Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozor, já jsem revizor!

Tento příběh je skutečný. Stal se mé přítelkyni na stanici metra Náměstí republiky dne 22.1.2011 v 10:30 hodin.

Slovo úvodem

Práci revizorům nezávidím a zřejmě se budu shodovat s většinou čtenářů v tom, že tuto práci bych dělat nechtěl. Oněch 140 Kč z každé vybrané pokuty je částka jistě zasloužená. Vždyť těmto mužům se často dostává výhružek i skutečných fyzických napadení a jsou vystaveni permanentnímu stresu nejen ve službě, ale i mimo ní.

Na druhou stranu, pokud člověk vykonává tuto službu, prokazuje se odznakem a průkazem a obléká uniformu, musí jeho chování být korektní a v souladu s platnými předpisy. Tato nezbytnost je jak ochranou všech legitimovaných tak jeho vlastní.

 

Příběh

Moje partnerka jela uvedého dne a hodiny přes výše zmíněnou stanici metra s naším dvouletým synem v kočárku. Byla svědkem toho, jak skupinka revizorů vášnivě cosi velmi špatnou angličtinou vysvětlovala jakémusi mladíkovi. Chtěla tomuto cizinci pomoci v tom, aby tato trapná situace byla rychle vyřešena. Pánové revizorové jí sdělili, že tento Ital (ve skutečnosti Španěl) šel se skupinou přátel, z nichž jich údajně deset uteklo a jeho jediného chytili. Dále zjistila, že mu zadrželi cestovní pas a 100 EUR pod podmínkou, že mu je vydají pokud prozradí identitu těch, kteří unikli. Mé partnerce se jejich postup nezdál a vyzvala je, aby tomuto muži vrátili pas a vybrali od něj řádnou pokutu. Odpověděli ji, aby je následovala na policejní stanici, kde bude překládat, neboť hovoří plynně španělsky. Neodmítla. Když vystoupili z metra ven a pánové revizorové se zastavili, ptala se, proč nepokračují na policejní na stanici. Bez další odpovědi vrátili muži pas a zbylých 70 EUR jako rozdíl zadržených 100 a pokuty ve výši 30 EUR. Mé partnerce ještě závěrem rozhořčeně vysvětlili, že se nemá příště zastávat opilých Italů, kteří v metru dělají nepořádek a dotázali se jí, zda je spokojená, že pomohla černému pasažéru. Navíc ji jeden z revizorů obvinil, že Dopravnímu podniku hlavního města Prahy způsobila ztrátu.

 

Rozbor

Pravomocí revizora je požadovat platný jízdní doklad od osoby nacházející se v označeném placeném úseku MHD. Nemá-li tato osoba platný doklad, může jej revizor vyzvat k předložení průkazu totožni za účelem vypsání řádné pokuty. Nemá-li tato osoba platný průkaz totožnosti, může jej revizor zadržet do příjezdu Policie ČR k identifikaci. Zhruba zde pravomoci revizorů končí. Práce revizora se nepřekrývá s prací kriminalisty. Revizor není způsobilý provádět šetření na místě, výslech zadržené osoby a požadovat po ní prozrazení identifikace kohokoli dalšího. Jeho pravomocí není zadržet průkaz totožnosti na dobu delší, než je nezbytná k provedení shora uvedeného úkonu, tj. řádného vypsání pokuty, pokud cestující bez platné jízdenky nemůže pokutu zaplatit na místě (průkaz totožnosti navíc nikdy nesmí sloužit jako zástava). Jeho pravomocí není požadovat vyšší finanční obnos než je řádná výše pokuty. Ve všech těchto případech revizoři zneužili svých pravomocí a možná se dokonce mohli dopustit trestného činu. Navíc v tomto případě revizoři zadrželi muži jak hotovost (vyšší než je řádná pokuta) tak i pas, čímž se dopustili dalšího vážného pochybení.

Obvinění mé partnerky z toho že způsobila Dopravnímu podniku ztrátu je relevantní pouze potud, pokud si chtěli tito revizoři ponechat zadržených 100 EUR. Mladík bez platné jízdenky řádnou pokutu zaplatil, čili Dopravnímu podniku žádná ztráta vzniknout nemohla.

 

Závěrem

Jeden francouzský pan profesor mi jednou vyprávěl, jak rád vzpomíná na Prahu a jací milí lidé tam žijí. Když přiletěl na Ruzyň, nedokázal se zorientovat v systému tarifů a pásem a nevěděl, jaký lístek si má koupit. Jeden manželský pár mu ochotně lístek daroval. Jaké měl asi štěstí, že místo tohoto páru nepotkal revizory, kteří si způsob naplnění přepravního řádu MHD ohýbají dle své vlastní představy.

 

Jistě, jedeš-li na černo, plať, neboť se vezeš na úkor platících. Padni komu padni. Ale padne-li Ti, budiž s Tebou jednáno čestně a zákonně. Nakonec, kdyby nebylo černých pasažérů, z čeho byli revizoři živi?

 

Kdysi se někdo ptal pana Pavla Tigrida, jak nás Čechy vnímají ostatní národy. Nevím, odpověděl, ale jsme jediný národ, který se na to dokola ptá. Přestaňme se ptát. Přestaňme se bát. Zkusme začít ten dojem trochu kultivovat. Třeba tím, že pomůžeme cizinci, aby s ním ruka zákona svévolně nesmýkala.

 

Dopravnímu podniku

Vám, Dopravní podniku sepíšeme stížnost s popisem události a budeme žádat, aby byla celá věc prošetřena. Vaši zaměstnanci by měli být lépe obeznámeni se svými pravomocemi a lépe jazykově vybaveni, aby v takto banální situaci uměli profesionálně zasáhnout a nemuseli se ostudně obracet na pomoc veřejnosti s tlumočením. Za nařčení ze způsobené ztráty budeme požadovat omluvu.

 

 Magistrátu hlavního města Prahy

Snad by bylo bývalo lépe, kdyby se místo investice do nejdražší plastové kartičky na světě investovalo do vzdělání pracovníků ve službách Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladislav Chrastný | neděle 23.1.2011 17:21 | karma článku: 30,86 | přečteno: 3126x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

Báseň o králi, který se tolik bál až se celý úplně vytratil. A než zmizel, ještě stihl vzkázat svému lidu, buďte tady všichni v klidu.

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47 | Přečteno: 278x | Diskuse| Osobní

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

Nejsem takový puritán, abych se pohoršeně odvracel nad každým hovnem vyřčeným (nepočítaje v to hovna našláplá). Ale to, že takové a horší vulgarity použije prezident České republiky v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán, je neomluvitelné hultvátství a arogance moci.

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96 | Přečteno: 3453x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Koho vodku piješ, toho píseň zpívej

Prezident Edvard Beneš, ve snaze odčinit podrobení se mnichovskému diktátu a zřejmě též z nedůvěry ve sliby tehdejších spojenců, vehnal Československo do mrazivé náruče Sovětského svazu. Mráz z Moskvy se v české kotlině držel více než čtyřicet let a za tu dobu pozastavil pohyb ve společnosti a zahubil téměř vše, co nás spojovalo s civilizovaným Západem.

5.9.2014 v 21:06 | Karma: 21,16 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Bonzáctví vyvětrá, stačí si počkat

Mezi látky éterické patří třeba silice. Jsou těkavé, nerozpustné, často vonné. Bonzáctví sice smrdí, ale evidentně vyvětrá též, byť po pětadvaceti letech.

25.11.2013 v 8:00 | Karma: 14,14 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Buduj socialismus, posílíš mír a dostaneš metál od prezidenta!

Když jde o to, nastolit režim nový, je třeba bourat staré a tradiční hodnoty a zvyklosti. Nejprve je stačí označit za idiotské, pak je ignorovat. Následně je třeba občanům ukázat ty hodnoty, by měli následovat. A kdy jindy, než v den samostatného českosloveského státu. Buduj socialismus, posílíš mír!

29.10.2013 v 8:17 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2558x
Autor je aktivním včelařem.