Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J10a30n 95R13ý63z81n42a92r

12. 2. 2013 23:02

Hezký článek .... kde jste přišel na ty blesky v den vyhlášení abdikace?

.....

Čerstvě svatořečená učitelka ř-k církve sv. Hildegarda pravila, že přírodní katastrofy jsou poslední možností Boha, jak vyrovnávat pokřivené lidské emoce.

1 0
možnosti
Foto

Původně v jednom článku internetového vydání nizozemského deníku NRC Handelsblad. Tam byl tento odkaz na YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=LaZdmeV56PU&feature=player_embedded

Tento odkaz jsem také dal do souvisejících článků pod svým článkem.

1 0
možnosti
MP

K vaší větě ze závěru článku:

„Dle mne však člověk může být dobrý člověk, aniž by v Boha věřil.“

bych řekl, že vám to žádný křesťan nebude vyvracet; jen mi takové tvrzení připadá zbytečné; a  nesmyslné v tom ohledu, že předestírá mylné pohnutky k uvěření – jako by snad někdo přijal víru za tím účelem, aby se stal slušným člověkem; nikoho takového neznám. To je záměna příčiny a následku. Když už jsem uvěřil, nějak se to na mně nejspíš projeví, ale nebyly to pohnutky ke konverzi. Uvěřil jsem proto, že mi takový náhled na svět připadal pravděpodobný a svědectví o něm věrohodné.

0 0
možnosti
Foto

Konstatuji jen to, co si myslím a co si myslím, že kolem sebe vidím. Žádné mylné pohnutky k uvěření nepředstírám.

To, že jsem napsal „Dle mne však člověk může být dobrý člověk, aniž by v Boha věřil.“, je možná také moje reakce na to, že někteří věřící a duchovní kritizují ateismus, agnostismus a sekularizaci společnosti, protože podle nich to vede ke ztrátě morálky a mnoha neli většině špatných věcí ve společnosti. To dle mne asi není pravda. Znám dobré věřící i nevěřící a vůbec nedovedu odhadnout, zda věřící jsou ve své většině jako lidi lepší než nevěřící nebo je tomu naopak.

Pokud někdo předstírá mylné pohnutky k víře, tak to jsou dle mne věřící a duchovní, které zmiňuji. V jádru věci to jsou mylné pohnutky, ale uznávám, že možná někteří lidé víru v Boha a i strach z trestu od Boha potřebují k tomu, aby byli (přesněji řečeno se chovali jako) lepší lidé. Obzvláště ten strach z trestu není nejlepší motiv k dobrému jednání. To by měla být pro věřícího křesťana láska k Bohu a k bližním. Ale možná, že z praktického společenského hlediska víra v Boha u někoho takto kladně byť mylně může fungovat.

1 0
možnosti
LJ

Pokud vím, tak do chrámu sv. Petra udeřil blesk v době. I. vatikánského koncilu před 150 roky. Po odhlasování papežské neomylnosti udeřil blesk a dokonce vyryl nad hlavou tehdejšího papeže rýhu.

1 0
možnosti
Foto

:-) Díky za příspěvek. Myslím si, že vtipkujete. Pokud ne, tak prosím o uvedení zdroje.

0 0
možnosti
Foto

Mně nevadí že vstůpil, mně vadí že vystůpil ;-D

Pedosexualitu v římskokatolické církvi lze vyřešit snadno - zrušením římskokatolické církve. Její majetek by bylo lze rozdat obětem církevní pedofilie a komu by chyběly bohoslužby, nechť si je nakoupí na dévédéčkách. Jinak Ježíš je fajn. A dobře zpívá :-)

2 1
možnosti
BT

a pedofilii mezi učiteli byste řešil jak? zrušením škol? a co ti ostatní nejlépe pak zrušit svět ne?

3 2
možnosti
SB

U Celestýna V. to bylo tak, že ten vůbec papežem být nechtěl a ani nekandidoval. najednou mu z ničeho nic řekli, že byl zvolen papežem. On vůbec nechtěl ze své poustevnické jeskyně odejít a museli ho donutit násilím. Když ho přivedli, museli ho především umýt, protože ... no prostě po této stránce to bylo hrozné. Bylo mu už 85 let, nechtěl být papežem, necítil se v civilizaci dobře, byl bez vzdělání, prostý venkovský člověk, chtěl odejít, bylo mu v tom bráněno, až mu byla umožněna abdokace jeho nástupcem, který naopak papežem být chtěl. Po několika měsících Celestýn zemřel, patrně zavražděn svým nástupcem, který sice už v úřadě byl, ale přeci jenom po Celestýnově smrti to bylo jistější.

2 0
možnosti
SB

Ten Celestýnův příběh je tak zajímavý, že se divím, že podle něho ještě nebyl natočen žádný historický film. Námět by to byl skvělý.

1 0
možnosti
MK

První papež Celestýn, který odstoupil, neodstoupil dobrovolně. K odstupu B16 se dá říci toliko. Kdyř Petr při pronásledování křesťanů v Římě utíkal, tak potkal Pána a Petr se zeptal. Quo vadis domine? a Pán odpověděl " Do Říma, když ty odcházíš, tak já se jdu znovu nechat ukřižovat", Benedikt z Říma odešel.

0 3
možnosti
Foto

Díky za reakci. Do souvisejících odkazů jsem dal tento článek na Wikipedii:

http://en.wikipedia.org/wiki/Papal_resignation

V něm je uveden kompletní seznam papežů, kteří rezignovali. V článku jsem uvedl jako poslední datum rezignace žijícího papeže r. 1415, tj. datum rezignace Greorgyho (asi Jiřího) XII, který jistě také nerezignoval zcela dobrovolně, ale z donucení kvůli ukončení Západního Schismatu.

1 0
možnosti