Decentralizace Spojeného království Velké Británie a Sev. Irska

Skotové ve včerejším referendu odhlasovali, že zůstanou ve Spojeném království. Jaké to bude mít důsledky?

Výsledek referenda

Výsledek referenda po sečtení hlasů v 31 z celkového počtu 32 volebních distriktů:
- Zhruba 45% skotských voličů hlasovalo pro nezávislost Skotska.
- 55% voličů hlasovalo proti nezávislosti.
Poslední distrikt výsledek voleb změnit nemůže, rozdíl hlasů je už příliš velký.

Důsledek - větší samostatnost pro Skotsko, Wales, Sev. Irsko a Anglii v rámci Británie

Skotsko tedy zůstane ve Spojeném království (tj. v Británii, v UK). Dostane však více samostatnosti uvnitř Británie. Některé pravomoci britského parlamentu ve Westmisteru a některé pravomoci britské vlády budou přesenuty na skotský parlament a skotskou vládu. Navíc, vybírání daně z příjmu bude přesunuto do Skotska. Toto vše slíbil britský premiér David Cameron a slíbili to též vedoucí tří nejdůležitějších politických stran Británie.

Další logický krok musí být, že tytéž pravomoci získají i Wales a Severní Irsko. Tyto země už parlamenty a zemské vlády mají a dá se to asi snadno provést, jakmile se britští politici dohodnou na rozsahu decentralizace. Logický, ale nejtěžší další krok bude, že i Angličané by si do jisté míry měli – a budou muset – vládnout. Anglie však zatím parlament a zemskou vládu nemá.

Závěr

Británie se výsledkem referenda vyhnula problému s odtržením Skotska. Musí však nyní ve velmi krátké době, což je skoro nemožné, provést konstituční změny a decentralizaci země. Pokud se to povede a bude to dobře fungovat, tak skotské referendu přispěje k vylepšení Británie.

Autor: Jaroslav Chudáček | pátek 19.9.2014 9:04 | karma článku: 18,10 | přečteno: 483x