Procházka podzimní Prahou I - Od Muzea na Týnský dvůr

V polovině října jsem strávil pár dní v Praze. Využil jsem je mimo jiné k procházkám po středu města, při kterých jsem fotil. Přikládám zde pár snímků tohoto krásného města. 

V tomto fotoblogu umisťuji fotografie z procházky od Národního musea přes Václavské náměstí, ulici Na příkopě, Náměstí republiky, ulici U obecního domu, Celetnou na Týnský dvůr.

Když se myší postavíte na některou z fotek, tak se objeví popis fotky.

Nederlands: Wandeling door Praag in de herfst I - Van het Nationaal Museum naar Ungelt
Medio oktober heb ik voor een paar dagen Praag bezocht. In Praag was het prachtig weer en bijna iedere dag heb ik een wandeling door het centrum van de stad gemaakt. Hieronder een paar foto’s van deze mooie stad. Zij zijn uit een wandeling die ik bij het Nationaal Museum op het Wenceslasplein ben begonnen. Ik liep via Václavské náměstí (het Wenceslasplein), Na příkopě, Náměstí Republiky, U Obecní dům, Celetná naar Týnský dvůr (Ungelt).
Als u met de muis op een foto gaat staan dan zult de omschrijving van do foto zien.

 

 

 

 

  

Foceno kompaktem značky Samsung za krásného počasí v neděli 16. října 2011. Jen první fotografie nové budovy Národního muzea je výjimka, ta je ze 14. října.

PS. Link na tento fotoblog posílám několika svým nizozemským známým a proto jsem sem vložil dva odstavce v nizozemštině.

Nederlands: Als u de foto’s leuk vindt dan kunt u hieronder op de oranje balk „Líbil se Vám článek? ...“ klikken. Zo verhoogt u de reputatie van dit artikel op blog.idnes.cz. Bedankt.

Dodatek 10.1.2012: U dvou snímků (06 Václavské náměstí, pohled od Můstku a 09 Obecní dům) jsem dodatečně v počítači potlačil vertikální perspektivu a tyto dva snímky jsem v článku vyměnil. Vertikální perspektivou zde myslím sbíhání svislých linií. To se fotografiích projevuje nakloněním hran budov a zdánlivým padáním budov dozadu.
Obecně si myslím, že vertikální perspektiva stejně jako horizontální (např. sbíhání kolejnic na horizontu) patří k našemu vidění reality. Horizontální perspektivu málokdo někdy potlačuje. Vertikální perspektiva se nám však na (čtverhraných) snímcích a obrazech zdá být divná. (Nejde stručně vysvětlit, proč tomu tak - na rozdíl od perspektivy horizontální - je.) Proto je vertikální perspektiva někdy fotografem nebo malířem potlačována. Osobně si myslím, že to je věc vkusu. Někdy vertikální perspektivu potlačuji a zpravidla ne. Co se týče dvou zmíněných snímků jsem nakonec došel k závěru, že bych zde měl vertikální perspektivu z velké části potlačit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 31.10.2011 11:19 | karma článku: 20,94 | přečteno: 2265x