Protiruská propaganda

Žiji v Nizozemsku. Tady již skoro rok (zhruba od olympiády v Soči) jede protiruská propaganda na plné obrátky, i když serióznější média se snaží alespoň trochu zprávy a názory nuancovat.

Protiruská nálada a propaganda tu pochopitelně zesílila v létě minulého roku po sestřelení nad východní Ukrajinou letadla MH17, které letělo z Amsterdamu a na palubě mělo mnoho Nizozemců. Situaci na Ukrajině dobře neznám ani nechápu. Jen vidím, že vzhledem k Ukrajině a Rusku existují dvě velmi rozdílná zpravodajství a různé propagandy. A to se mi nelíbí.

Takhle nějak začala první světová válka. Např. většina Angličanů a Francouzů díky propagandě tehdy věřila, že (skoro) všichni Němci a Rakušáci jsou špatní. A podobně díky propagandě smýšleli Němci a Rakušáci o Angličanech a Francouzích. V roce 1914 a 1915 si obě strany myslely, že válku velmi rychle vyhrají. Loni tu v televizi probíhal pěkný dokumentární seriál na základě starých dopisů, privátních fotek a filmů z Francie, Německa, Anglie atd., a ukázal jak tehdy někteří lidé smýšleli a propagandu žrali. Brzy se však ukázalo, že to byly lži. Koncem roku 1915 propaganda na obou stranách tvrdila, že do vánoc válku jejich strana vyhraje a vojáci se vrátí domů, zatímco politici a generálové už připravovali vojenská tažení na příští rok.

První světová válka neměla faktického vítěze, byť se Němci vzdali a válku odnesli nejvíce. Obrovské ztráty na životech a materiální škody byly na obou stranách.

Doufám, že konflikt na Ukrajině dopadne smírně. Rozumná federalizace nebo i rozdělení země by jistě bylo nejlepším řešením. Obávám se však, že má naděje se nesplní a že na Ukrajině a bohužel možná nejen tam padne ještě hodně lidí.

Poznámka. Emigroval jsem v roce 1977. Totalitní komunistický režim, Sovětský Svaz, KGB, STB, komunisty a bolševiky apod. jsem nikdy rád neměl. Ani nemám rád bývalého KGBáka a současného ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Fotoreportáž, která se velmi rozchází s oficiálním českým a západním zpravodajství. Nevím, kde je pravda. Nejspíš někde uprostřed.

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 16.2.2015 18:50 | karma článku: 32,89 | přečteno: 2507x