Výchova dětí a národa

Při výchově dětí je důležité nastavit jasná rozumná pravidla, být konzistentní, kontrolovat dodržování daných pravidel, případně i trestat přestupky, a být dětem v chování dobrým příkladem. 

Je dobře známým faktem, že při výchově dětí není dobré být někdy příliš přísný a jindy zase příliš mírný. Správné a důležitější je nastavit jasná rozumná pravidla, být konzistentní, kontrolovat dodržování daných pravidel, případně i trestat přestupky, a být dětem v chování dobrým příkladem. Nejlepší je, když děti pochopí, že nastavená pravidla jsou pro jejich dobro a dobrovolně je dodržují. 

Toto platí nejen pro výchovu dětí rodiči, ale v jistém smyslu i pro řízení státu vládou a politiky, například v současné coronakrizi. Současná česká vláda se dle mne tak vždy nechovala a nechová. Opatření proti šíření coronaviru byla až příliš často měněna a ne vždy byla dobře zdůvodněna. Některá opatření asi nebyla ani dobře zdůvodnitelná. Národ se rozdělil na "opatrné" lidi, kteří dobrovolně pravidla dodržovali, a ty, kteří na ně reptali a je nedodržovali. 

Někteří politici byli přichyceni, že porušili nařízení, které sami vydali. Někteří z nich pak museli odstoupit ze svých funkcí. Nemá smysl kritizovat jen politiky dvou vládních stran. Politici opozičních stran se ne vždy chovali konstruktivně. Též nesouhlasím s některými přehnanými kverulanty, kteří jsou i proti rozumným omezením. 

Související články

Nouzový stav skončí v neděli, vláda neuspěla. Blatný nastínil černý scénářOdmítli i výzvu, aby lidé dodržovali opatření, kroutí hlavou opoziceJe to nezodpovědnost všech politiků, promluvily i volby, míní politologové

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | pátek 12.2.2021 15:15 | karma článku: 14,81 | přečteno: 272x