Velikonoce 2020

Kvůli koronavirové pandemii jsou letošní Velikonoce trochu jiné. Lidé se nemohou navštěvovat. Počasí je však jak v Nizozemsku, tak v Česku pěkné slunečné a kdo není nemocný, si může svátků užívat. 

Lidé v Nizozemsku, stejně jako v Česku, zůstávají během letošních svátků jara většinou doma nebo na vlastní zahradě.

Výjimku tvoří především procházky do přírody. Roušky tu povinné nejsou ani nejsou moc používány. Lidé však dodržují minimálně 1 a 1/2 metrové vzdálenosti. 

Hodně rodičů teď nechodí do práce (nepracují nebo pracují z domova) a tak si rodiny užívají rodinného života. Většině dětí se líbí, že není škola. Učí se doma a pohybují se více venku. Myslím si, že jim to prospívá. 

Jisté to není, ale doufám, že s oteplením poklesne epidemie. Ultrafialové paprsky působí dezinfekčně. Chodím denně na procházky do parku, který mám za domem, často a důkladně si myji ruce, dobře jím (často cibuli a česnek), často větrám, dostatečně spím a piji zázvorový čaj. Mezi lidi nechodím. Myslím pozitivně, moc nečtu zprávy na internetu a zatím jsem celkem veselý. Víc asi pro své zdraví teď udělat nemohu. Jsem spíš introvert a samotář. Už mi však trochu zažíná chybět styk s lidmi v reálu. Pár týdnů to však ještě vydržím. Zatím to kompenzuji stykem přes internet a telefon. 

Věřím, že tato pandemie změní v dobrém myšlení a chování lidí. Bohužel budeme muset například omezit podávání rukou a líbání se na potkání. V Japonsku to tak funguje již léta. 

Přeji všem dobré zdraví a příjemné prožití velikonočních svátků. 

Autor: Jaroslav Chudáček | neděle 12.4.2020 12:51 | karma článku: 21,13 | přečteno: 296x