Německo začíná měnit názor na politiku Angely Merkelové vzhledem k Rusku

Němečtí politici a historici si kladou otázku, zda „měkký“ přístup Berlína k Moskvě nedal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pocit, že se nemusí obávat reakce Západu. 

Angela Merkelová vystudovala fyziku, udělala si v ní doktorát a pak pracovala v Akademii věd NDR.  Dlouhou dobu byla vysokou funkcionářkou východoněmecké mládežnické organizace FDJ (obdoba českého ČSM, SSM a sovětského Komsomolu). Cituji z české Wikipedie

  • "Od roku 1978 do 1990 pracovala jako vědecká spolupracovnice na Institutu fyzikální chemie Akademie věd NDR v Berlíně v oboru kvantové chemie. Zde byla členkou krajského vedení FDJ a stala se sekretářkou této mládežnické organizace pro agitaci a propagandu na Akademii. Nikdy však nevstoupila do žádné ze stran politického bloku vedeného SED."

Její další historie v politice je dobře známá. Po spojení Německa vstoupila do CDU a postupně se vypracovala do jejího vedení, až se stala německou kancléřkou. 

Jako taková měl velký vliv na hodně věcí, jako je:

  1. příliš benevolentní přijímáni nelegálních migrantů ze Středního východu a Afriky,  
  2. ukončení jaderné energetiky v Německu,
  3. příliš shovívavý postoj k Rusku Vladimíra Putina a vybudování velké závislosti Německa na ruské zemním plynu a na ruské ropě. 

Dnes vyšel na iDnes Premium zajímavý článek "S Ruskem a Putinem se zmýlili. Němci prožívají „mnichovský“ moment". Odkazuji na odemknutý článek, takže každý si ho může přečíst, což vřele všem doporučuji. 

Jeden z kritiků předchozí politiky k Rusku je bývalý předseda německého parlamentu Wolfgang Schaüble (člen CDU). Doslova řekl: "„Mýlil jsem se. Všichni jsme se mýlili". "V životě jsem si nemyslel, že je možné dostat se do takové krize s Ruskem. Debata v třicátých letech dvacátého století má děsivé paralely s dneškem. Ale kdo by čekal tři měsíce zpátky, že tu bude velká válka?" Selhání šéfů vlád při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem označuje za „mnichovský moment“.

Německo očividně dlouho dávalo přednost dovozu levných surovin z Ruska před jasným politickým postojem k Vladimíru Putinovi a  Ruské federaci. 

Ještě jednou cituji z článku: 

  • "Němečtí představitelé včetně tehdejšího ministra financí a současného kancléře Olafa Scholze podle něj sehráli vůči Rusku a jeho mocenským ambicím roli „užitečných idiotů“.

V článku je mnoho dalších zajímavých a dle mne pravdivých výroků. Ještě jednou všem doporučuji si jej přečíst. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 28.3.2022 21:51 | karma článku: 25,02 | přečteno: 847x