Stále trapnější kauza brexit

Dnes britský parlament schválil, že premiérka Theresa Mayová může požádat o tříměsíční odklad brexitu. Tragikomedie brexit tedy pokračuje. 
  1. Kabinet premiérky Theresy Mayové chce požádat Brusel o odklad brexitu do konce června v případě, že parlament do 20. března schválí dohodu o brexitu.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/brexit-hlasovani-odklad-parlament-mayova-eu.A190314_161342_zahranicni_zaz
  2. Pro vládní návrh na krátký odklad odchodu Británie z EU se vyslovilo 412 poslanců, proti jich bylo 202.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/brexit-hlasovani-odklad-parlament-mayova-eu.A190314_161342_zahranicni_zaz
Pokud by Británie o odklad požádala, muselo by s ním souhlasit všech zbývajících 27 členských států na summitu, který se koná 21. a 22. března. Souhlas by musela vyjádřit jednomyslně Evropská rada. Její předseda Donald Tusk již oznámil, že bude apelovat na členské státy, aby případný odklad podpořily.Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/brexit-hlasovani-odklad-parlament-mayova-eu.A190314_161342_zahranicni_zaz

Pokud to chápu správně, tak pokud do 20. března britský parlament schválí dohodu o brexitu (kterou již dvakrát zamítl, SIC) a odklad jednomyslně schválí i Evropská rada, tak bude brexit odložen do konce června, kdy podle této dohody proběhne. 

Co se stane, když parlament do 20. března tu dohodu neschválí? Pak dle mne zbývá do 29. března jen pár dní na to, aby to vyřešili jinak. Dle mne nezbývá pak nic jiného než tvrdý brexit 29. března v 23:00. Teoreticky by mohl zbývat remain, ten však britský parlament ve své většině nechce, mimo jiné proto, že chce respektovat výsledek referenda. 

Můj závěr tedy je, že buď bude brexit 30. června s dohodou nebo 29. března bez dohody. Avšak možná uvažuji příliš striktně logicky. Třeba britští a EU politici opět vymyslí nějaké krativní řešení-neřešení.

Chování britského parlamentu a Britů obecně v otázce brexitu nechápu. V referendum nebylo napsáno jasně, o jakou formu brexitu jde. Nemohou se shodnout. Jsou tři možnosti: brexit s vyjednanou dohodou, brexit bez dohody a remain. Žádná z těchto tří možností však nemá u členů parlamentu a asi ani o voličů nadpoloviční většinu. Takže jde o neřešitelný problém. Hlubší podstatou problému je Irsko-Severní Irsko. Severní Irsko nemůže zůstat v UK a současně mít volné hranice s Irskou republikou, která je členem EU. 
Zdá se mi, že teď už britští politici hrají jen o to, kdo za vzniklou situaci a důsledky dostane černého Petra. I když je teoreticky možné, že z toho všeho ještě vznikne něco dobrého. Uvidíme. 

Související články

Zatmění Měsíce, rudý Měsíc a brexit 

Theresa Mayová přijela žebrat do Nizozemska

Teresa Mayová a brexit

Brexit nebo remain, jak to půjde dál? Zde jsem se asi mýlil. Ale kdoví, jak to dopadne. 

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 14.3.2019 20:35 | karma článku: 25,09 | přečteno: 753x