Procházka podzimní Prahou II – Staroměstské náměstí

Tento blog je pokračováním fotoblogu Procházka podzimní Prahou I - Od Muzea na Týnský dvůr. V tomto blogu jsou umístěny fotografie Staroměstského a Malého náměstí.

Když se myší postavíte na některou z fotek, tak se objeví popis fotky.

Nederlands: Wandeling door Praag in de herfst II – Het Oude Stadsplein
Deze blog is een vervolg van de fotoblog Wandeling door Praag in de herfst I – Van het Nationaal Museum naar Ungelt. In deze blog zijn foto´s van Staroměstské náměstí (het Oude Stadsplein) en Malé náměstí te vinden.
Als u met de muis op een foto gaat staan dan zult de omschrijving van do foto zien

Staroměstké náměstí (het Oude Stadsplein)

 

 

Malé náměstí

Tři snímky z prvního poschodí obchodu na Malém náměstí.

  Nakonec znovu Týnský chrám a domy před ním, foceno z náměstí Franze Kafky.

Foceno kompaktem značky Samsung za krásného počasí v neděli 16. října 2011.

PS. Link na tento fotoblog posílám několika svým nizozemským známým a proto jsem sem vložil dva odstavce v nizozemštině.

Nederlands: Als u de foto’s leuk vindt dan kunt u hieronder op de oranje balk „Líbil se Vám článek? ...“ klikken. Zo verhoogt u de reputatie van dit artikel op blog.idnes.cz. Bedankt.

Dodatek 11.1.2012, 21:59: U dvou snímků (3. Gotický dům a 6. Pohled z Malého náměstí na Staroměstské náměstí) jsem dodatečně v počítači potlačil vertikální perspektivu a tyto dva snímky jsem v článku vyměnil. Vertikální perspektivou zde myslím sbíhání svislých linií. To se fotografiích projevuje nakloněním hran budov a zdánlivým padáním budov dozadu.
Obecně si myslím, že vertikální perspektiva stejně jako horizontální (např. sbíhání kolejnic na horizontu) patří k našemu vidění reality. Horizontální perspektivu málokdo někdy potlačuje. Vertikální perspektiva se nám však na (čtverhraných) snímcích a obrazech zdá být divná. (Nejde stručně vysvětlit, proč tomu tak - na rozdíl od perspektivy horizontální - je.) Proto je vertikální perspektiva někdy fotografem nebo malířem potlačována. Osobně si myslím, že to je věc vkusu. Někdy vertikální perspektivu potlačuji a zpravidla ne. Co se týče dvou zmíněných snímků jsem nakonec došel k závěru, že bych zde měl vertikální perspektivu z velké části potlačit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 1.11.2011 15:22 | karma článku: 22,51 | přečteno: 2175x