Rosijskoje Šampaňskoje

Vladimír Vladimírovič Putin podepsal zákon, podle  kterého se jako šampaňské může v Ruské federaci označovat pouze šumivé víno vyrobené v Rusku. 

V novinách člověk v poslední době najde spoustu neuvěřitelných nesmyslů, které se však skutečně dějí. Jako příklad uvádím dva výroky některých amerických profesorů a profesorek: 

Mne však dnes nejvíce zaujal  a pobavil článek o tom, že v Rusku  se jako šampaňské může označovat pouze šumivé víno vyrobené v Rusku. 

Do Ruska se stále bude moci dále dovážet pravé francouzské šampaňské z oblasti Champagne, v originálních lahví, ale na etiketě bude muset být napsané, že jde o šumivé víno. 

Slovo Šampaňské má ve 120 zemích světa ochranou známku. Rusko toto však nerespektuje.  

Podle francouzského deníku Le Monde by za změnou legislativy mohly být i Putinovy osobní konexe a případná finanční motivace. Jeho blízký přítel a spolupracovník, miliardář Jurij Kovalčuk, je vlastníkem krymského vinařství Novy Svet, což je jedna z nejpopulárnějších značek vína v zemi.

Není nic nového pod sluncem, že v mnoha zemích nejsou dodržovány ochranné známky a jsou v nich vyráběny a prodávány věci, které nepocházejí z místa, kde původně vznikly a dokonce jsou vyráběny jinak. Například Feta sýr by měl pocházet z Řecka a být vyroben z ovčího mléka (s přísadou kozího). V Nizozemsku se vyrábí a prodává "Feta sýr" z mléka a někteří Holanďaní jsou dokonce hrdí na to, jací jsou koumáci. 

Zde je však nové to, že v Rusku se pravé šampaňské z oblasti Champagne nyní nesmí prodávat pod jménem šampaňské. 

Zdroje

Bitva o bublinky. Šampaňské už bude jen ruské, Putin naštval francouzské vinaře

Shampanskoye: French champagne industry in a fizz over Russian law

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | středa 7.7.2021 19:19 | karma článku: 23,00 | přečteno: 634x