Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

chudacek.blog.idnes.cz

11. 7. 2011 18:01
Dodatek 2 - Itálie

Dnes se v Brusselu konala narychlo svolaná porada evropských finančních expertů. Itálie, třetí největší evropská ekonomie, je ve vážných finančních problémech. Náklady na italský státní dluh 1.890 miliard euro stoupají. Tím se může stát, že Itálie nebude schopna svůj dluh splatit. Itálie si bude opět bude muset půjčit.  V září bude potřebovat nových 38 miliard.

Tak jako často v minulosti, Italové se mezi sebou vesele hádají. Ministr ekonomie Giulio Tremonti chce během tří let ušetřit 47 miliard. Populista Berlusconi je proti, neboť voliči chtějí snížení daní.

Zdroj: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/11/staatsschuld-italie-brengt-voortbestaan-euro-in-gevaar

Poprvé se obávám, že se Euro dostane do vážných problémů, které mohou ohrozit jeho existenci nebo budou znamenat zmenšení eurozóny. Ale co, v NL je krásné počasí, tak se jdu projít ven.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

11. 7. 2011 19:36
Re: Dodatek 2 - Itálie

Upřesnení:

Giulio Tremonti je ministr ekonomie a financí.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

17. 6. 2011 22:32
Dodatek

S Řeckem jsou však stále větší problémy. Je jasné, že potřebuje další podporu anebo zkrachuje a musí z eurozóny vystoupit.

V NL vzrůstá nespokojenost s podporou Řecka na úkor nizozemských daňových poplatníků. V důsledku toho nizozemští politici požadují po Řecké vládě další opatření a též chtějí, aby se i banky a penzijní fondy - povinně (německá verze) nebo dobrovolně (francouzská verze) - na podpoře zúčastnily.

0 0
možnosti

habit-.!..

19. 4. 2011 16:56
... víra dokáže zázraky...

... ovšem ze statistického hlediska v míře zanedbatelné - například na jeden doložený případ zmrtvýchvstání máme 100 miliard umrtí bez zázraku... to není moc povzbudivá vyhlídka, že?

... optimismus bývá často spojován s dostatkem informací (v nepřímé úměře) - jiní ho zase považují za osvědčený prostředek pro eliminaci rizika příjemného překvapení - vy budete asi někde uprostřed...

... jinak - banky nekrachovaly ani tak kvůli nedostatku státní regulace, spíš právě naopak - přemíra státních garancí je zbavila přirozené opatrnosti a tržních zábran, takže se chovaly jako utržené ze řetězu...

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

19. 4. 2011 17:18
Re: ... víra dokáže zázraky...

1. :-) Asi jste až příliš velký pesimista.

2. :-) 

3. Banky, které zkrachovaly, zkrachovaly proto, že jejich manažeři a komerční pracovníci dostávaly bonusy na základě krátkodobých papírových výsledků, např. za 1 - 2 roky. Těm bylo často jedno, že banka za pár let díky jejich vedení zkrachuje, neboť odměnu si už zinkasovali. Některém vlastníkům akcií to bylo také jedno, neboť když např. za rok akcie banky stouply, tak je se ziskem prodali. Smůlu měli ti, co stoupající akcie koupili pozdě a zavčas neprodali. Myslím si, že jedině lepší kontrola banek a velkých investorů - např. penzijních fondů - tomuto může předejít.

0 0
možnosti

B.D.S

19. 4. 2011 15:40
Dotaz na okraj

Váš mírný optimismus lze vyjádřit přijatelknou mírou rizika s výnosem 3,8 nebo 2,8 procent v případě Řecka? Myslíte si, že jde o svobodný podnikatelský počin nizozemské vlády, nebo jde v tomto případě spíš o hazard s prostředky daňových poplatníků na politickou objednávku Unie? Vím, že jste odpověděl v článku, všechna fakta máte pěkně pohromadě, přesto jste optimista a věříte v riziko podnikání vlád Evropy.. Jsem na to s Vámi jako Vy s italskou politikou..

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

19. 4. 2011 16:10
Re: Dotaz na okraj

Díky za vtipně položený dotaz.

Do pravých motivů nizozemské vlády nevidím. Myslím si však, jsem si tím téměř jist, že v tomto případě nejde o politickou objednávku EU. EU jako takové nic nerozhoduje, ale vážená většina jejich představitelů. Přední nizozemští politici a jistě liberální premiér Rutte byli pro vytvoření fondu na podporu zemí v problémech. Nedělají to rádi, ale v dané situaci se jim to jeví jako lepší řešení než nechat eurozónu rozpadnout anebo euro klesnout popř. padnout.

Jde jistě o hazard. Nemyslím si, že např. Řecko všechny peníze vrátí. Ale myslím si, doufám, že by to mohlo vcelku dopadnout dobře. Nezapomeňme, že EU má páky na země v problémech. Viz pokračování.

0 0
možnosti

p.jelinek

19. 4. 2011 13:16
3,8?

5 - 2,2 = 2,8

... i když v Řecku, možná...

Přeju autorovi, aby mu jeho optimismus a víra vydržely co nejdéle. Protože celá EU se bortí jako domeček z karet a čím dřív to celé spadne, tím menší to bude mít důsledky pro nás všechny.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

19. 4. 2011 13:36
Re: 3,8?

Díky za opravu. U jsem to v článku opravil.

... nevím, jestli šlo o řeckou metodu počítání. 8-o Spíš prostě o chybu a možná trochu o vliv mého optimismu :-) a podvědomé "wishfull thinking". :-)

0 0
možnosti

ladyevil_cz

16. 4. 2011 19:57
Jarku?:)

Nekecám...dal jsem to celé ;-D R^

0 0
možnosti

martini pink

14. 4. 2011 20:04
Dalsi rizika

Financni politika na zachranu eura se zda se trochu vymyka kontrole. Nyni se dostalo Recko do problemu se splacenim uveru od EU. I kdyz se snazi, sve dluhy splacet nezvlada. Proto se mu bude muset poskytnout dalsi pujcka a pristoupit na to, ze se podminky starsich smluv trochu upravi (napr. snizenim uroku, prodlouzenim doby splatnosti..).   Myslim, ze vyse rizika navratnosti penez se neda  odhadnout. Banky, ktere penize pujcuji a vlastni jen maly kapital by se snadno mohly dostat do potizi. Protoze velke banky nelze nechat bankrotovat, musel by ztraty nakonec zaplatit danovy poplatnik.  Presto si myslim, ze k necemu takovemu nedojde, ze se dlouhodobe euro podari zachovat, financne oslabene zeme se za predpokladu sve discipliny nauci dusledne setrit a ze se podari dluhy z velke casti splatit .. 

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

15. 4. 2011 18:33
Re: Dalsi rizika

Máte snad pravdu, euro se asi podaří zachránit.

Píšete: "... financne oslabene zeme se za predpokladu sve discipliny nauci dusledne setrit a ze se podari dluhy z velke casti splatit .. "

Ono nepůjde jen o jejich vlastní sebedisciplínu, ale také o to, že EU a MMF je budou kontrolovat a nutit šetřit. S tím budou jistě problémy, neboť obyvatelstvu těchto zemí se úspory často líbit nebudou.

Ale i jiné země (např. některé země v Jižní Americe a Polsko) se úspěšně z finančních problémů dostaly, tak proč by se to nemělo teď podařit zemím eurozóny. A máte pravdu, že jim možná budou dluhy a úroky sníženy a termíny prodlouženy. To se však udělá, až prokáží, že pracují na vyrovnaných až přebytkových rozpočtech.

Mně nejvíce fascinuje ten střet kultur, kdy na jedné nstraně Němci, Holanďani atd. pracují, šetří a - pokud možno rozumně - investují. Na druhé straně jsou jihoevropské národy, které zjednodušeně řečeno si více užívají života a co se peněz týče doufají, že to "nějak dopadne".  

0 0
možnosti

Gašpo

12. 4. 2011 8:14
Vtip je v tom

že tieto problémy nie sú "dočasné". Do dlhovej pasti sa vďaka finančnému systému už dostal každý. Jediný úspech, ktorý ekonomika može dosiahnuť je, že sa rast štátneho dlhu spomalí. Skúste mi menovať jediný štát eurozóny, ktorému sa rast dlhu podarilo zastaviť, alebo dokonca zvrátiť.

Nemá to nič spoločné s produktivitou, korupciou, hospodárnosťou... Tieto faktory dokážu ovplyvňovať len rýchlosť rastu zadlžovania.

Napríklad Japonsko je tretia najvačšia ekonomika sveta. Ťažko ich možete viniť, že tie peniaze rozfrcali na prebujelý sociálny systém, alebo si ich politici rozkradli. A Japonsko je s výškou svojho štátneho dlhu na pokraji kolapsu. Ja si myslím, že padne dolár a padne aj euro. Je to nevyhnuteľné a otázka stojí len KEDY. Obávam sa, že skorej než si chceme pripustiť.:-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky