Inteligentní dron sovětské výroby

Přes dvě země NATO, Rumunsko a Maďarsko, dnes do členské země NATO Chorvatska "zabloudil" z Ukrajiny dron sovětské výroby. 

Informace

Portál iDne.cz dnes (11.3.2022) informoval: 

  • "Obyvatele chorvatského Záhřebu v noci vyděsil hlasitý výbuch. Následně je zmátl hluboký a tři metry široký kráter. Obávali se, zda se země NATO nestala terčem ruského útoku jako Ukrajina. Nakonec se ale ukázalo, že kráter vytvořil dron sovětské výroby, který do Záhřebu zřejmě omylem zabloudil z Ukrajiny. 

Zdroj: V Záhřebu se zřítil dron z Ukrajiny, výbuch vytvořil třímetrový kráter

Jednalo se pravděpodobně u výzkumný dron Tupolev M-141 s doletem 1000 kilometrů ruské výroby. Vlastnila jej ruská i ukrajinská armáda. Cituji opět z výše jmenovaného článku na iDnes.cz:

  • "„Podle nám dostupných informací jde o letoun ruské výroby,“ řekl chorvatský premiér Andrej Plenković. „Není nám známo, zda byl majetkem ruské, nebo ukrajinské armády,“ dodal. Podle expertů jde o dron používaný Ukrajinou.
  • Portál index.hr citoval bývalého šéfa záhřebské civilní ochrany Pavleho Kaliniče, podle něhož by mohlo jít o dálkový průzkumný dron sovětského typu Tupolev M-141 s doletem 1000 kilometrů. Stroj podle médií přiletěl do Chorvatska přes Rumunsko a Maďarsko."

Můj názor na věc

Nejsem si jist, že ten dron zabloudil. Rusové jsou známi tím, že dovedou vyrobit pár kusů špičkové vojenské techniky, ale nejde jim sériová výroba. Její výrobky jsou podprůměrné kvality, jak se ukázalo ve válce na Ukrajině. Třeba do tohoto dronu dali špičkovou umělou inteligenci. Inteligentní dron se pak "rozhodl", že se války nechce zúčastnit, dezertoval a emigroval do země, která se konfliktu neúčastní. 

Po přečtení článku jsem si vzpomněl na to, jak jsem se jako voják základní služby v roce 1971 zúčastnil vojenského cvičení. Sloužil jsem ve spojovací četě, která byla součástí dělostřeleckého pluku. Dělostřelci ve válce, když vystřelí, prozradí, kde jsou a pak mají velmi krátkou životnost. Zamyslel jsem se tehdy nad tím, co bych dělal, kdyby nešlo o cvičení, ale o skutečnou válku proti SRN a proti NATO. Došel jsem ke stejnému závěru jako ten dron, že bych, kdyby se mi to povedlo, dezertoval (a nechal se zajmout nepřítelem). 

Závěr

Inteligentní lidi a inteligentní drony nejsou spolehliví. 

PS.

Možná se ptáte, jak je možné, že dron proletěl bez zásahu protiletadlových sil dvěma členskými zeměmi NATO? Napadlo mě, že protiletadlové síly ho měly v hledáčku a že je slušně zdravil. 

Dodatek 12.3.22 10:00

Na portálu iDnes.cz byl dnes publikován článek Tři tajemné drony nad Evropou. Za pádem může být chyba, závada nebo provokace. Článek důkladně rozebírá, co se stalo a možné důvody proč se to stalo.
Protiletadlové síly Rumunska, Maďarska a Chorvatska skutečně dron měly v hledáčku. Nestačily však nebo nechtěly reagovat, aby neohrozily obydlené oblasti. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | pátek 11.3.2022 18:06 | karma článku: 22,38 | přečteno: 887x