Bitcoin opět ožil

Bitcoin je nezmar. Za několik let své existence prodělal velmi turbulentní vývoj. Nejprve to byl zajímavý experiment a alternativní digitální měna a komodita pouze pro skupinu nerdů.

V mnoha zemích světa vznikly směnárny, kde je možno bitcoiny kupovat a prodávat, a restaurace, internetové obchody a kamenné obchody, kde je možno bitcoiny platit.

Bitcoin zažil období oživení a závratných růstů ceny. Též období krachů směnáren a náhlých propadů ceny.

Nyní se zdá, že bitcoin je opět více používán a jeho cena letí nahoru. Za poslení 3 týdny stoupla cena bitcoinu o více než 50 procent z 220 na 340 eur, viz např. grafy na solidní evropské směnárně bitcoinů bitcoin.de.

Málokdo ví, co jsou důvody opětného vzrůstu ceny. Nejspíš to, že stále roste infrastruktura na obchodování s bitcoiny a že dlouho nebyla žádná velká aféra, jako je krach nějaké důležité směnárny. Navíc, evropský soud nedávno rozhodl, že při prodeji bitcoinů firmám (pro osoby to platilo vždy) se nemusí účtovat DPH, že bitcoin je spíše měna než zboží.

Dalším těžko sledovatelným a předvídatelným, ale důležitým faktorem je Čína. Odhaduje se, že 80 procent obchodu s bitcoiny probíhá v Číně. Toto je vidět na grafech obratů směnáren, byť údaje z Číny spolehlivé nejsou.
Ekonomický vývoj v Číně se zpomalil. Číňané přestávají věřit svému ekonomickému růstu a své měně. V důsledku toho někteří z nich kupují bitcoiny a tím značně ovliňují jeho kurz. Čína je však velmi nespolehlivý faktor. Pokud čínská vláda, jako před dvěma lety, obchod s bitcoiny omezí - viz zde, tak se kurz bitcoinu může opět propadnout.

Nesnažím se bitcoin propagovat, jen upozorňuji na současný vývoj této alternativní měny.

Související články
Bitcoin

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 3.11.2015 11:05 | karma článku: 12,39 | přečteno: 388x