Jak vyřešit problém Řecka

Řecko sáhlo na poslední rezervy, aby mohlo pokračovat ve splácení dluhů, viz článek Řecko nad propastí bankrotu. Splátku dluhu u MMF uhradilo z rezerv u fondu.

Zdá se tedy, že tato současná reálná řecká tragikomedie, kterou jsem stručně popsal zde, se dostává nevyhnutelně do své záverečné fáze. Dojde k bankrotu Řecka a asi též k vystoupení nebo vyloučení Řecka z Eurozóny.

Řekové i kdyby chtěli, tak nejsou schopni dluhy splatit. Teoreticky možným řešením by bylo, kdyby Řecko prodalo několik svých ostrovů tomu, kdo za ně nabídne nejvíce. Rozprodávat vlastní území je však nesmysl a velmi rizikové. Nevíme, kdo by ostrovy koupil, možná Rusko, Čína nebo některý západní dekadentní boháč. Jeden ostrov by klidně mohlo koupit Německo a vybudovat na něm prosperující a na turistice založenou další spolkovou republiku. To by asi Řeci neskousli a Němci by si to asi ani netroufli navrhnout.

Cynický a nevhodný vtip: Třeba by mohli nějaké ostrovy přece jen prodat. Po roce by na nich byla uspořádána lidová referenda, ostrovy by se osamostatnily a pak by je Řekové na návrh ostrovních vlád připojili zpět k Řecku. Pochopitelně aniž by vraceli peníze, které za prodej ostrovů dostali.

Mé další články o ekonomice a financích

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 12.5.2015 13:35 | karma článku: 20,78 | přečteno: 1239x