Vkládání úzkých fotek a velikost písma v tabulkách

Technická podpora blogů na iDnesu přešla koncem minulého týdne na nové formatování blogů, které je nyní stejné jako u článků na iDnesu. Písmo je v něm větší než ve starém formátu. 

Se změnou jsem vcelku spokojen. Nový formát se myslím hodí k iDnesu a k většině blogů na iDnesu. Tento článek jsem napsal především pro kolegy blogery.

Přechod na nové formatování změnil poměr velikosti fotek a písma. Rozhodilo mi to všechny blogy, kde jsem vložil fotky, které na šířku nezabírají celou stránku. Díky většímu písmu v novém formatování se text vzhledem k fotkám posunul a vznikly prázdné řádky. Toto jsem již opravil, moc blogů, kde se to rozhodilo, jsem neměl a oprava byla jednoduchá.

Vkládání úzkých fotek na blog

Od teď "úzké fotky", tj fotky, které nemají šířku 650 pixlů vkládám vždy pomocí tabulky: 2 sloupce a 1 řádek. Tabulka je na nástrojové liště v administraci článku – jednu buňku použijete pro fotku, druhou buňku pro text. Tak zůstanou fotka a text vždy u sebe. Také to umožňuje pod tabulku vkládat další normální text a zamezuje to tomu, aby se text automaticky posouval nahoru vedle fotky.

K posunování písma nahoru dochází totiž u úzkých fotek. Tomu se dalo a dá zamezit vložením prázdných řádků pod tu úzkou fotku. Změny formátu blogů a velikosti písma však toto rozhodily. Používání pouze fotek širokých 650 pixlů a tabulek pro užší fotky tomu zamezuje. A tak se blog stává nezávislý na případné další změně velikosti písma, způsobené změnou formátu blogu.

Text vedle fotky v tabulce může být "prázdný", tj. pouze několik mezer. Toto umožňuje vkládat úzké fotky bez příslušného textu, a přesto zamezit posouvání nahoru normálního textu vloženém pod touto úzkou fotkou.

Pozn. Tabulka nemusí být široká 650 pixlů a přesto se text v editoru umístěný pod ní neumístí na blogu vedle ní (což se děje u úzkých fotek). Stačí dokonce vytvořit tabulku o jednom sloupečku a s jedním řádkem, úzkou a libovolně malou fotku do ní vložit a nedojde k posunutí níže uloženého textu nahoru vedle fotky.

Velikost písma v tabulkách

Bloger si nyní může zvolit, zda text v tabulkách bude v novém či starém formatování iDnesu. Technicky je to nyní možné zvolit. U fotek by bylo někdy funkční, aby text u nich byl menšími písmeny než v normálním textu blogu

Staré formatování, pokud v tabulce není fotka

Nové formatování, tabulka s fotkou

  

Nové formatování, tabulka bez fotky
Předchozí tabulku jsem zkopíroval, fotku vyhodil a písmena zůstala velká.

  

Staré formatování, tabulka s fotkou

Tabulka s fotkou a textem s menšími písmeny. Nejprve do tabulky vložte text a pak teprve fotku.

Tak to funguje teď, 16.4.2012, 14:25. Nevím, jaké jsou směrnice (doporučení) adminů pro velikost písma v tabulkách. Předpokládám však, že základní text by měl být standardně v novém formátu. V tabulkách nevím. U některých popisů obrázků by však dle mne možná bylo vhodné a mohlo být dovoleno používat menší písmo starého formátu. Záleží však na mínění redakce a adminů.

Přeji všem kolegům blogerům mnoho úspěchů ve zvládání technické stránky blogování!

Dodatek 16.4.2012 17:23

Místo dvou prázdných (fiktivních) fotek v textu jsem vložil dvě skutečné fotky a přidal jsem fotku k perexu. Tímto se článek trochu stává skutečným fotoblogem a není to jen článek týkající se fotoblogů. Taktéž jsem opravil několik chyb, které byly v původní verzi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 16.4.2012 15:15 | karma článku: 15,58 | přečteno: 1427x