Blesková zpráva - k brexitu bez dohody asi nedojde

Dnes se v Dolní komoře britského parlamentu jedná o návrhu zákona, který britské vládě zakáže provést tzv. tvrdý Brexit, t.j. brexit bez dohody. Zdá se, že zákon bude v Dolní komoře schválen.

První verze zákona o tom, že nesmí dojít k Brexitu bez dohody byla Dolní sněmovnou britského parlamentu dnes právě přijata. 327 poslanců hlasovalo pro, 299 proti. Nyní poslanci o této dohodě debatují, mohou k ní navrhnout dodatky a později večer dojde k dalšímu hlasování o návrhu tohoto zákona. Pokud zákon Dolní sněmovna přijme, tak o něm ještě musí hlasovat Horní sněmovna. Zdroj nizozemský deník Volkskrant.

Měl bych asi napsat velmi dlouhý úvod k této zprávě o celé dosavadní tragikomické historii brexitu. To se mi nechce a čtenáře odkazuji na související články níže. 
Stále je těžké odhadovat, jak brexit dopadne. Dle současných pravidel EU, EU nesmí žádného svého člena vyloučit. Když však Spojené království nejpozději 31. října znovu požádá o odklad brexitu, tak snad EU to může odmítnout s odůvodněním, že nevidí perspektivu v dalším jednáním s tímto v poslední době politicky velmi podivným národem vedený klauny, populisty a politiky (kterým jde především o moc), kteří nevědí, co ve své většině chtějí.

Související články

Články o brexitu na iDnes.cz  
J. Chudáček, Telenovela brexit pokračuje 

Dodatek 4.9.2019 21:21 - Dolní sněmovna návrh zákona schválila

Dolní komora ve třetím čtení již návrh zákona schválila. Právě o tom iDnes.cz informoval článkem Británie nakročila k předčasným volbám. Poslanci zastavili brexit bez dohody. 

Dodatek 4.9.2019 22:57 - Britští poslanci zamítli předčasné volby

Jednání dolní sněmovny dnes večer pokračovalo a poslanci v hlasování zamítli předčasné volby. Viz aktualizovaný článek na iDnesu Britští poslanci zamítli předčasné volby, hlasovali i proti tvrdému brexitu

Dodatek 6.9.2019 22:08 - Horní sněmovna zákon schválila

 Horní sněmovna si se schválením zákona pospíšila, cituji z Lordové posvětili zákon proti brexitu bez dohody, ještě musí souhlasit královna:
"Horní sněmovna britského parlamentu schválila návrh zákona, jehož cílem je zabránit odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Zbývá tak již jen poslední krok legislativního procesu - souhlas královny Alžběty II. Podle agentury Reuters by jej panovnice mohla udělit již v pondělí."
Souhlas královny Alžběty II. by měl být pouze formalita.

Dodatek 10.9.2049 00:01 

Evropská unie se dávno rozpadla. Zůstal v ní jediný člen, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, jehož politici a občané se stále dohadují, zda a jakým způsobem z EU vystoupit. 

Autor: Jaroslav Chudáček | středa 4.9.2019 20:43 | karma článku: 23,18 | přečteno: 430x