Krym se stal dekretem součástí Ruska

Blesková zpráva. Autonomní ukrajinská republika Krym se dnes dekretem připojila k Rusku.  Toto dle tiskové agentury Reuters dnes odpoledne řekl Rustam Temirgaljev zástupce premiéra Krymu. Všichni ukrajinští vojáci jsou považováni za okupanty a musí poloostrov opustit anebo se připojit k Ruské armádě.

Umisťuji na blogu stručně a rychle. Časem k tomu něco připíši. Věřím, že iDnes, Lidovky atd. brzo také přinesou zprávy o tomto činu.

Pokračování 17:53
Všiml jsem si teď, že iDnes už zprávu o připojení k Rusku zveřejnilo v článku Krymský parlament schválil připojení k Rusku, ačkoliv se v tomto článku nemluví o dekretu, ale (jen) o rezoluci a schválením parlamentem. Takže čtenáře pro další informace odkazuji na tento článek. 

Pokračování 18:05
Zříkám se jednoznačných komentářů k nedávným akcím na Ukrajině a na Krymu. Hlavně proto, že o Ukrajině a Krymu toho moc nevím. Nikdy jsem tam nebyl a znám velmi málo Ukrajinců. Přes 30 let žiji v Nizozemsku a vím, že Nizozemci situaci v Československu a teď v ČR také moc dobře neznají a nechápou. Už ani já politickou situaci v ČR moc nechápu.

V devadesátých letech jsem tu několik týdnů pomáhal vynikajících ukrajinským muzikantům s organisováním koncertů. Pocházeli z východní Ukrajiny a překvapilo mne, že se mezi sebou bavili rusky a ne ukrajinsky. Když jsem se jich na to zeptal, tak mi potvrdili, že se mezi sebou baví rusky. Na otázku, zda jsou Rusové nebo Ukrajinci, mi téměř pohoršeně odpověděli, že jsou Ukrajinci. Šlo však pouze o pět lidí. Z toho nemohu dělat závěry o lidech ve východní Ukrajině.

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 6.3.2014 17:30 | karma článku: 14,36 | přečteno: 928x