Pohodáři

Již před časem jsem získal dojem, že v Česku vznikl nový, oblíbený a velmi obdivovaný styl života – téměř náboženství - pohodářství. V českých médiích a předpokládám i v běžném lidském styku se slovo "pohodář" často používá.

Definice

Nebylo mi dlouho přesně jasné, co slovo pohodář znamená. Chápal jsem, že to je někdo, kdo si z ničeho moc nedělá. Nevěděl jsem však, zda jde o schopné lidi, co problémy s nadhledem (v pohodě) řeší, nebo o lidi typu mouchy snězte si mě.

Zeptal jsem se tedy mailem jednoho svého přítele, který žije v Česku, má cit pro věci společenské a umí věci vždy výstižně a vtipně popsat, co slovo pohodář znamená. S jeho svolením cituji z jeho odpovědi:

„Pohodář je člověk, který je v pohodě. Nemá problémy, a pokud už nějaké má, tak je s odstupem a nadhledem řeší, zkrátka si je nepřipouští natolik, aby se kvůli nim nervoval a stresoval. Popřípadě je neřeší vůbec, ale tady je otázka, jak dlouho mu pohoda vydrží, aby si nenabil ústa. Ale pokud je opravdu pohodář, ze všeho vybruslí a zůstává pohodářem i nadále.“

Závěr

Podstatné tedy je, že pohodář je vždy nad věcí. Pravý pohodář problémy vždy buď vyřeší anebo z nich alespoň nějak vybruslí.

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 1.10.2009 9:58 | karma článku: 22,51 | přečteno: 2249x