Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psycholožka Monica Lewinsky

Před několika dny médii proběhla zpráva, že Monica Lewinsky opět promluvila o svém vztahu s bývalým americkým presidenten Billem Clintonem. 

X+Monica Lewinsky

Aféra Monica Lewinsky a Bil Clinton

Portál i.DNES.cz o tom informoval 7. května 2014 v pěkném věcném článku Lewinská po letech veřejně promluvila, vztahu Clintonem lituje.

Většina čtenářů si jistě pamatuje o jakou aféru jde. Tak shrnuji stručně jen následující: Bill Clinton měl s Monicou sexuální vztah. Choval se však navenek pokud možno tak, jak se na amerického prezidenta sluší a patří. Svůj vztah tajili. Do okamžiku, než to prasklo, jejich vztah Clintonovo fungování jako prezidenta asi moc neovlivnil. Mimochodem, myslím si, že Clinton byl, co se výkonu jeho funkce týče, poměrně dobrý prezident a jistě mnohem lepší prezident než jeho následník George W. Bush. Během jeho prezidentsví se americká ekonomika zlepšovala, skoro vzkvétala.

Pokud se Clinton chtěl s Monicou „nepatřičně“ pobavit v neděli, tak ji pozval do Bílého domu už na 8. hodinu ranní, aby vše stihli zavčas a Bill mohl se svou ženou jít na desátou hodinu na mši do kostela. Toto jsem si nevymyslel, abych bývalého prezidenta pomluvil, ale vyplunulo to z jeho výslechu před senátní komisí. V 8.00 hodin měl, jak jej později nazval, „nepatřičný“ vztah s Monicou Lewinsky a v 10.00 hodin šel se svou ženou do kostela. To je hypokricie jako hrom. Ve Spojených státech je však v některých kruzích pro mnoho lidí nedělní návštěva kostela spíše povinnou součástí společenského života než projev hluboké víry. Tak to asi bylo i v tomto případě. Vždyť i za vlády komunistů někteří chodili do prvomájového průvodu, aniž by byli přesvědčení komunisté, dělali to dokonce i někteří vnitřně přesvědčení antikomunisté.

Monika vztah však nedovedla navždy utajit a promluvila o něm. Její známá to pak vynesla ven a Monica to veřejně potvrdila. Měla k tomu i důkazy, jako stopy DNA Clintona na svých šatech. Republikáni chtěli Clintona odvolat z funkce. To se jim skoro povedlo, hlavně proto, že Bill svůj vztah s Monicou nejprve zapíral a pak jej přece jen musel přiznat.

Nyní Monica tvrdí, viz výše zmíněný článek:

„Šéf Bílého domu ji prý využil a ona vztahu s ním po letech lituje. Lewinská své vzpomínky, jimiž prý chce pomoci obětem zneužívání a ponižování, napsala pro příští číslo magazínu Vanity Fair, který zveřejnil úryvky.“

„Přestože šlo podle ní o dobrovolný vztah z obou stran, prezident ji prý využil.“

„Lewinská se ve svém aktuálním textu označila za první mediální oběť internetové éry, jejíž jméno se od aféry objevuje v médiích všeho druhu většinou v negativních souvislostech, o což se prý zasloužila především kampaň ze strany Clintona i jeho soupeřů. Sama se prý nyní k aféře vyjádřila proto, aby "pomohla druhým v nejčernějších chvílích jejich ponižování".“

Nevím, jak to bylo. Možná Monica byla skutečně naivní, snad věřila i tomu, že Clinton si ji jednou vezme. Možná ji to jen bavilo a když jí došlo, že pro Billa je jen zdrojem zábavy, tak se jí to dotklo a začala o vztahu mluvit. Monica na vztahu vydělala napsáním a publikováním knihy. Nyní po letech publikacemi a rozhovory o svém vztahu s Billem na aféře chce asi opět především vydělat. Zajímavý a asi dost pravdivý je názor Hillery Clinton, že Monica byla narcistní blázen.

Psycholožka Monica Lewinsky

Na první pohled je velmi překvapující, že Monica Lewinsky je psycholožka. V roce 1995 vystudovala psychologii na Lewis & Clark College. V letech 1995-1996 působila v Bílém domě a v Pentagonu. V prosinci 2006 získala magisterský titul na London School of Economics. Znalost psychologie by člověku měla především nebo alespoň mimo jiné dát znalost sebe sama a schopnost odhadnout a pochopit chování jiných lidí. To však v případě Monicy Lewinsky asi moc neplatilo a asi stále ještě neplatí. Jinak by se s Clintonem nedostala, jak sama říká a píše, do takových problémů. Natož, aby po desítky let v problémech z toho zůstavala.

Dle mých vlastních zkušeností mnoho vystudovaných psychologů není psychicky zcela vpořádku. Učil jsem dva roky informatiku na Fakultě sociálních věd na Universitě v Leidenu, kde studenti psychologie a docenti psychologové převažovali. Nikde jsem neviděl tolik hloupých a podivných vysokoškoláků jako tam. Nemyslím tím jen lidi málo nadané a schopné pochopit matematiku a informatiku, ale hloupé obecně lidsky. Ačkoliv jsou studenti vysokoškolského studia psychologie varováni před tím, že toto studium není primárně myšleno jako pomoc studentům s jejich vlastními psychickými problémy, tak mnoho z nich přesto začne studovat psychologii především proto, že mají problémy sami se sebou. A nota bene oni tu psychologii, aniž by se během studia sami psychicky vyléčili, zpravidla i vystudují. Ještě jsem nezažil, že by někdo šel studovat matematiku na Matematicko-fyzikální fakultu proto, že má problémy s matematikou a natož aby ji pak i vystudoval, aniž by ji pochopil.

Poučení a závěr

Lidé, dejte si pozor na psychology. Jsou však mezi nimi i výjimky a ti jsou někdy velmi rozumní, jak osobně jako lidi, tak vědecky a o lidech toho hodně ví.

Z psychologické literatury se mi líbily a stále líbí např. kniha Ericha Fromma Umění milovat (především rozlišení různých druhů lásek a popis zralé (vědomé) lásky, kdy člověk zná do velké míry sám sebe i toho druhého) a knihy Carla Gustava Junga.  V jedné diskusi zde na portálu iDNES.cz jeden diskutér upozornil na blog českého psychiatra Radkina Honzáka. Mrkl jsem na jeden jeho článek někde jinde, který jsem si vygoogloval, a líbil se mi.

Autorka fotky Monicy Lewinski je Helene C. Stikkel, fotka patří do public domein, převzal jsem ji z francouzské EWikipedie. 

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 12.5.2014 19:40 | karma článku: 16,68 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Stoprocentní předpověď toho, co se stane tuto středu

Napětí na Ukrajině se zvyšuje. Podle různých zdrojů Rusko Ukrajinu napadne tuto středu, tj. 16. února 2022. V článku zmiňuji, co se tuto středu jistojistě stane.

13.2.2022 v 22:38 | Karma: 29,53 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Pivní test na COVID-19

V článečku popisuji jednoduchý, rychlý, levný, příjemný a poměrně spolehlivý test na nemoc COVID-19.

4.1.2022 v 15:17 | Karma: 27,33 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Vánoční přání a zamyšlení

Svátky si užijte co nejlépe, jak je v současné situaci možné a dovolené. ;-) Nemá smysl se trápit tím, co nemůžeme, popřípadě nesmíte dělat, ale je třeba si jich užít co nejlépe v mezích daných možností.

23.12.2021 v 15:12 | Karma: 20,78 | Přečteno: 363x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Kondolence předsedovi ODS Petru Fialovi

Tímto kondoluji předsedovi ODS a pravděpodobnému budoucímu premiérovi České republiky Petru Fialovi k tomu, že Piráti schválili s ním jít do vlády.

15.11.2021 v 23:24 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1315x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Starý dobrý Miloš Zeman

Včera, 5. listopadu 2021 prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor pro Frekvenci 1. Informoval v něm o tom, jak se cítí, jak bude reagovat na výsledky voleb a jak si představuje dokončení svého prezidentského mandátu.

6.11.2021 v 14:33 | Karma: 29,75 | Přečteno: 873x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky