Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády? 
Geert Wilders

Překvapivé výsledky voleb

Včera 22.11.2023 se v Nizozemsku konaly předčasné volby do parlamentu. Vyhrála je s velkým náskokem Strana pro svobodu Geerta Wilderse, viz Šok v Nizozemsku. Liberály ve volbách rozdrtila Wildersova krajní pravice

Tak překvapivé to vlastně není. Legální i nelegální imigrace do Nizozemska je už léta velký problém. Je tu nedostatek bytů pro nové přistěhovalce, nedostatek lékařů a i nedostatek nouzového ubytování ve stanech a podobně. To se mnoha místním lidem už léta nelíbí. Teď proti přistěhovalectví začala bojovat i liberální strana VVD. Tím však nahráli Wildersovi. Lidé totiž vědí, že Wilders to říkal už dávno. 

Nizozemskou politiku teď asi čeká dlouhá formace nové vlády. VVD zatím odmítá vstoupit do vlády pod Wildersem. Dle mne to není rozumné. Nejlepší by bylo, kdyby koalice pod jeho vedením vznikla.  Wilders po volbách zmínil, že se chce stát premiérem všech Nizozemců a míní se chovat umírněně, tzv. překročit vlastní stín. Pokud by se Wilders a jeho strana v budoucnu snažili prosadit nějaký extrém, tak koaliční strany tomu vždy mohou zabránit. Prostě tím, že pro to nebudou hlasovat. 

Wilderse jsem osobně nevolil, ale volil VVD. Čehož vlastně teď i trochu lituji. Předsedkyně VVD se teď nechová rozumně. 

Geert Wilders má dost extrémní názory, co se týče islámu a chtěl by v Nizozemsku zakázat korán, islámské školy a mešity, viz Wilders vyhlásil válku islámu. Chce zakázat Korán a zavřít mešity. Dle mne dělá chybu v tom, že nerozlišuje mezi islámem a islamismem. 

Související články

Šok v Nizozemsku. Liberály ve volbách rozdrtila Wildersova krajní pravice

Wilders vyhlásil válku islámu. Chce zakázat Korán a zavřít mešity.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 23.11.2023 21:35 | karma článku: 23,92 | přečteno: 667x