolem Vopěnky taková aureola tajemna.

Jinak si myslím, že v souvislosti s AI se budeme se všemi těmito problémy muset pořádně vypořádat. Tedy než naučíme myslet stroje, budeme se muset zamyslet, jak myslíme sami.

4 0
možnosti
Foto

Jene, díky za návštěvu, komentář a pochvalu článku.

1 0
možnosti
HP

Škoda, že je to tak příliš odborné. Jinak karma.:-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu, příspěvek do diskuse a za klik na karmu.

Máte pravdu, článek jsem napsal dost odborně. Přesto si myslím, že z takovéto prezentace čtenáři, kteří něco vědí o matematické logice a o vysokoškolské matematice, především o axiomatické teorii množin a diferenciálním a integrálním počtu, mohou získat docela dobrý dojem o tom, co a jak Vopěnka v matematice dělal a o co se snažil. A když takový čtenář něčemu dobře nerozumí, tak to může přeskočit nebo nastudovat z literatury. Odkazů na literaturu jsem dal přece dost. ;-)

Je to otázka volby. Mohl jsem článek napsat populárně. To by mne samého dost bolelo to psát a pak si to po sobě ještě muset přečíst. Myslím si, že z takovéto povrchní verze článku by se nikdo nic nového o Vopěnkově práci v matematice nedozvěděl. I když by mohl získat dojem, že se něco dozvěděl, nevěděl by však skoro vůbec, co se dozvěděl, mohl by jen opakovat to, co jsem napsal. Chápal by to vlastně jen ten, kdo jeho práci nebo tento podobor matematiky již znal. Na webu se již objevilo dost populárních článků o Vopěnkovi. Zájemci o takovéto články si je mohou přečíst. Právě jsem trochu zagoogloval a objevil například toto smuteční oznámení pražského Matfyzu:

   http://www.mff.cuni.cz/verejnost/konalo-se/2015-03-vopenka

Přidal jsem je do souvisejících článků.

Vím však, že většina čtenářů, kteří na článek klikli a kliknou, těm odbornějším částem moc nerozumí. Tak je mohou jen přeletět nebo přeskočit.

1 0
možnosti
Foto

tak to je téma mi neobjevené:-)

0 0
možnosti
Foto

I skladník ve šroubárně si může vyřešit soustavu rovnic... ;-D

0 0
možnosti