Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice. 

O půlnoci Nizozemci pijí šampaňské nebo nějaký sekt, to se děje ve většině zemí. Specialitou Nizozemska a myslím i vlámské Belgie je, že k tomu šampaňskému popř. sektu se jedí koblihy (oliebollen). 

Zajímavé je, že koblihy vznikly v 17. století, kdy Nizozemsko se stalo bohatší a Nizozemci snadno získávali mouku a olivový olej a tak místo pečení sušenek začali smažit koblihy. 

Cituji z článku "Voedzaam en feestelijk: waarom we oliebollen eten met Oud en Nieuw" (Proč jíme koblihy na Silvestra): Toen in de zeventiende eeuw Holland welvarender werd en door wereldwijde handel met gemak aan olijfolie en meel kon komen, werden de koeken dikker en in ruimer olie gebakken en ontstond de oliebol.

Koblihy si Nizozemci kupují v obchodech, ve stáncích nebo si je smaží sami. Existují soutěže, kdo usmažil nejlepší koblihy a kdo snědl nejvíce koblih. 

Milí čtenáři

Přeji vám vše nejlepší v novém roce, hlavně abyste byli zdraví a šťastní. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | neděle 31.12.2023 23:20 | karma článku: 20,87 | přečteno: 512x