Melčákiáda, dějství druhé

Současná tragikomedie politického vývoje v zemi překročila další mezník, navrhuji jej nazývat podle hlavního protagonisty Melčákův mezník. Jaký bude vývoj za tímto bodem lze odhadovat. Následně dojde ke změně Ústavy ČR, umožňující za určitých podmínek rozpuštění sněmovny. Nebudou-li politické sekretariáty spokojeny s tím, jak voliči karty rozdali, jednoduše výsledky voleb u svých voličů "vyreklamují". Čeká nás možná série reparátů, než ta která strana bude schopna ve svém jepičím čtyřletém požehnaném období vládnout za podpory některé z minoritních stran jako komunistů, lidovců, TOPců nebo Marťanů.

O dalším dějství Melčákiády lze zase jen spekulovat, zvlášť, když scénarista a režisér je dobře utajen. Představitelé hlavních rolí pan Melčák a dnesjiž JUDr. Kalvoda jsou na slovo skoupí. Snad jen jedno je jisté, na jakýkoli manévr odpoví podáním stížnosti k Ústavnímu soudu. Nechme se tedy překvapit politickou reality show, která je už tak dost plná zvratů a nečekaných událostí.

Co způsobí odložení voleb na neurčito? Čekání na vládu a:

1. Prodloužení billboardové slávy křečovitě pozitivních tváří našich vrcholných politiků. Volební slogany budou postupně přímo na billboardech glosovány více naštvanými a mrštnějšími občany.

2. Rozpočtové provizorium. Odvážné kroky pana Janoty jsou pro jednotlivé strany stravitelné asi jako lišky na másle. Jelikož to s námi všichni politici myslí dobře a starají se o naše blaho, nemohou dopustit, aby na nás krize zle dopadla. Třinácté důchody, konec zdravotních poplatků, nebo nezavedení zvýšeného DPH jsou lékem na krizi asi tak, jako živočišné uhlí z obrázkem permoníka na zápal plic.

3. Seškrtané hospodaření v resortech. Paradoxně, na základě provizoria by mohlo dojít k výraznému seškrtání v kapitolách jednotlivých resortů. Úřednická udržovací vláda může při vzrůstajícím vývoji zadlužování sehrát roli stabilizační. V tomto smyslu budiž Melčákův počin veleben.

4. Nestabilní situace ve sněmovně. Ceková hysterie s vlekoucími se stížnostmi k Ústavnímu soudu ochromí práci sněmovny. Dějová zápletka se bude více zamotávat.

5. Zvýšená činnost Ústavního soudu. Polodřímající, polobdící orgán nad ústavností Ústavy bude vrcholně vybuzen k činnosti.

6. Špatný vzkaz vůči zahraničním investorům, politikům a široké veřejnosti o stavu věcí veřejných u nás. Otázkou je jen, zda nás tato situace může ještě poškodit. Osobně se obávám že nemůže.

7. ??? (Doplním dle reakcí čtenářů)

 Pane Melčáku, děkuji za řízné ukončení okurkové sezóny. Vaše sněmovní realitní show u mě jednoznačně vede. S napětím očekávám Váš další tah.

S úctou Váš

Vladislav Chrastný

Autor: Vladislav Chrastný | neděle 13.9.2009 9:22 | karma článku: 16,81 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96