Česká republika si “obzvláště levně” půjčila peníze

Dnes ráno informoval nizozemský deník “Het Financieele Dagblad”, že Česká republika si na finančních trzích obzvláště levně půjčila peníze.

Volný překlad článku do češtiny

Česká republika si obzvláště levně půjčila peníze
Česká vláda si na dobu deseti let půjčila 750 miliónů eur s úrokem pouhých 2,8 procenta – prodejem v eurech vedených státních obligací. Získané peníze budou použity na placení úroků a splácení dluhů v roce 2013. Předběžným financováním (včasným půjčením) těchto 750 miliónů eur česká vláda doufá, že na dlouhou dobu (deseti let) využije současnou nízkou úrokovou míru (na půjčování v eurech).

Nebezpečná spekulace

V českých internetových novinách jsem si zprávy o této půjčce zatím nevšiml. Nevím, zda se česká vláda pojistila proti kurzovému riziku. Pokud ano, tak se tím půjčka prodražila. Pokud ne, tak se jedná o velmi nezopovědnou spekulaci.

Pokud si Češi, kteří vydělávají v korunách, anebo česká vláda, která má příjmy od svých daňových poplatníků především v korunách, půjčují v eurech, tak riskují. Pokud koruna k euru klesne, tak se tím České republice, která bude muset platit úroky a splácet půjčku v eurech, půjčka (možná značně) prodraží. Na podobné spekulace prodělali někteří Maďaři, kteří si uzavřeli na nízký úrok hypotéky ve švýcarských francích. Tito lidé, když forint klesl, nebyli schopni hypotéky splácet a zkrachovali.

Pochopitelně nevím, zda koruna k euru během příštích deseti let bude stoupat nebo klesat. Domnívám se však – pochopitelně se mohu mýlt, že pokud v EU skutečně dojde ke krizi, tak koruna klesne více než euro. A budoucí české vlády budou mít se splácením této půjčky potíže.

Na závěr cituji původní zprávu z nizozemských finančních novin.
Tsjechië leent extra goedkoop geldPraag. De Tsjechische overheid heeft € 750 mln opgehaald met de verkoop van 10-jarige in euro’s genoteerde staatsobligaties, met een rente van 2,8%. De opbrengst is bedoeld voor het doen van rentebetalingen en aflossingen op andere staatsobligaties in 2013. Met de prefinanciering hoopt Praag de huidige lage rente vast te houden. (fd)

Dodatek 2.10.2012 19:00

Důvěra finančních trhů v Českou republiku
Abych tuto půjčku nekomentoval jen negativně, tak popravdě dodávám, že to, že si Česká republika mohla půjčit s tak nízkou úrokovou mírou, mimo jiné znamená, že jí finanční trhy poměrně důvěřují a věří, že půjčku v termínu splatí. 2,8 procenta je vyšší úroková míra, než by získalo na stejné období deseti let Německo nebo Nizozemsko, ale mnohem nižší úroková míra, než by získalo Řecko, Itálie nebo Španělsko.

Fotografie perexu: Wikipedie

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 2.10.2012 9:28 | karma článku: 26,43 | přečteno: 1850x