Michail Gorbačov

30. srpna 2022 zemřel bývalý generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov. V tisku o něm v minulých dnech prošlo hodně zpráv. Pokusím se k tomu něco dodat a upozornit i na jeho negativní stránky. 

Gorbačov se proslavil tím, že se Sovětský svaz pokusil reformovat. K tomu měly pomoc reformní programy:

  • Přestavba (perestrojka) a
  • Glasnosť

Perestrojka byla původně pouze návrh ekonomických reforem v Sovětském svazu. Později díky tomuto programu začalo docházet ke změně celého sovětského systému. 

V Československu kdysi koloval tento vtip. Víte, co je Perestrojka? Správná odpověď zněla: složitá cesta zpět ke kapitalismu, tj. ke zrušení státního vlastnictví výrobních prostředků, k svobodnému podnikání a volnému trhu. Tento vtip se mi líbí a s odpovědí v něm souhlasím. Mnoha sovětským politikům dle mne muselo být jasné, že komunistický systém diktatury proletariátu pod vedením KSSS je dlouhodobě ekonomicky neudržitelný, chtěli se však udržet u moci. Gorbačov byl první sovětský vůdce, který se s tím pokusil něco udělat. 

Glasnosť znamená otevřenost v politickém smyslu. Termín označuje politiku maximální otevřenosti o činnosti státních orgánů a minimálního potlačování svobod slova a informací.

Glasnosť byla nesmírně důležitá. To, že se sovětský systém nakonec rozpadl, dle mne bylo hlavně díky glasnosti. Kdyby nebylo glasnosti, pokusy o ekonomické reformy - stále pod vedením KSSS - by neuspěly. 

Reformy v SSSR uspěly a došly dál než Gorbačov původně chtěl, vláda komunistů v SSSR padla. Sovětský svaz se rozpadl. 
V roce 1989 se ze sovětského vlivu osvobodily státy východního bloku a komunistické diktatury tam padly. 

Za to, že to tak rychle proběhlo a ve většině zemí bez (velkého) násilí musíme být z velké části vděčni i Michailovi Gorbačovovi. 

Pěkný vyvážený článek na portálu iDnes.cz o Michailovi Gorbačovovi je Zemřel Michail Gorbačov. Poslednímu vůdci SSSR bylo 91 let.

Gorbačov však měl i stinné stránky, viz například článek Gorbačovova temná stránka. Jeho tanky v Pobaltí způsobily masakry civilistů. K Estonsku, Lotyšsku a Litvě se Gorbačov zachoval jako represivní autokrat, který se neúspěšně snažil zabránit jejich odtržení od Sovětského svazu. Cituji z tohoto článku:
"V lednu 1991 vjely sovětské tanky do litevského hlavního města Vilniusu, aby tam potlačily hnutí za nezávislost. Zemřelo 14 civilistů, některé rozdrtily pásy vozidel, přibližně 700 dalších lidí bylo zraněno, uvádějí litevští prokurátoři, kteří vznesli obvinění proti sovětským důstojníkům a vojákům zapojeným do vpádu do pobaltské země.„Litevci Gorbačova oslavovat nebudou,“ napsal na Twitteru litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. „Nikdy nezapomeneme na prostý fakt, že jeho armáda zavraždila civilisty, aby prodloužila okupaci naší země jeho režimem. Jeho vojáci stříleli na naše neozbrojené protestující a drtili je pod jeho tanky. Tak si ho budeme pamatovat,“ dodal šéf litevské diplomacie."

Gorbačov pro svět udělal hodně dobrého. V srdci však zůstal být komunistou. S rozpadem Sovětského svazu se těžko smiřoval.

Za vše dobré, co pro svět udělal říkám: Odpočívejte v pokoji pane Gorbačove a čest Vaší památce. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 1.9.2022 14:15 | karma článku: 22,56 | přečteno: 418x