Ohňostroj a novoroční přání

Přikládám několik fotografií "ohňostroje" zachyceného ve Voorburgu několik minut po začátku tohoto roku za mírného deště a dosti silného větru. Takže jsem mohl fotit jen na závětrné straně domu. Nejednalo se o profesionální ohňostroj organizovaný městem nebo nějakou organizací, ale o spontánní akci mých v širším slova smyslu sousedů. Na některých z přiložených fotografií je dobře vidět, jak vítr vzniklé světelné hvězdice posunoval a formoval. Kromě zhotovení výřezů, fotografie nejsou barevně, světelně ani kontrastově dodatečně v počítači upraveny.

Nebezpečí pyrotechniky

Při těchto ohňostrojích a užívání jiné pyrotechniky občany dochází v Nizozemsku - stejně jako v jiných zemích - někdy k úrazům s trvalými následky a někdy i k úmrtím. V Nizozemsku se proto již léta - nejen mezi lidmi v soukromí, ale i veřejně v politice - diskutuje o tom, zda by se užívání pyrotechniky občany nemělo zakázat a nahradit ho ohňostroji prováděnými profesionálními pyrotechnickými firmami. Toto by pak organizovaly obce.

To se zatím nepodařilo prosadit a asi ani vbrzku prosadit nepodaří. Některá města (je jich zatím velmi málo, letos např. Hilversum), uspořádala ohňostroje, které provedly profesionální pyrotechnické firmy. Města na ně zvou své občany. Tyto městské ohňostroje jsou poměrně dost navštěvovány. Přesto si však i v těchto městech někteří občané rádi sami něco odbouchli nebo do vzduchu vystřelili. Ač se hovoří o recesi až krizi, tak výdaje na pyrotechniku každoročně rostou.

V Nizozemsku je však přísně omezen počet dní, kdy lidé mohou odstřelovat "dělobuchy" a vystřelovat "rakety". Teď je to v principu pouze od 31. prosince 10:00 hod. do 1. ledna 2:00 hod. Toto je také kontrolováno a větší porušení jsou (někdy) trestána.

V Nizozemsku platí omezení na sílu pyrotechniky, jaká se občanům smí prodávat. Bohužel se sem ilegálně dováží silnější pyrotechnika ze zahraničí, např. z Belgie (tam je silnější pyrotechnika legální) nebo z Polska. Výjimečně je pyrotechnika též vyráběna pokoutně doma. A právě tato silnější pyrotechnika má často za důsledek vážnější nehody a zranění. Pokud se to stane, tak se o tom média zmíní, včetně toho, z které země byla ta pyrotechnika ilegálně dovezena.

Osobně se mi ohňostroje líbí. Například několikrát jsem viděl z nábřeží Vltavy ohňostroj vystřelovaný z Petřína. Naposledy v květnu v 90. letech minulého století, když jsem prováděl po Praze děti jedné školy z Voorburgu. Byla to nádhera. V životě mě však nikdy nenapadlo, že bych si sám rád vystřelil raketu nebo něco nechal bouchnout. To hlučné bouchání se mi ani nelíbí. Drásá mi to uši. Jednou za rok to však snesu. Některá zvířata s dobře vyvinutým sluchem, např. kočky a (někteří) ptáci, tím trpí.

V jedné diskusi na nizozemském webu někdo navrhl, že by se užívání pyrotechniky občany mělo zakázat. Jedna paní na to vtipně odvětila, že blbost přece zakázat nejde. Měla pravdu. Používání pyrotechniky by se však zakázat mohlo a pak také mělo trestat. Neopatrní jsou však už nyní někdy potrestáni zraněním a někdy i kolemjdoucí nebo kolemstojící, a to jsou bohužel někdy i nevinné děti.

Dodatek 5.1.2013, 21:00. V Nizozemsku letos kolem 1. ledna navštívilo stanici první pomoci 637 obětí ohňostrojů. Zdroj: NOS Journaal 5.1.13, 20:00.

 

Přeji všem čtenářům

mnoho štěstí a lásky a

dobré zdraví

v novém roce!

Autor: Jaroslav Chudáček | středa 2.1.2013 17:40 | karma článku: 22,25 | přečteno: 1497x