Schwarzenberg alespoň nebude krást protokolární pera

Ten titulek není možná politicky korektní, špinění Karla Schwarzenberga v prezidentské kampani ze strany současného prezidenta Václava Klause je více než nekorektní - je podpásové, ukřičené a hysterické. Otočím to, proč je pro prezidenta Václava Klause takový problém, když jeho nástupcem nebude Miloš Zeman? Správnou odpověď ví jen on sám. Těch nesprávných nám poskytl více. Pojďme je probrat.

Manželka prezidenta, paní Livie Klausová se vyjádřila, že nechce na Hradě první dámu, jež neumí česky. Manželka prvního prezidenta a první první dáma Charlotta Garrique-Masaryková byla Američanka pocházející ze starého francouzského rodu. Jakkoli se naučila v průběhu let česky, původem Češka nebyla.

Útoky Václava Klause ml. na úroveň zpěvu a výslovnosti české národní hymny pana Karla Schwarzenberga jsou asi na stejné úrovni, jako kdyby se kdokoli posmíval fyzickému postižení pana Klause ml., což se mezi dospělými a slušnými lidmi nedělá.

Následné jeho útoky na původ manželky pana Karla Schwarzenberga jsou úplně stejného ražení jako předchozí. Nikdo nemůže za svůj původ a rozhodující jsou jeho činy, za něž má být souzen, nikoli činy jeho tchána. 

Samotný výpad pana prezidenta (konečně se neschovává za členy své rodiny) na výrok pana Karla Schwarzenberga o Benešových dekretech byl značně excitovaný až hysterický. Pokud jsem pochopil smysl výroku správně, pak směřoval k tomu, že princip kolektivní viny, ač uplatněný na konci války, je jako revanš odsouzeníhodný. Na stejném principu kolektivní viny zabíjeli nacisté Židy. To chtěl patrně pan Schwarzenberg říci. 

Edvard Beneš udělal ve své prezidentské funkci zásadní chybu. Podlehl Hitlerovi a následně se to snažil napravit tak vehementně, že nás jako národ vehnal na 40 let do područí Sovětského svazu. Píše o tom například Toman Brod v knize Osudný omyl Edvarda Beneše 1939 - 1948. Svým způsobem Benešovy dekrety odklonily pozronost od chyb jejich tvůrce, katalyzovaly vztek těch, kteří měli potřebu sobě a ostatním demonstrovat svoje protifašistické nasazení. Často ze strachu z odhalení vlastní kolaborace.

 

Karel Schwarzenberg není zřejmě ideální kandidát na prezidenta, ale v tomto kole nevolíme ideálního kandidáta, nýbrž vybíráme mezi dvěma. Pro mě má nesporně více kladů proti Miloši Zemanovi i Václavu Klausovi. Namátkou:

je ve světě známý a to v kladném slova smyslu, na rozdíl od obou jmenovaných,

není zapleten do podivých kauz, jak o nich hovoří disident a novinář Jan Urban (zde

není strůjcem opoziční smlouvy a jejích důsledků v podobě degradace demokracie, jak podrobně mapují autoři dokumentu ČT Nerušit, vládneme (zde)

umí se pohybovat v nejvyšší společnosti, takže nepřipomíná slona mezi tulipány

nemá potřebu amnestovat tuneláře

hodnota pera vykládaného Lapisem lazuli je pro něj tak malá, že nemá potřebu dělat sobě i nám ve světě ostudu

nepodporuje ho Václav Klaus.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladislav Chrastný | neděle 20.1.2013 17:17 | karma článku: 17,56 | přečteno: 1579x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96