Čekání na pohřeb

Příběh člověka, který byl ochoten podniknout daleku cestu, aby tam čekal na pohřeb člověka, který ještě žil. 

Za vlády komunistů bylo těžké z Československa vycestovat na západ. Byla k tomu třeba tzv. výjezdní doložka. Od šedesátých let ji však bylo možno získat například na cestu na pohřeb blízkého příbuzného. 

V roce 1986 emigroval do USA známý zpěvák Valdemar Matuška. Proslýchalo se, že v roce 1987 jeden muž v Československu požádal o výjezdní doložku do USA a jako důvod své cesty uvedl, že chce jet na pohřeb Valdemaru Matuškovi. Úředník na pasovém oddělení se ho zeptal: "To Matuška již zemřel?" Načež muž odvětil: "Ale kdepak. Já si tam na jeho pohřeb počkám." 

Jistě není náhodou, že jsem si na tento vtip vzpomněl dnes, kdy úřadující prezident Miloš Zeman byl ve vážném zdravotním stavu odvezen do nemocnice, viz Bezvládného prezidenta převezli na JIP. Diagnóza zůstává tajná, nastaly potíže. Člověka Miloše Zemana je mi líto. Nechápu, že vzhledem ke svému zdravotnímu stavu již z funkce prezidenta neodstoupil. Zdá se, že nezbude jiná možnost než, že bude odvolán nebo zemře ve funkci prezidenta a dostane státní pohřeb.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | neděle 10.10.2021 18:21 | karma článku: 23,94 | přečteno: 686x