Proč se Japonsko může tak dlouho zadlužovat?

Japonsko je nesmírně zadluženo, státní dluh je více než 100 000 USD na obyvatele a přesto to tam (zatím) nevedlo k velké inflaci, hyperinflaci a krizi. 

Tento článek navazuje na můj článek Finanční a makroekonomické perpertuum mobile z 2. září tohoto roku. Popsal jsem v něm, jak centrální banky "tisknou" ve velkém peníze, nazývají to kvantitativní uvolňování, a státy (a podniky) se zadlužují. 

Co se státního dluhu na obyvatele týče vede Japonsko. Japonská centrální banka Bank of Japan (BOJ) "tiskne" peníze již léta o sto šest a japonský státní dluh v roce 2017 činil:

  1. zhruba 100 000 USD na obyvatele, nejvíce ze všech zemí,
  2. 223% hrubého domácího produktu (HDP). 

Viz List of countries by public debt, Wikipedia. Nyní je japonský státní dluh jistě ještě vyšší. 

Zajímalo mne, jak je možné, že toto velké zadlužení Japonska tam (zatím) nevedlo k velké inflaci, hyperinflaci a krizi. Pomocí Googlu jsem našel tento článek: Explain with charts why Japan´s HUGE national debt is not a problem at all. Cituji z článku:

"It's because what the bank of Japan bought is the government's bonds. Bonds are not good or service, so just issuing currency doesn't lead to lead (zde dle mne mělo stát does´n HAVE to lead) to inflation. Inflation happens only when the demand for goods or services increases. That's it for the explanation of Japan's national debt.

Překlad do češtiny: "Je to proto, že BOJ koupila státní dluhopisy. Státní dluhopisy nejsou zboží nebo služby a proto tištění peněz nemusí nutně vést k inflaci. K inflaci dochází pouze tehdy, když stoupá poptávka po zboží a službách. ..." 

Zájemcům doporučuji si přečíst celý článek. Je tam několik zajímavých grafů: jak rostl japonský státní dluh, z čeho se japonský státní dluh skládá atd. Je tam též graf, který ukazuje, že úroková míra desetiletého japonského státního dluhu v roce 2014 byla 0,5%, v roce 2016 klesla na -0.25% (mínus 0.25%) a nyní se pohybuje kolem 0%.

To se to Japonsku půjčuje, když si na to sami tisknou peníze. Nejsem ekonom a žasnu. Zdá se, že v mém dřívějším článku zmíněné finanční a makroekonomické perpertuum mobile v Japonsku již dlouho funguje. Jak dlouho to však ještě může trvat? Japonsko je extrémní případ, ale USA a Německo mají také na obyvatele a vzhledem k HDP velký státní dluh a zatím celkem prosperují. 

Závěr

V článku "Explain with charts why Japan´s HUGE national debt is not a problem at all." je podáno několik důvodů, proč Japonský státní dluh není problém. Japonsko je speciální případ velmi zadlužené země. 

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 29.9.2020 22:07 | karma článku: 29,12 | přečteno: 1974x