Tak choďte pěšky, pane Olšere

Ráno jsem otevřel blog.idnes.cz a hned dva pánové, pan Olšer a pan Litoš, se pustili s vervou do kritiky útoku koaličních sil na Kaddáfího žoldáky v Libyi.  Jejich články naleznete zde: http://litos.blog.idnes.cz/c/182758/Ti-zatraceni-silenci-to-spustili.html a zde: http://olser.blog.idnes.cz/c/182796/Jedna-lez-za-druhou-ale-opet-ani-slovo-o-tom-ze-za-vsim-je-ropa.html 

Chápal bych, kdyby pan Olšer ještě hořekoval nad tím, že se v médiích neříká pravda o skutečných pohnutkách útoku na Libyi. Že to není bohulibý humanistický počin snad nikdo netvrdí,  pokud ano, asi mu málokdo věří. To, že se v diplomacii a politice neříká pravda, pane Olšere, to je stejně stará pravda jako politika a diplomacie sama. Pokud by tomu tak nebylo, veškerá zahraniční diplomacie by byla k ničemu a spory by se mohly naplno řešit na stránkách světových deníků. Ale o čem byste potom psali pánové, že?

Vaše hořekování nad útoky v Libyi má ovšem vadu na kráse. Proč tedy koalice (nikoli NATO, jak píšete) nebojuje po boku Kaddáfího, když si s ním tak výborně doteď rozuměli? Pokud přirovnáváte podporu zbouřenců v Libyi s podporou Talibánu v Afgánistánu, tak proč najednou koalice otáčí?

Nakonec, pane Olšere, souhlasím s Vámi, že ropa je v tomto konfliktu klíčová. Ovšem, co je špatného na tom, že je v zájmu nás všech, aby v zemích, kde se tato surovina těží, byla poltická stabilita? Plukovník Kaddáfí, který se již před drahnou dobou patrně zbláznil, začal útočit proti povstalcům, kteří se ho snaží svrhnout. V zemi hrozí občanská válka. Kaddáfí je vůdce diktátorského typu, svým lidem slibuje dlouhou a krvavou válku. Zájem západu o ropu může tuto válku podstatně zkrátit a přirozený vývoj v zemi urychlit.

Ač jsou pohnutky k útoku západních zemí a USA jakékoli, bez jejich pomoci za 1. i 2. světové války by svobodné Československo nikdy neexistovalo.

Pokud, pane Olšere, jezdíte autem spalujícím produkty ropy a zároveň kritizujete snahu nastolit stabilitu v zemích, kde se ropa těží v době, kdy tam hrozí občanská válka, pak v zájmu konzistence svých názorů choďte pěšky.

Autor: Vladislav Chrastný | pondělí 21.3.2011 8:22 | karma článku: 20,53 | přečteno: 1916x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96