Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

Přesně tak. Doba dluhopisů také neskončí tak, že dojdou peníze. Nahradí je něco na čem se dá dále stavět, třeba Bitcoin.

1 0
možnosti
Foto

R^R^

Díky za návštěvu a super komentář. Čím víc centrální banky tisknou peníze tím více se blíží krach těchto fiat měn.

0 0
možnosti
Foto

Menší zájem o ropu a pokles ceny ropy se projevuje i v poklesu cen u benzinových pump, viz

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/benzin-nafta-cena-ropa.A200917_084902_ekonomika_mato

0 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý článek. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Rádo se stalo. Děkuji za návštěvu. :-)

0 0
možnosti

Zdá se, že jaký blog (autor), taková diskuze. Obojí se povedlo.

Díky, Jaroslave!

1 0
možnosti
LC

Souhlas.R^

Při čtení blogu jsem si vzpomněl, jak zhruba v polovině šedesátých byla nějaká ropná krize a cena ropy skočila snad na 60 USD, což byla tehdy neuvěřitelná cena. A v časopise Zápisník jsem tehdy četl zaručenou analýzu, jak celosvětové zásoby ropy jsou tak maximálně na 20 let a všichni se máme připravit na život bez ropy.

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a za komentář.

0 0
možnosti
Foto

Dalším faktorem je i to, že lidstvo už nepřibývá exponenciálně, ale spíš jen přibližně lineárně. V některých oblastech lidí ubývá. Dokonce i Afrika v řadě zemí už polevuje ve zběsilém množení. I to má vliv na skutečnost, že spotřeba zdrojů roste pomaleji, než jak to vypadalo v 70. letech. Spolu s chybami tehdejší předpovědi, popsanými v blogu, to vypadá na náznak velmi opatrného optimismu v otázce překonání populační krize i krize zdrojů.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Země s největším počtem obyvatel Čína měla několik let politiku jednoho dítěte na rodinu. V některých rozvojové zemích ubyla porodnost, často kvůli tomu, že s rozvojem země vždy ubývá porodnost.

0 0
možnosti
Foto

Vtipný titulek ;-D

Jinak si myslím, že v dohledné budoucnosti bude asi největší problém s vodou. Jediné řešení vidím v tom naučit se odsolovat moře. Vše ostatní se tak nějak poddá - energii můřeme získávat i jinak než spalováním fosilních paliv a kovy můžeme těžit z asteroidů...

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář.

S vodu je a bude problém v mnoha zemích. Nyní už i v Česku. Řešením též je lépe s vodou hospodařit, Na řekách opět, pokud to jde, vytvořit meandry. Vytvořit záplavové oblasti. Vysazovat stromy, orat postaru půdu, aby voda po deštích rychle neodtekla. Atd.

1 0
možnosti
JD

Po době kamenné byla ještě krátká doba zlatá a až poté doba bronzová.:-P

1 0
možnosti
Foto

Já jsem měl dobu zlatou dneska. Ač je září, tak bylo v Holandsku zcela jasno a 30 stupňů Celsia. Tak jsem se na balkoně odpoledne chvíli opaloval, pak jsem si připravil a pochopitelně i snědl ;-) dobrou večeři. Teď čekám, až se trochu ochladí, a pak půjdu nordic walkingovat. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky