Skandální chování Donalda Trumpa k Dánsku

Donald Trump je mírně řečeno kontroverzní politik. Má své příznivce i odpůrce. Dle mne má dobré i špatné stránky. Jeho chování se dle mne však stále jen zhoršuje. 

Svou obrovskou "obchodní inteligenci" nedávno projevil tím, že nabídl Dánsku, že USA od něj odkoupí Grónsko. Dánové to odmítli a poukázali na to, že Grónsko není na prodej a není Dánska, ale obyvatel Grónska. 

V Grónsku žije 56 tisíc lidí. O většině vnitřních problémů rozhodují místní úřady, zahraniční a bezpečnostní politiku ale řídí Kodaň. Trump má v září poprvé navštívit Dánsko, jeho poradci však vylučují, že by cesta s „nákupem“ souvisela.Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/trump-usa-prezident-gronsko.A190818_185809_zahranicni_vlc

Mimochodem, plánovaná návštěva vyšla z politiky, ale formálně Donalda Trumpa a jeho ženu Melanie na návštěvu pozvala Dánská královna (Dánský královský dům). 

Odověď Trumpa (uvedl ji i na Twitteru) na to, že Dánsko Grónsko neprodá, byla, že premiérce děkuje za rychlou a jasnou odpověď, která oběma stranám ušetří čas s vyjednáváním, a že tedy na návštěvu do Dánska nepojede. Toto bych považoval za pragmatickou odpověď, kdyby šlo o jednání mezi podniky nebo obchodními společnostmi. 

Trumpova odpověď velmi pobouřila Dánské politiky všech politických směrů, viz dnešní článek Denen woedend over optreden Trump (Dánové jsou rozhořčeni vystupováním Trumpa). Stručný výtah z článku: Vláda se prozatím vyjadřuje opatrně, ale předáci politických stran v parlamentu jsou rozhořčeni. Je to urážka Dánska, Dánů a královské rodiny. Je důležité, jako nikdy předtím, že za nejdůležitější spojence považujeme země EU (implicitně řečeno: a ne USA). 

Chování Trumpa je arogantní, avšak z obchodního hlediska to od něj byl vynikající nápad. Grónsko má strategicky důležitou polohu. Už teď tam Spojené státy smí používat leteckou základnu Thule. Když roztají ledovce, tak tam možná bude možno těžit důležité suroviny. 
A teď to nejdůležitější. USA jsou sice nesmírně zadluženy, takže na nákup nemají peníze. USA by však Grónsku jistě chtěly platit ničím nekrytými US dolary. No a těch si dovedou natisknout kolik chtějí. Donald je prostě hlava, a ne že není. :-) FED dolary natiskne metodou tzv. kvantitativního uvolňování a USA je za nízký úrok půjčí. Časem USA na Grónsku možná velmi vydělají a možná část půjček FEDu a jiným svým věřitelům splatí. (Jiné by bylo, kdyby USA nabídly platit zlatem. To však neudělají. I tak by však Dánsko prodej Grónska odmítlo.) Pokud by USA na Grónsku nevydělaly, tak by FED zase pár desítek či stovek miliard USD musel natisknout. Cena USD by klesala a nakonec by USA zbankrotovaly. 

USA jsem kdysi fandil. V posledních letech však vidím, že tato země a celý západní svět upadá. 

Dodatek 

Přidávám odkazy na pěkné články na iDnesu: 
Nechcete mi prodat Grónsko, nepřijedu, vzkázal Trump Dánské premiérce,
Grónsko naopak koupí USA, a to lacino. Dánská satira obrací Trumpův návrh.

Autor: Jaroslav Chudáček | středa 21.8.2019 13:55 | karma článku: 23,93 | přečteno: 677x