- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
O půlnoci Nizozemci pijí šampaňské nebo nějaký sekt, to se děje ve většině zemí. Specialitou Nizozemska a myslím i vlámské Belgie je, že k tomu šampaňskému popř. sektu se jedí koblihy (oliebollen).
Zajímavé je, že koblihy vznikly v 17. století, kdy Nizozemsko se stalo bohatší a Nizozemci snadno získávali mouku a olivový olej a tak místo pečení sušenek začali smažit koblihy.
Cituji z článku "Voedzaam en feestelijk: waarom we oliebollen eten met Oud en Nieuw" (Proč jíme koblihy na Silvestra): Toen in de zeventiende eeuw Holland welvarender werd en door wereldwijde handel met gemak aan olijfolie en meel kon komen, werden de koeken dikker en in ruimer olie gebakken en ontstond de oliebol.
Koblihy si Nizozemci kupují v obchodech, ve stáncích nebo si je smaží sami. Existují soutěže, kdo usmažil nejlepší koblihy a kdo snědl nejvíce koblih.
Milí čtenáři
Přeji vám vše nejlepší v novém roce, hlavně abyste byli zdraví a šťastní.
Další články autora |
Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...