Leť domů, Ivane

čéékáá ťéé trafííka...Starý nápěv, nový obsah. Četl  jsem nedávno uveřejněný rozhovor s Ivanem Langerem http://zpravy.idnes.cz/topolanek-by-se-mi-mel-omluvit-rika-odchazejici-langer-ppg-/domaci.asp?c=A100602_205911_domaci_vel a trochu zapřemýšlel.

A napadlo mě, jestli není škoda, že ztrácíme člověka, patriota, který byl jediný poctivý. Leč historie se neptá. Zkusím se tedy zeptat za ní.

- Pan Ivan Langer byl do kauzy okolo prodeje IPS, kde figuroval bývalý boss František Mrázek, evidentně nějak zatažen. Tehdy šlo o prodej stavebního gigantu IPS. Zájemcem o koupi byl Luděk Sekyra. Dle přepisů telefoních rozhovorů měl jedním ze zúčastněných přihrávačů, lobbistů být Ivan Langer zvaný Íčko.

Sám Íčko svoji roli vysvětluje tím, že netušil, že se za regulerního zájemce skrývá boss podsvětí Mrázek. Pro prodej Íčko lobolal kvůli tomu, že je zapřísáhlým patriotem a v tomto projektu měla zvítězit česká firma.

Pomiňme neregulérnost takového přístupu, v kterém má dle poslancova přání zvítězit apriroi česká firma a zaměřme se na pár maličkostí vyplývajících z této pozice:

- při takové zakázce každý ze zájemců jde po jistotě. Patriotismus Ivana Langera musel tedy dostatečně známý na to, aby se ho žádná zájmová skupina nepokusila zkorumpovat, ale spolehla se na něj v tomto smyslu. Nabídnout úplatek je vždy jednodušší a účinnější, než spoleh na charakterové vlastnosti příslušného jedince,

- pokusila se jistá zájmová skupina panu Langerovi nabídnout úplatek? Pokud ano, proč to dotyčný nehlásil na Policii? Jde přece o občanskou povinnost,

- byl z dřívějška pan Langer známý pověstnou neúplatností na straně jedné a bezmezným patriotismem na straně druhé tak, že zájmová skupina vsadila vše na tuto kartu? Kolik jiných ryze českých projektů, mimo tento, podpořil?

Soulasím s nováčkem v politice - Věcmi veřejnými, že pouze trasparentní veřejné zakázky vyženou čertíky. Je důležité, aby si odopovědní, ať už s podpisovým právem či bez něj uvědomili historickou příležitost dokázat, že svoje programové cíle myslí vážně. Pokud totiž zklamou, řečeno drsně poeticky, lze očekávat návrat demoliční čety s Velkým Buldozérem v čele.

Nechť je současný vývoj mementem ostatním, že čeští voliči nejsou takoví pitomci, aby nedokázali jednoho postřeleného ptáka vykroužkovat.

Štastný let, Ivane!

P.S.: O kolik by měli příslušné strany větší procentuální výsledek bez pánů jako Langera nebo Kalouska a dalších? A už se névrácéj....

Autor: Vladislav Chrastný | pátek 4.6.2010 6:47 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96