Thereza Mayová přijela žebrat do Nizozemska

Vystoupení či možná přece jen nevystoupení Spojeného království (UK) z Evropské unie se dostává do velmi napínavého (byť dosti trapného) finále. 

Theresa Mayová se rozhodla odložit dnešní hlasování v Dolní sněmovně o Brexitové dohodě, kterou její vláda před-vyjednala s EU. Důvod odložení byl jasný. Návrh by neprošel, dokonce ani všichni poslanci z její vlastní strany by pro něj nehlasovali. 

V Bruselu (centru EU) už se s ní dále o Brexitu vlastně nikdo bavit nechce, byla by to jen ztráta času. Jednání se táhnou dlouho a nejistota poškozuje EU a hlavně Spojené království. Cena britské libry dnes opět klesla. Problémem dohody je Severní Irsko, které by chtělo mít bezcelní styk s Irskou republikou (která je součástí EU) a též zůstat ve Spojeném království. Oboje nejde. Chytrá horákyně by pro to v pohádce řešení jistě našla. Nežijeme však v pohádce, ale kdo ví. Dnešní politici a centrální bankéři dovedou být hodně "kreativní". :-)
Například francouzský prezident Emmanuel Macron nedávno pod nátlakem hnutí žlutých vest slíbil, že daně zvyšovat nebude, i když není jasné, jak pak udrží alespoň trochu vyrovnaný rozpočet. Francie je již nyní velmi zadlužena. Jiný příklad: Když vládám dojdou peníze, tak je ECB natiskne a státům v problémech a bankám je levně půjčí. Tato "kreativní" řešení však nemohou fungovat navždy. Vlastně jsou jimi okrádáni produktivní lidi a ti, kteří si v eurech spořili. 

Tak se britská premiérka rozhodla objet několik svých kolegů v EU, aby od nich získala "garance", spíš jen sliby, že UK nebude věčně vázáno na celní unii, díky nimž by (snad) mohla získat souhlas britské Dolní sněmovny pro dohodou o Brexitu, kterou její vláda vyjednala. 

Nizozemsko, jako obchodní země je tradičně proevropská, pro euro, pro malé obchodní bariéry atd. Nizozemsko by v případě tvrdého Brexitu prodělalo, protože by klesl jeho zahraniční obchod. Nejspíš proto Mayová nejprve přijela žadonit do Nizozemska, viz dnešní článek na portálu fd.nl May begint bedeltocht voor betere Brexitdeal in Nederland. (Omlouvám se, článek se vám nejspíš neotevře, protože je třeba mít registraci a předplatné.) Zde ji přivítal premiér Mark Rutte.  

Nezdá se, že Mayová na své cestě uspěje. Prezident EU Donald Tusk na svém tweetu 10. prosince jasně napsal, že EU nebude znovu jednat o Brexitu a jelikož čas běží, začne se připravovat na případný tvrdý Brexit (tj. na vystoupení UK z EU bez dohody). 

Donald Tuskcolor="rgba(29, 161, 242, 1)"@eucopresidentI have decided to call#EUCOon#Brexit(Art. 50) on Thursday. We will not renegotiate the deal, including the backstop, but we are ready to discuss how to facilitate UK ratification. As time is running out, we will also discuss our preparedness for a no-deal scenario.

Související články

May begint bedeltocht voor betere Brexitdeal in Nederland, Mayová začíná žebrací pouť za lepší dohodu o Brexitu v Nizozemsku, dnešní článek na portálu fd.nl (Financieel Dagblad) 
Ponižující hra o čas. Média obvinila Mayovou, že uvedla zemi do chaosu. Dnešní článek na portálu iDnes.cz
Theresa Mayová a Brexit, můj článek z 24. července 2017
Brexit nebo remain, jak to půjde dál? můj článek z 30. června 2016

Dodatek 11.12.2018 18:10 - Jak vyřešit problém Irska?

Dle mne by UK a Irům nejvíce prospělo, kdyby Severní Irsko UK opustilo a připojilo se k Irsku. Tomu by však bránili irští protestanti a centrální britská vláda v Londýně. Severní Irsko v současné době není soběstačné a je podporováno britskou vládou.

Dodatek 12.12.2018 6:20 - Mayová v úterý 11.12.2018

- snídaně v Nizozemsku s Markem Ruttem,
- oběd v Berlíně s Angelou Merkelovou,
- večer jednání v Bruselu s Junckerem a Tuskem.

Zatím není vůbec jasné, jak Brexit-neBrexit bude pokračovat. Jisté je jen to, že v Londýně vládne chaos.

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 11.12.2018 13:34 | karma článku: 21,15 | přečteno: 816x