Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český film si řekl o své anticeny

Favorité Českých lvů už jsou známi. Domácí kinematografie má však i svou stinnou stránku, o které by si diváci zasloužili být také informováni. Loňský rok nebyl jen rokem Vratných lahví a Tajností. Filmaři vyplodili i skvosty jako Crash Road, Poslední plavky či Bestiář. A bylo by opravdu nefér, kdyby tyto snímky upadly v zapomnění jen kvůli tomu, že nezískaly žádnou cenu. Nefér by to pochopitelně bylo vůči divákům, kteří tak přijdou a důrazné varování komu a čemu se pro příště v v kinech, dvd půjčovnách i televizi vyhnout.

V poslední době to opravdu vypadalo, že se domácí tvůrci předhánějí v tom, kdo vytvoří horší film. A jejich snaha by měla být patřičně oceněna. Filmové anticeny se musejí prozatím obejít bez slavnostního ceremoniálu, což jim ovšem neubírá na působivosti. Koneckonců, ocenění tvůrci by se stejně z důvodu újmy na cti nedostavili. Každý by však měl hrdě nést důsledky své umělecké činnosti.

Anticeny jsou uděleny v následujících kategoriích, všem vítězům srdečně gratuluji a přeji mnoho dalších filmových úspěchů.

Nejošklivější filmový plakát
1. Crash Road
Plakát zdobí nevkusná kreslená postavička (představující patrně stylizovanou verzi Agáty Hanychové) doplněná heslem Hate the Fate. Po velmi podrobném prostudování lze rozeznat, že se jedná o plakát k filmu a ne o amatérskou pozvánku do erotického klubu čtvrté cenové kategorie.
2. Poslední Plavky
Čtvrtníček a Polášek stojí v oblečení ponoření ve vodě s dementním výrazem ve tváři. Při bližším pohledu je vidět, že jejich výraz je způsoben rybářským háčkem zaklesnutým ve tváři. Pokud vás plakát nepobavil, od filmu nic víc nečekejte.
3. Kvaska
Lucie Vondráčková ve cvičebním postoji, nad ní název filmu v provedení, za které by se musel stydět i student prvního ročníku střední grafické školy. Vše je navíc potlačeno do „osudové“ barevné trojkombinace (černá+bílá+červená).

Propadák roku
Pořadí vychází z jednoduchého vzorce – poměr mezi očekáváním distributora (počet kopií) a skutečnou návštěvností v kinech.
1. Crash Road (196)Na Crash Road vyšly tak negativní kritiky, že v někom mohly vyvolat zvrhlou touhu film vidět. Takových labužníků ovšem k 28 kopiím bylo zoufale málo.
2. Pusinky (2 400)Ačkoliv jsou Pusinky tím nejlepším, co u nás loni vniklo, diváci vůči nim byli imunní.
3. Poslední plavky (2 903)Poslední plavky měly nebývalou reklamní podporu, přesto se zprávy o jejich nulových kvalitách roznesly dříve, než diváci vyrazili do kina.

Nejhloupější filmová scéna
1.Maharal – Tajemství talismanu
V emočně vypjatém finále jsou hrdinové filmu odsouzeni k smrti díky stoupající hladině vody, před kterou nemohou z důvodu připoutání ke trubkám uniknout. V poslední chvíli přichází zachránce s klíčem, který však dosti nelogicky upřednostní postavy stojící (kterým voda sahá do pasu) před sedícími(kterým už hladina dosahuje k ústům).
2. Crash Road
Hlavní hrdinka stráví noc v hotelu s potulným obchodníkem. Ten si k „povzbuzení“ vezme viagru, která účinkuje i po zásahu elektrickým proudem. Hlavní hrdinka (ve spodním prádle) jej oživuje a je velmi překvapená, jaké že to obchodník s ní měl plány. Viagra ovšem stále účinkuje, takže přijde vhod i recepční.
3. Vratné lahve
Paní Tkalounová si v televizním programu zatrhuje, že se bude dívat na Kolju.

Nejhloupější filmová hláška
1. Crash Road
Veronika (Agáta Hanychová): „Někdy je potřeba si trochu vylepšit svět, abych se z toho všeho neposrala.“
2. Kvaska
Karin (Lucie Vondráčková): „Vždycky jsem chtěla mít baráček v horách.“
3. Bestiář
Karolína (Danica Jurčová): „ Ty teď žiješ se ženou? Myslela jsem si, že žiješ s mužem.“

Nejhorší scénář
1. Maharal – Tajemství talismanu
Pražská povodeň je způsobena proroctvím rabiho Löwa, který po sobě zanechal tajemný talisman, střežící Kámen mudrců. Talisman lze ve skutečnosti nahradit obyčejnou lupou a Kámen mudrců se ukrývá na veřejně přístupném místě v centru Prahy, kterého si ovšem 400 let nikdo nevšiml. Postavy se zde navíc pohybují naprosto nelogicky bez vztahu k časoprostoru. Že by za tím byl Kámen mudrců?
2. Crash Road
Veronika se vydává na cestu z domova, kde přemýšlí, jaká nejhorší věc se jí v životě stala, a polemizuje o nespravedlnosti osudu. Neuvěřitelná filozofická moudra tady pronášejí všichni, přitom jim nejde o nic jiného, než o rozkrok hlavní hrdinky. Ta se nestačí divit, jak je svět zlý, a ze skepse ji dostane snad jen zjevení Panny Marie či Maltézského rytíře…
3. Bestiář
Bára Nesvadbová je na svou knihu nejspíš patřičně hrdá a domnívá se, že scénář je vlastně jen kniha a k ní nějaké obrázky. Není to tak. Film má v dnešní době i jiné výrazové prostředky než otrocky použitý vnitřní hlas, který navíc pronáší neuvěřitelné nesmysly.

Nejhorší režie
1. Michal Krajňák – Poslední plavky
Režii Posledních plavek charakterizuje jediné slovo – bezradnost. Michal Krajňák nechal hercům volnou ruku a občas to vypadá, že celý film režíroval po telefonu.
Vítěz této kategorie je odsouzen k doživotnímu zákazu umělecké činnosti.
2. Kryštof Hanzlík - Crash Road
Ať už byl záměr Kryštofa Hanzlíka jakýkoliv, výsledkem je velká filmová katastrofa, ve které je Agáta Hanychová jen součástí nesourodého celku s naléhavým sdělením o nápravě světa.
3. Mirjam Landa - Kvaska
Kvaska občas vypadá, že paní režisérka nechala kameru bez dohledu v hledišti divadla Kalich a sama si odskočila do přilehlého bufetu na kafe.

Nejhorší technické ztvárnění
1. Poslední plavky
V Posledních plavkách nehledejme logiku ani ve světelných podmínkách. Přestože se děj odehrává u jediného rybníka, na jednom břehu je poledne, zatímco na protější straně už se stmívá. A pokud nastane noc, není vidět téměř nic (což ovšem patří k nejvíce vydařeným okamžikům filmu).
2. Crash Road
Ačkoliv obraz je zde docela slušný, tragické jsou zvukové postsynchrony.
3. Bestiář
S dodatečným ozvučením si nedělali hlavu ani tvůrci Bestiáře. Ať už hlavní hrdinka telefonuje či se nachází na hlučné ulici, pořád zní stejně (blbě).

Nejméně přesvědčivý ženský herecký výkon
1. Lucie Vondráčková - Kvaska
Každý by měl dělat to, čím působí ostatním nejmenší zlo. Pro Lucii to znamená, že by se měla obloukem vyhnout filmu a dabingu a raději zpívat. Její role muzikálové hvězdy Karin patří k největším nočním můrám loňského českého filmu.
Vítězka této kategorie je odsouzena k ročnímu zákazu umělecké činnosti.
2. Agáta Hanychová – Crash Road
Agáta předvedla výkon, za který ji doma určitě nepochválí. Film je ovšem celkově tak hloupý, že žádná jiná představitelka by do něj tak dokonale nezapadla. Proto to nestačilo na první místo.
3. Martina Procházková – Gympl
Nezapomenutelnými momenty jinak průměrného Gymplu jsou výstupy unylé představitelky studentky se sebetrýznitelskými sklony. S takovým projevem by neprošla ani konkurzem do ochotnického divadelního spolku.

Nejméně přesvědčivý mužský herecký výkon
1.Radek Kuchař – Crash Road
Radek má tu výhodu, že pokud někdo potřebuje do českého filmu obsadit někoho opravdu odpudivého, nikdo jiný není po ruce. V Crash Road je Kuchař tak zoufale špatný, že i Agáta vedle něj vypadá jako „herečka“.
Vítěz této kategorie je odsouzen k ročnímu zákazu umělecké činnosti.
2. Karel Janák – Chyťte doktora
Karel Janák už napáchal dost škody za kamerou jako režisér. Nyní dostal jedinečnou příležitost shodit se i jako herec ve filmu svého bývalého spolužáka z FAMU.
3. Petr Vondráček – Bestiář
Moderátor nejstupidnějšího pořadu v dějinách televizní zábavy (Hádej kdo jsem?) uplatnil svou dokonale naškrobenou image i ve filmu…a nedopadlo to vůbec dobře.

Nejnevkusnější použití reklamy
1. Poslední plavky
Posledním hřebíkem do rakve tohoto filmu je do očí bijící product placement. Některé spřátelené firmy mají ve filmu větší prostor než samotní herci.
2. Vratné lahve
Vratným lahvím je pochopitelně vzhledem k tématu těžko vyčítat spojení s nejmenovaným supermarketem. Lahve piva se však i v domácnosti objevují výhradně etiketou namířenou ke kameře.
3. Pusinky
Propašovat do děje nízkorozpočtové road movie kapesní verzi počítačové hry Sims 2 vyžadovalo opravdu nebývalé scénáristické fantazie.

Filmový štěk
Zvláštní kategorie dokazující, že před kameru opravdu nemůže každý…
1. Bára Nesvadbová - Bestiář
Bára Nesvadbová chtěla za každou cenu dokázat, že právě ona je autorkou oné brakovité knižní předlohy a logicky se chtěla objevit i ve filmu, kde si zahrála redaktorku ženského časopisu s chemicky ošetřeným porostem hlavy (tedy sebe samu).
2. Pavel Telička - Gympl
Pavel telička se v Bruselu přiučil ledacos, rozhodně ovšem ne herectví. Ať už ve filmu padá pod auto či jakožto inspektor pozoruje výuku, vypadá stejně nedokonale.
3. Martina Balogová – Kvaska
Hvězda první řady Superstar se ve Kvasce účastní konkurzu do muzikálu, kde neuspěje, což je pro její kariéru docela trefné.

Nejhorší film

1. Crash Road
Film určený dětem, kde si matka s dcerou nadávají do krav a hlavní hrdinka je v každém druhém obraze vystavována pokusu o znásilnění, v sobě hodně hluboko ukrývá morální poselství o tom, že smysl života spočívá v tom, dělat nečekané věci. Crash road se tohoto hesla opravdu drží, jedná se o počin tak nečekaně špatný, že předčí to nejhorší, co kdy v českém filmu vzniklo.
Vítězný film získává bezplatně pronájem trezoru v Národním filmovém archivu na dobu neurčitou, kde bude uložen, aby právem upadnul v zapomnění.
2. Poslední plavky
Zoufale nevtipná komedie, která se sebevědomě označuje za nástupce Rozmarnéholéta, si druhé místo zaslouží už za svou drzost. Díky mixu humoru Petra Čtvrtníčka, lidových postaviček, digitálního monstrsumce a balkánské dechovky zanevřel na český film nejeden divák.
3. Bestiář
Danica Jurčová se po neúspěšném vztahu stylizuje do role bestie, která svým poživačným způsobem života likviduje všechny muže ve svém okolí. Ve skutečnosti si s s ní ovšem všichni zúčastnění užívají chvíle sexu a jediným, kdo trpí, je paradoxně ona.

Zvláštní cena za přínos české kinematografii
Irena Pavlásková a Bára Nesvadbová
Dámy získávají společné ocenění za to, že během natáčení Bestiáře vzalo za své po tvůrčích neshodách jejich dlouholeté přátelství. Tím pádem nehrozí, že by v budoucnu naši kulturu obohatily o nějaký další společný výplod.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Chromý | úterý 26.2.2008 10:04 | karma článku: 45,89 | přečteno: 24706x
  • Další články autora

Adam Chromý

České filmové (anti)ceny 2010

Děkuji tvůrcům i distributorům za jejich odvahu. Bez ní by filmové anticeny zůstaly bez majitelů.

24.2.2011 v 9:22 | Karma: 27,61 | Přečteno: 4357x | Diskuse| Kultura

Adam Chromý

Bezdůvodná Nevinnost

Hřebejkova Nevinnost vychází z nešťastné domněnky, že nefunkčnost mezilidských vztahů dokáže ve vší její nevyzpytatelnosti nejlépe zprostředkovat vyprávění selhávající ve všech rovinách.

20.1.2011 v 13:29 | Karma: 18,78 | Přečteno: 2649x | Diskuse| Kultura

Adam Chromý

Nejasná zpráva o stavu české kinematografie 2010

Český film loni potěšil masové publikum i příznivce bizarností. Méně pak ty, kteří od něj očekávali i nějaký ten obsah.

29.12.2010 v 11:11 | Karma: 21,39 | Přečteno: 3958x | Diskuse| Kultura

Adam Chromý

Rodinka pro otrlé, pokus druhý

V televizi by bylo možné Rodinku v režii Dušana Kleina přepnout, v kině je jedinou možností ignorace.

13.12.2010 v 9:21 | Karma: 19,89 | Přečteno: 4406x | Diskuse| Kultura

Adam Chromý

Rally ve slepé uličce

Landovic Tacho dokazuje, že přehnané ambice ani mezinárodní obsazení z filmu mezinárodní událost neudělají.

10.12.2010 v 9:12 | Karma: 19,47 | Přečteno: 3956x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6175x
Filmový fanoušek tělem i duší:-)

');
//-->